Real: Nem lenne zárt a Szuperliga – Florentino Pérez

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.02. 15:56
null
Pérez ismét nyilatkozott a Szuperligáról (Fotó: AFP)
Florentino Pérez a Real Madrid éves taggyűlésén szólalt fel, és számos témában nyilatkozott. Kijelentette, hogy az átépülő stadion soha nem fog nevet változtatni, valamint hogy a Szuperliga milyen változásokkal nézne ki a tavalyi tervekhez képest.

 

A 2021 áprilisában létrehozott, majd elbukott Szuperliga továbbra sem tűnik el a sportág napirendi pontjai közül. Az ötlet legmeghatározóbb alakja, Florentino Pérez ismét elmondta véleményét a témáról, szavait azAthletictől idézzük.

„Szeretett sportágunk folyamatosan veszít a népszerűségéből világszerte. A fiatalok egyre kevésbé érdeklődnek a játék iránt, ezt a folyamatot pedig meg kell fordítani. Az új generációk az online platformokat és a videojátékokat igénylik. Minőségi termékre vágynak, amelyet a futball jelenlegi versenyrendszere, még azok végső stádiuma sem tud megadni. Minden tiszteletem a nemzeti bajnokságoké, de az európai nemzetközi versenyrendszernek egész éven át mérkőzéseket kellene rendeznie, hogy visszacsalogathassuk a fiatalokat. A Szuperliga nem lenne zárt liga. A 25 százaléka nyitott lenne, vagyis bárki kvalifikálhat a helyek negyedére.”

Pérez összehasonlítást is tett az amerikai major ligákkal. „Az UEFA növeli az irreleváns csapatok közti mérkőzések számát. Ez csak felgyorsítja az európai futball hanyatlását. A Forbes szerint a Real Madrid a világ 13. legértékesebb sportvállalkozása, korábban ötödikek voltunk, a listán pedig csupán három futballklub található. A trend vitathatatlan, valamit nagyon jól csinálnak Amerikában.”

Az otthoni problémákra is kitért a Real Madrid elnöke. „A La Liga sok tévés feliratkozót veszített, a stratégiája pedig az, hogy több pénzt kér a megmaradt kevesebb fogyasztótól. Egy luxusterméket hoztak létre egy olyan termékből, amelynek népszerűnek (tömegterméknek) kellene lennie. Hogy lehet az, hogy a klubunk csak kilencszer találkozott a Liverpoollal az európai kupákban 67 év alatt?”

Habár egyértelmű, hogy Pérez szándéka a klubja anyagi helyzetének javítása, és az amerikai összehasonlítás némileg torz a piacok méretei és a fogyasztási szokások eltérése miatt, de nem minden kijelentése tűnik értelmetlennek.

A Szuperliga feljelentette a FIFA-t és az UEFA-t az Európai Bíróságon, ugyanis szerintük jogtalanul fenyegették meg a Szuperliga klubjait, hogy kizárják őket számos versenysorozatból, például a világbajnokságról (a Szuperligában pályára lépő játékosokat). Ítéletet december 15-re várnak, a meghallgatások pedig a nyáron véget értek.

A Szuperliga legfőbb pontja az, hogy az UEFA monopóliumként működteti az európai futballt, ami ellentétes a szabad verseny elveivel, ami meghatározó eleme az Európai Uniónak. Továbbá kitért arra is, hogy az UEFA érdekellentétben érintett, hiszen egyszerre szabályozó és versenyszervező testület is, amely megjelenik a közvetítési jogok piacán is.

Amennyiben az Európai Bíróság kimondja a Szuperliga igazát, akkor a klubok teljesen szabadon szervezhetik meg saját versenyrendszerüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik