Bajnokin is játszhat a műlábú futballista - képek, videó

Vágólapra másolva!
2013.05.14. 14:50
null
Mindenki örömmel fogadta a FIFA döntését (Forrás: ufcmiesenbach.npage.at)
A 20 éves osztrák Martin Hofbauernek egy daganat miatt kellett amputálni az egyik lábát. A futballal azonban nem hagyott föl: most művégtaggal játszik, és a FIFA engedélyével már bajnoki mérkőzésen is pályára léphet.

A stájer tartományi bajnokság keleti 1B csoportjában játszó UFC Miesenbach megkapta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) engedélyét, hogy egyik játékosa, Martin Hofbauer pályára lépjen hivatalos ligamérkőzéseken. A 20 éves futballista lehet az első, aki a FIFA égisze alatt az épek között művégtaggal játszhat.

Martin Hofbauerről az osztrák Kleine Zeitung készített riportot, amelyben a fiatalember elmondta, hogy 2011-ben kezdődött a kálváriája: állandó fárjdalmat érzett a jobb lábában, amely egy idő után kezdett eldeformálódni. A hasztalan kezelések után végül egy biopszis mutatta ki, hogy egy 13 centis rosszindulatú daganat növekszik a lábában. Miután négyszeri kemoterápiás kezelés után is csak 5 centiméteresre tudták csökkenteni a daganatot, az orvosok az amputálás mellett döntöttek, amire 2012 márciusában került sor.

„Hadd játsszon Hofi!” – kérték a csapattársak a FIFA-tól (Forrás: ufcmiesenbach.npage.at)
„Hadd játsszon Hofi!” – kérték a csapattársak a FIFA-tól (Forrás: ufcmiesenbach.npage.at)

„Életem legszörnyűbb éjszakája volt a műtét előtti. De egyrészt bíztam az orovosokban, másrészt pedig már akkora volt a fájdalmam, hogy a műtét is megváltásnak tűnt" – mondta a futballista az osztrák lapnak.

Két hónappal később kapta meg az első művégtagját, és azonnal meg is kezdte a rehabilitációt, amihez váratlan segítséget és motivációt kapott.

„A szobatársamtól megkaptam Matthias Lanzinger telefonszámát, akiről megtudtam, hogy ugyancsak egy amputáció után, protézissel lett kiváló síző. Hihetetlen motivációt jelentett a személyisége és a tanácsai."

Martin Hofbauer megtörhetetlen optimizmussal lép pályára (Fotó: EPA)
Martin Hofbauer megtörhetetlen optimizmussal lép pályára (Fotó: EPA)

Martin azonnal elhatározta, hogy visszatér a futballpályára, és 2012 szeptemberében már edzésbe állt. „Hosszú hónapok után először futottam újra, és valami egészen fantasztikus volt az érzés, olyan, amiről álmodni sem mertem." Egy októberi felkészülési mérkőzésen pedig már gólt is rúgott! „A protézis valóban a részemmé vált, semmiben nem akadályoz" – mondja a sportoló.

A következő lépés a FIFA megkeresése volt: engedélyezzék, hogy Martin Hofbauer a stájer szövetség bajnoki mérkőzésein pályára lépjen. A nemzetközi szervezet által hozott rendelkezés, amit az osztrák lap csak „Hofbauer-szabályként" emleget, precedenst teremtve megadja az engedélyt. „Elképesztő, hogy együtt készülhetek a csapattal, és várhatom a hétvégi bajnoki meccseket. Ez a legcsodálatosabb ajándék."

Természetesen a csapattársak és az egész UFC Miesenbach egy emberként áll Martin mögött. „A fiúknak természetesen semmilyen gondot nem okoz, hogy Martin protézissel játszik. És aki nem tudja, hogy mi van a sportszár alatt, annak sem" – mondja az egyik játékostárs, a klub intézője, Stefan Schneeflock.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik