M. B.
2023.09.28 11:58 Frissítve: 2023.09.28 15:12

La Liga: megvesztegetéssel vádolják a Barcelonát – sajtóhír

Vádat emelt a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) érdekelt FC Barcelona, a katalán klub két egykori elnöke, Josep María Bartomeu és Sandro Rosell, illetve a Katalán Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságának korábbi alelnöke, José María Enríquez Negreira, valamint annak fia ellen a barcelonai 1. számú vizsgálóbíróság – írja az El Debate, amelyet a Marca is szemlézett.

A bíróság vádat emelt a Barcelona ellen (Fotó: Getty Images)

A lap birtokába jutott dokumentumok szerint az üggyel foglalkozó Joaquín Aguirre bíró döntése szerint a katalán futballklub által Negreirának kifizetett 7.5 millió euró bűnténynek számít, és a vádban emlegetett „megvesztegetés” súlyosabb bűncselekmény, mint az eredeti „korrupció”. A bíró szerint az éveken át tartó kifizetések azért számítanak bűncselekménynek, mivel Negreira hatalmi pozícióban levő köztisztviselőként fogadta el a pénzt, függetlenül attól, hogy mindez képes-e bizonyítani a spanyol játékvezetésben elburjánzó rendszerszintű korrupcióval kapcsolatos vádakat. A spanyol sajtó mindemellett megjegyzi, hogy egyelőre nem kell letartóztatásokra számítani az ügy kapcsán.

Mindeközben a Marca megerősítette, hogy a spanyol csendőrség (Guardia Civil) csütörtök reggel házkutatást tartott a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) Játékvezetői Bizottságának Las Rozas-i székházában. A madridi sportlap szerint a házkutatási engedélyt a Negreira-üggyel foglakozó Joaquín Aguirre bíró adta meg, s a csendőrök kifejezetten Negreirával kapcsolatos dokumentumokat kerestek a játékvezetői szervezet székhelyén. 

Mint megírtuk, a spanyol futballt alapjaiban rázta meg a hír, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a katalán játékvezetői testület alelnökének, José María Enríquez Negreirának, „szakmai tanácsadásért”. 

A La Liga első embere, Javier Tebas korábban kijelentette, hogy a Barcát nem szankcionálhatják, ugyanis a kifizetések óta eltelt már több mint három év, viszont megígérte, hogy ennek ellenére is utánajárnak a dolognak. A FIFA (nemzetközi szövetség) és az UEFA (európai szövetség) azonban más tészta, ők kiszabhatnak büntetést, sőt, az UEFA már be is kérte az üggyel kapcsolatos valamennyi dokumentumot.

 

2023.11.11 20:22:54

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Rodrygo csúcsformában játszott, de a mérkőzés és az egész bajnokság egyik legkülönlegesebb gólját Vinícius Júnior szerezte.

2023.11.09 17:14:40

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Diego Simeonét nem egyszerű győzni akarás jellemezte, illetve jellemzi most is, hanem egy azzal határos, beteges kényszer. Olyan ember, akit a saját tábora imád, a riválisokban viszont zsigeri gyűlöletet ébreszt. A sajátjai szemében elkötelezett, bátor és hős, a riválisokéban túlbuzgó, mocskos és kegyetlen, aki, ha kell, szemet szúr ki, vagy övön aluli ütést visz be, ha a bíró nem figyel oda.

2023.11.06 16:13:38

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az előző idényben a spanyol élvonal legjobbjának választották, és az őszt is kirobbanó formában kezdte.

2023.11.03 22:06:12

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

2023.11.03 21:08:30

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Kezd kirajzolódni, kik lehetnek a következő évtized sztárfutballistái.