SZABADOS GÁBOR 2019.08.07 22:18 Frissítve: 2019.08.07 22:35

A Fradi az új Vidi

…és a Vidi az új Fradi Európában.

A Ferencváros ugyanis pontosan úgy szerepel eddig a Bajnokok Ligája selejtezőjében, ahogy korábban (például tavaly) a Videoton szokott, míg a Fehérvár azt adta elő, amit az utóbbi években a zöld-fehérek szoktak.

Egy évvel ezelőtt, amikor a Vidi a Malmö elleni sikerrel kiharcolta a biztos csoportkörös szereplés jogát, röviden összefoglaltam, mi kellett ehhez a sikerhez – és a Ferencváros most ugyanezeket valósította meg. A BL play-offtól már csak egyetlen sikeres meccs, a Dinamo elleni visszavágó választja el a magyar bajnokot, de már most láthatók a fő tényezők – és a további sorsolások ismeretében nagyon jók a Ferencváros esélyei.

A vezetőség persze évek óta robotszerűen ismételgette, hogy a csoportkörös szereplés benne van a játékoskeret erejében, és bár ebben tökéletes igazuk is volt, maga a játékoskeret mégis mindig nevetségessé tette a folyamatosan elhangzó jóslatokat. Hogy az őszi szezon elején elküldött Thomas Doll hogyan válhatott a csapat kerékkötőjévé, az érdekes kérdés, de az edzőváltás eredményessége megkérdőjelezhetetlen.

És hogy felidézzük a Vidi tavalyi sikerét: fontos lépés volt, hogy már télen megerősítették a keretet, és nyáron nem a csapatépítés kellős közepén kellett nekivágni a selejtezőknek – ugyanezt most megtette végre a Ferencváros is, még ha némileg kényszerből is, hiszen Szerhij Rebrovnak a téli átigazolási szezon volt az első valódi lehetősége a keret saját képére szabásában. Mondjuk inkább azt, hogy már csak ezért is megérte a szezon közbeni edzőváltás. (Ellenpontként emlékezzünk itt újra vissza a 2016-os év elejére: az FTC szinte már bajnoknak számított, tudtuk azt is, hogy a nyári Eb-n sok ferencvárosi ott lesz, vagyis a BL-selejtezőkben még nem lesznek megfelelő állapotban – mégsem igazoltak komolyan a télen ennek a problémának a kezelésére.)

Magukon a meccseken pedig a Ferencváros pontosan azt hozta, amit tavaly a Vidi: amikor a kötelező továbbjutást kellett behúzni, akkor behúzta, még ha néha szenvedve is, amikor bravúrt kellett hozni, akkor bravúrt hozott, amikor pedig ehhez szerencse is kellett, akkor jött a szerencse is, mert megdolgoztak érte. Mindezt úgy, hogy a Videoton az elmúlt években többször is kiemeltként várhatta a sorsolást a korábban megszerzett koefficienspontjainak köszönhetőnek, a Ferencváros viszont úgy elásta magát az elmúlt években, hogy ebben nem is reménykedhetett, de az első, Ludogorec elleni párharcban kiharcolta magának ezt az előnyt.

Mondhatnánk, hogy ennyi és nem több – ennyi kell a két magyar élcsapatnak a csoportkörhöz, mert a két klubvezetés kapcsolati tőkéje révén megteremtett anyagi lehetőségek ezt a két klubot képessé teszik arra, hogy odaérjenek a főtáblára, de ehhez a fenti dolgoknak mind stimmelniük kell.

A Fehérvártól éppen ezért számít komoly kudarcnak a Vaduz elleni bukta – pontosan azzal a koncentrálatlan, magabiztoskodó futballal estek ki a piros-kékek, amilyennel korábban a Ferencváros szokott, például a Zseljeznicsar vagy a Partizani ellen. Csak reménykedhetünk, hogy ez egy szükséges pofon volt ahhoz, hogy a Fehérvár jövőre újra a korábban látott szellemiséggel játsszon a nemzetközi kupában, és végre egynél több csapatunk is jól meneteljen a nyári selejtezőkben. (És végre az új sóstói arénában is rendezhessenek nemzetközi meccset: a stadion későn készült el, ezért a tavalyi csoportkörben még nem tudott ott játszani a Vidi, hiába működött már az aréna a Chelsea elleni hazai meccs idejére; idén pedig a baktériumok miatt nem fogadhattak benne ellenfelet.)

Ha pedig a Fradi az új Vidi, a Vidi az új Fradi, akkor az UEFA az új (új?) hülye.

Ezen a blogon én rendszeresen megvédtem az európai szövetséget sok olyan döntésében, amelyeket itthon sokan támadtak, de láthatóan racionális szempontok és az európai futball érdekei alapján születtek, lásd akár a Nemzetek Ligáját, akár az Európa-liga 2-t, akár mást. Most azonban az UEFA-nak nincs mentsége: az egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a játékvezetőt úgy megdobják, hogy le kell cserélni, de a meccs mégis végigmegy, és utólag sem törlik az eredményét. Ha ez megfelel az UEFA érvényben lévő szabályainak, akkor az a baj, ha pedig nem felel meg, akkor az a baj. A magyar futball számára külön kiábrándító, hogy hiába tölt be alelnöki tisztséget Csányi Sándor az UEFA-ban és a FIFA-ban is, sportdiplomáciai szempontból ezek szerint még mindig teljesen súlytalan.

A Ferencvárosnak azonban még biztosan van hátra egy meccse és utána egy play-off párharca, remélhetőleg a Bajnokok Ligájáért - tovább előre az új úton!

2017.05.17 15:22:45

Szabados-blog SZABADOS GÁBOR

SZABADOS-BLOG. A Honvéd és a Videoton bajnoki döntője nagy érdeklődést hozhat.