Barcelona: három éven át fizettek a bírói testület elnökhelyettesének – sajtóhír

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.15. 14:54
null
A Barcelona a vádak kereszttüzébe került (Fotó: Getty Images)
Az As információi szerint 2016 és 2018 között összesen 1 392 680 eurót fizetett ki az FC Barcelona a Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottsága alelnökének, José María Enríquez Negreirának. A Cadena Ser „Qué t'hi jugues” című rádióműsora hozta nyilvánosságra először, hogy korrupció vádjával vizsgálatot folytat egy helyi bíróság az ügyben.


José María Enríquez Negreira,
a katalán játékvezetői testület korábbi alelnöke beismerte az adóhatóságnak, hogy jelentéseket készített az FC Barcelonának a játékvezetők ténykedéséről azzal a céllal, hogy a csapat játékosai tudják, hogyan érdemes beszélni a játékvezetővel. Az adóhatóság jelentése szerint „a klub meg akart arról győződni, hogy semmilyen ellentmondásos játékvezetői ítélet ne sújtsa az FC Barcelonát.”

Miközben Enríquez a játékvezetői bizottság elnökhelyettese volt, 2016-ban 532 728, 2017-ben 541 752, 2018-ban 318 200 euró került kiszámlázásra a DASNIL 95 SL nevű cégtől a Barcelona részére, melynek egyetlen tagja a korábbi bíró volt. A számlákon „szakmai tanácsadásként” van feltüntetve a közleményben.

A klub akkori vezetőségéhez közeli források megerősítik a felek közötti üzleti kapcsolat létezését, a munka el lett végezve, a DASNIL által kapott jelentések archiválva vannak, és szükség esetén előhívhatóak azok a bíróság számára.

Eddig Albert Soler, a klub korábbi sportszakmai igazgatója és Óscar Grau, a klub korábbi ügyvezető-igazgatója tanúskodott az ügyben. A spanyol adóhatóság nem kapott dokumentumot az üzleti kapcsolat létezéséről, de a fizetések láthatóak.

A hatóság akkor kezdett el gyanakodni, amikor a DASNIL 95 SL oly módon próbálta csökkenteni adózási kötelezettségét, amely felkeltette a szervezet gyanúját. Ezt követően indult el a nyomozás az ügyben, amely felfedte a Barcelona kifizetéseit Enríquez cége számára.

További érdekesség, hogy Enríquez fia, Javier Enríquez Romero játékvezetői képzéseket tartott, egyes bírókat pedig személyesen is mentorált. A fiú megerősítette, hogy játékvezetőkről szóló jelentéseket adott át a katalán klub számára.

A Josep María Bartomeu elnöksége alatt ténykedő vezetőség szerint a megállapodás 2009 óta, Joan Laporta első elnöksége óta létezik (ezt a Laportát hivatalában követő Sandro Rosell stábja is megerősítette), a szerződést pedig Bartomeu bontotta fel 2018-ban, amikor is Enríquez távozott a játékvezetői testülettől. Az utolsó számla 2018. június 5.-i keltezésű.

A Barcelona közleményt adott ki az ügyben, amelyben megerősíti, hogy együttműködött egy külsős tanácsadóval, amely videókat készített más spanyol klubok ifjúsági játékosairól, továbbá profi játékvezetőkről is, amely egy bevett eljárás hivatásos labdarúgóklubok között.

A klub sajnálja, hogy ez beárnyékolja a csapat kiváló formáját, és jogi lépéseket fog tenni azok ellen, akik kiszivárogtatták az ügy részleteit, amivel csorbították a klub presztízsét és hírnevét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik