MTI, Munkatársunktól 2021.05.26 19:41 Frissítve: 2021.05.27 08:17

Spanyolország: Madridban felavatták a Puskás Ferencről elnevezett utcát

Ünnepélyes keretek között avatták fel a Puskás Ferencről, az Aranycsapat és a Real Madrid legendás labdarúgójáról elnevezett utcát a spanyol fővárosban szerdán.

 

Madridban felavatták a Puskás Ferencről elnevezett utcát (Fotók: KKM/Borsos Mátyás)

„Büszkék vagyunk Puskás Ferencre, mint a legismertebb magyarra, aki a pályafutását a nehézségekkel és kihívásokkal teli történelmi időszakban tette rendkívül sikeressé” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-madridi Vicálvaro kerületben tartott rövid ünnepségen, ahol lapunk főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel, a Puskás-ügyek nagykövetével közösen leplezték le a Puskás Ferenc nevét viselő utcatáblát.

 
Real Madrid: Szijjártó Péter „a világ legjobb stadionjából” posztolt

Beszélt arról, hogy bár Puskás Öcsi 15 éve elhunyt, de még mindig emlékeznek rá világszerte, méltatta „a kor legjobb futballistájának” teljesítményét, és felidézte máig megdöntetlen rekordját: az elmúlt 60 évben senki nem tudott négy gólt rúgni az Európa-bajnokság vagy a Bajnokok Ligája döntőjében.

A tárcavezető a spanyol és magyar nemzet közötti összekötő kapocsnak nevezte Puskás Ferencet, köszönetet mondott a spanyoloknak, a Real Madridnak és Madrid városának is, amiért méltó módon őrzik emlékét.

Szijjártó Péter az avatáson

A döntés már egy évtizede megszületett, de az építőipari válság miatt a kijelölt területen nem létezett valódi utca, sem házak. Mostanra változott a helyzet, és sorra húzzák fel a lakóházakat.

„Puskás Ferenc a Real Madrid történetének alapvető figurája, a Real Madrid legendáját lehetetlen lenne megérteni Puskás Ferenc nélkül. Puskás Ferenc rajta van a címerünkön, a pólónkon, az egyenruhánkon és mindig is a szívünkben őrizzük” – fogalmazott Emilio Butragueno, a Real Madrid nemzetközi igazgatója.

Mint mondta, Puskás tagja volt egy felejthetetlen generációnak, amely hozzájárult ahhoz, hogy a Real Madrid mítosszá nője ki magát.

„Nagyon nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy ezentúl egy olyan utcánk is van, amely örökre emlékezetessé teszi Puskás Ferenc alakját” – tette hozzá.

Emilio Butragueno az avatáson

Beszédet mondott Santiago Saura, a madridi önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója is, aki egy eredeti utcanévtáblával ajándékozta meg Szijjártó Pétert és Réka Damborena Puskást, Puskás Ferenc unokáját, aki a lányával, Anéval érkezett Baszkföldről az avatásra.

Az ünnepségen – amelyre a helyi lakók közül is sokan összegyűltek – részt vett Amancio Amaro, a Real Madrid egykori csatára, aki 1962-től 1966-ig játszott együtt a Spanyolországban Panchónak becézett magyar legendával. Jelen volt még Mark Sebastian Dévai Márk Sebastián, a Real Madrid magyar szurkolói klub, a Pena Madridista Hungara elnöke és Tóth Katalin, Magyarország madridi nagykövete, az eseményen forgatott a Real Madrid TV is. A klub honlapja rövid videót tett közzé az utcatábla leleplezéséről.

Puskás Ferenc dédunokája is eljött

 

Puskás Ferenc az 1956-os forradalom leverése után érkezett Spanyolországba, ahol 1958 és 1966 között játszott a királyi klubban.

Amancio nyilatkozik a Real Madrid TV-nek

 

 

 

2022.12.10 00:21:17

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Igen ám, de amíg a spanyolok „letikitakázták” a világot, addig az ellenfelek azon gondolkodtak, mit lehetne kitalálni, mert az mégsem járja, hogy a nagy nemzetek jeles labdarúgói a spanyolokkal szembeni összecsapáson inkább erőnléti tréninget tartsanak és labda nélkül fussanak, minthogy eredményesen futballozzanak.

2022.11.10 18:06:18

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az öltözőben Piqué volt az egyik első számú tréfamester, aki gyakran gyermeteg poénokkal szórakoztatta vagy bosszantotta a többieket. Ám aki ezek alapján infantilis, nagyra nőtt gyermeknek gondolja, az hatalmasat téved. Az IQ-ja a hírek szerint 140 feletti, a pályán is elsősorban a játékintelligenciájával tűnt ki.

2022.11.10 03:40:58

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A „királyi gárda” legyőzte a Cádizt a világbajnokság előtti utolsó mérkőzésén.

2022.11.08 21:16:35

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Lewandowskit az első félidőben kiállították, de fordított az Osasuna ellen a szünet utánra feljavuló Barca.

2022.11.07 20:48:14

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Kikapott a La Liga fásultan futballozó címvédője a kis csapat otthonában, maradt a tabella élén a Barcelona.