Galaschek Péter keserű búcsúja a Vasastól

Vágólapra másolva!
2012.05.09. 08:54
Szerepelt már ebben a rovatban Oleg Sirinbekov is, akit sokan a valaha volt egyik legjobb magyarországi légiósnak tartanak, most pedig Galaschek Péterről lesz szó. Róla nem lehet ugyan az iménti dicséretet elmondani, de még inkább (és főleg tovább) meghatározó szerepet töltött be a Vasas életében, aminek hatására a szurkolók egy részénél ugyanolyan uralkodói „besorolást" kapott, mint egykori tádzsik csapattársa. A búcsúja viszont az ezredfordulón duplán is keserűen alakult.

Galaschek Péter kissrácként került a Vasashoz, majd a felnőttcsapatban 340 bajnoki meccsen (53 gólt szerezve) viselte a piros-kék mezt. De ennek 12 évvel ezelőtt vége lett, a játékossal 2000. május 9-én közölték, hogy a nyáron lejáró megállapodását nem hosszabbítják meg.2000. május 9-én közölték, hogy a nyáron lejáró megállapodását nem hosszabbítják meg.

Tudni lehetett, hogy sokaknak hiányozni fog, hisz jó páran voltak a Fáy utcában, akik egyszerűen csak „királyként" emlegették (emlegetik) a technikás, legendásan keveset futó középpályást, mások viszont nyilván örültek a távozásának, mondván, a ma és a jövő futballja nem a húzogatásról, a flikk-flakkozásról szól.

– Tudom, hogy banális, de képzelem, most mennyire szomorú! – vetette fel neki az NS munkatársa.
– Nem vagyok szomorú.

– Nem kell ezt szégyellni, mindenkit szíven ütne, ha elküldenék onnan, ahol szinte az egész addigi életét töltötte.
– Felesleges ebből drámát kreálni. Szeretem a Vasast, sohasem tudnám elképzelni magam más csapatban, de nincs bennem keserűség, amiért elküldenek. Egy év múlva magamtól is abbahagytam volna.

– Hiszen még csak harminckét éves. Öregnek érzi magát?
– Igen.

– Miket mond...
– Sajnos ez van. Már egy ideje öregnek érzem magam. Hosszú ám az a tizennégy év, amely mögöttem van. Belefáradtam.

– Futballista ritkán mond ilyet.
– Miért csodálkozik? Nyolcvanhatban, érti, nyolcvanhatban játszottam először a nagycsapatban, Békéscsabán csereként küldtek pályára, kikaptunk négy egyre. Itt van előttem az egész meccs. Azóta minden évben az újabb és újabb találkozók, az a rengeteg stressz, az állandó nyerési kényszer... Mondom, belefáradtam ebbe.

– Ezt most csak azért mondja, mert távoznia kell. Szerintem a lelkiismeretét nyugtatgatja ezzel.
– Dehogyis. Hiszen tudtam, hogy el fognak küldeni, felkészítettem magam rá, szinte már vártam azt a pillanatot, amikor a vezetők magukhoz kéretnek, és azt mondják: úgy döntöttünk, nem hosszabbítjuk meg a szerződését. Ez ma megtörtént.

– Különben helye lenne a Vasasban?
– Nem akarom a saját csapattársaimat kritizálni, de szerintem még beférnék. Tudom, mik az erényeim és mik a hibáim, én tudom a legjobban.

– Kihozhatott volna többet is a pályafutásából?
– Nem hiszem, az enyém amolyan átlagos karrier. Egyszer, kilencvenegyben eljutottam a válogatott kerettagságig, van már egy bronzérmem, és remélem, most lesz még egy. Ennyi. Sokszor álltunk úgy a Vasassal, hogy na majd most, most tényleg mi jövünk, aztán elérkezett a hajrá, következtek a fontos meccsek, és sorra elbuktunk. Úgy, mint ezúttal is.

– Még van hátra négy forduló, játszik?
– Nem hiszem. Persze ha beraknak...

– És aztán?
– Fogalmam sincs. Ha megkeresnek, tárgyalok. Ha nem, akkor... Szóval erről fogalmam sincs.

Várható volt, hogy Galaschek Péter távozása nem kis vihart kavar Angyalföldön. A cikk megjelenése után rengeteg szurkoló mondta el a véleményét telefonon, vagy közölte az interneten keresztül. A legtöbb drukker sajnálta a döntést, és nemtetszését fejezte ki az ügyben.

Sokan Mészáros Zoltánt, a Vasas szakosztály-menedzserét is keresték. Voltak, akik szép szóval, s voltak, akik durvább hangon kommentálták a történteket. A sportvezető a következőképp reagált.

„Galaschek Péter szurkolók általi megítélésében rendkívüli szélsőségek tapasztalhatók. Sokan istenként tisztelik, de akadnak, akik a pálya környékén sem akarják látni. Az idei teljesítménye is jellemző erre. Voltak megoldásai, amelyekkel ámulatba ejtett, amelyekről csak a legmagasztosabb jelzők használatával lehet beszélni, ám voltak találkozók, amikor viszont csapatunk leggyengébb produkcióját nyújtotta.

Saját, a Nemzeti Sportban is közölt szavai szerint öregnek érzi magát, és belefáradt a mögötte lévő tizennégy évbe. Nos, én nem érzem őt öregnek, de fásultnak és fáradtnak igen. Nagy kár érte...

Tény, hogy a jövő Vasasában már nem láthatjuk őt, ám vitathatatlan, hogy az utóbbi évtizedek Vasas-futballjának egyik legnagyobb egyénisége távozik majd a Fáy utcából. Ehhez méltóan szeretnénk búcsúztatni őt a Nagykanizsa elleni, utolsó hazai mérkőzésünkön.″

Komjáti András vezetőedző nem akart ünneprontó lenni, május 20-án a kezdőcsapatba jelölte a játékost, akitől a klub ajándékkal kívánt elköszönni, Galaschek pedig utoljára játszhatott a Vasas színeiben saját közönsége előtt. Arra az amúgy közhelyes kérdésre, hogy ez milyen érzés számára, meglepően higgadtan felelt a bevetése előtt egy nappal.

– Furcsa.

– Annak azért örül, hogy ajándékot kap és elköszönnek öntől?
– Ne haragudjon, de ez megválaszolhatatlan kérdés. Én ugyanis nem visszavonulok, én nem búcsúzom, hanem kirúgtak. Egyáltalán nem várom el, hogy ajándékot kapjak. Egyébként eddig a pillanatig nem is tudtam erről, nekem senki sem szólt.

– Azért biztosan jólesik.
– Miért esne jól? Egy kirúgott embert ezzel nem lehet kárpótolni. A tények ellen nem érdemes harcolni, ám azt senki sem várhatja el, hogy örüljek annak, ami történt, és jó arcot vágjak hozzá.

– Az igaz, hogy ajánlatot kapott Újpestről?
– Nem.

– Hol folytatja a pályafutását?
– Úgy néz ki, hogy Ausztriában. Amikor kiderült, hogy mennem kell a Vasastól, azok az emberek, akiket a barátaimnak hittem, mind segíteni próbáltak, és ennek köszönhetően oldódhat meg a további sorsom. Így nyugodtan mondhatom, hogy senkiben sem csalódtam. Azoktól sem vártam mást, akik kirúgtak, azokra pedig számíthattam, akikről úgy véltem, hogy támaszkodhatom rájuk.

– A csalódottsága nem teszi közömbössé a hátralévő meccseken?
– Nem. Nagyon szép lenne, ha ezüstérmesként mennék el a Vasastól. Számomra fontos, hogy már csak győztes meccseket játsszunk ebben a bajnokságban, és ennek érdekében mindent megteszek. Egyáltalán nem mindegy, hogy a szurkolóink elégedetten köszönhetnek el tőlünk az idény végén, vagy sem...

Nos, a találkozó felemás élményt jelentett számára. Vastapssal kezdődött: az angyalföldi drukkerek képviselői egy jókora „Gala a király!" feliratú transzparenst függesztettek ki a kerítésre, és egy Vasas-pecsétgyűrűt is átadtak a klubtól 24 év után búcsúzó játékosnak (rajta kívül a szintén távozó Szilveszter Ferencet és Végh Zoltánt is köszöntötték).

Az első félidőben viszont a három gólt rúgó vendég Nagykanizsa rendezett fiesztát. Az 1–4-es végeredmény után pedig hol volt már a vastaps... füttykoncerttel zárult a mérkőzés. A szurkolók egy része Komjáti Andrást szidta, míg a másik Mészáros Zoltánt kiáltotta ki bűnösnek. A Fáy utcai publikum csak Galaschek Péterrel szimpatizált, a kiütéses vereség ellenére is az elküldött labdarúgó nevét skandálta.

Aki aztán a papírformának megfelelően egy újabb bronzéremmel a tarsolyában búcsúzott el – de nem a labdarúgástól, hanem csak a piros-kékektől, mert mégsem érezte annyira öregnek magát az élvonalbeli folytatáshoz, így – egy REAC-os „átszálló" után – további másfél szezon erejéig az Újpest futballistája lett (25 bajnokin 5 találattal), amelynél egy MK-győzelemmel tett most már tényleg pontot karrierje érdemi részének végére (később a Kisteleki István edzette Gázműveknél, majd Dabason vezetett le).

A Vasas közben a következő idényben még egyszer a dobogó harmadik fokáig jutott, azóta azonban a közelébe sem, legfeljebb a másodosztályban, mert Galaschek távozása után két esztendővel egy időre oda került. És a helyzet az, hogy Angyalföldön manapság is bőven van ok nosztalgiával tekinteni – még az egykori „király" időszakára is, pedig az sem számított a klub fénykorának...

GALASCHEK-VILLANÁS 1996-BÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik