Real M.: súlyos vád C. Ronaldo ellen az el Clásico előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.02. 21:53
null
Cristiano Ronaldo a Legia elleni őszi BL-meccsen (Fotó: Reuters)
Hét év alatt 150 millió eurónyi bevétele adóparadicsomokba menekítésével, vagyis jelentős mértékű adóelkerüléssel vádolja a Football Leaks Cristiano Ronaldót, a Real Madrid labdarúgóját. A német Der Spiegel, a brit The Sunday Times és a portugál Expresso nevével fémjelzett, hatvan újságíró mintegy hét hónapnyi kutatómunkájával feldolgozott adatrengeteg a következő hetekben sok érdekességgel szolgál majd – ígérte péntek esti bejelentésében a Football Leaks.

 

A sztárfutballisták és sztáredzők pénzügyi visszaéléseinek felderítésére szakosodott portál szerint a fenti összeget nehezen követhető céghálón keresztül helyezték el adóparadicsomokban (Svájcban, a Brit Virgin-szigeteken, Panamában), ami lehetővé tette, hogy a futballista egészen alacsony, 4 százaléknál is kisebb kulccsal adózzon.

Az aggályos offshore cégháló létrehozása állítólag a szuperügynök, Jorge Mendes leleményességét „dicséri”, és nemcsak Cristiano Ronaldo, hanem José Mourinho és Radamel Falcao is érintett az ügyben: a Manchester United edzője 12 millió euróval, a Monaco támadója 1.3 millióval választott kerülőutat.

C. Ronaldo ellen folyamatban van már egy eljárás a 2011–13 közötti időszak bevételeit illetően, és a pénteki hírek szerint marketingjogainak 2014-es értékesítése sem biztos, hogy szabályszerűen történt – itt a sajtóhírek 31 millió euró „megspórolásáról” szólnak.

A hír egy nappal az el Clásico, vagyis a Barcelona–Real Madrid spanyol bajnoki szuperrangadó előtt látott napvilágot.

A Der Spiegel szombati száma két címlappal jelenik meg: az egyiken Cristiano Ronaldo, a másikon a németeket vélhetően jobban érdeklő Mesut Özil fotójával harangozzák be a „sztárfutballisták piszkos pénzügyeit” leleplező cikksorozat első részét.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik