A Messi utáni korszak második bajnokiján nem tudott győzni a Barca

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.08.21. 22:03
null
Memphis Depay (9) próbálta irányítani a Barca támadójátékát, az első félidőben kevés sikerrel, a második játékrészben viszont ő egyenlített (Fotó: AFP)
Az Athletic Bilbao sokáig jobban játszott az FC Barcelonánál a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) 2. fordulójának szombat esti találkozóján, 1–0-ra vezetett is, de a hajrára elfáradt, így nem tudott győzni, Memphis Depay pedig megszerezte az első gólját tétmérkőzésen a Barcában. A katalánok azonban így is elbuktak két pontot a Lionel Messi utáni korszak második tétmeccsén. 

 

LA LIGA
2. FORDULÓ

ATHLETIC BILBAO–FC BARCELONA 1–1

Bilbao, 9300
néző. V: Juan Martínez
BILBAO: Agirrezabala – Leuke, Vivian, Í. Martínez, Balenziaga – Berenguer (Morcillo, 82.), Vencedor (Vesga, 67.), D. García (Zarraga, 82.), Muniain (N. Williams, 76.) – Sancet (R. García, 67.), I. Williams. Vezetőedző: Marcelino
BARCELONA: Neto – Dest (Emerson Royal, 82.), E. García, Piqué (R. Araújo, 31.), J. Alba – F. de Jong, Busquets, Pedri (Sergi Roberto, 62.) – Griezmann, Depay, Braithwaite (Y. Demir, 62.). Vezetőedző: Ronald Koeman
Kiállítva: E. García (90+3.)
G.:
Í. Martínez (50.), ill. Depay (75.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az FC Barcelona szurkolói számára alighanem az lehetett a fő kérdés az Athletic elleni bajnoki előtt, hogy vajon mennyire lehet messzemenő következtetéseket levonni az immár Lionel Messi nélküli kedvencek első, Real Sociedad elleni meccséből, amit múlt héten remek játékkal, a kétgólos Martin Braithwaite vezérletével 4–2-re megnyertek a katalánok. Nos, a Bilbao elleni találkozó első félidejének legnagyobb helyzetét (Ronald Araújo érvénytelenített, ollózós gólját nem számolva) is a dán csatár hagyta ki, amikor mintegy hét méterről nem találta el a kaput, csakhogy ezen kívül a hazaiaknak volt jóval több gólszerzési lehetőségük az első 45 percben.

A Barca hiába birtokolta többet a labdát, a hazaiak hétszer lőttek kapura, míg a vendégek csak háromszor, más kérdés, hogy a bilbaóiak a hétből csak kétszer találták el a kaput, pedig Inaki Williams nagyon elemében volt, nehezen tudták őt tartani a gránátvörös-kékek.

A második félidő legelején is a baszkok csatára került szembe Neto kapussal, aki megelőzte ugyan Williamset, de a kipattanót Álex Berenguer kis híján az üres kapuba emelte: az első játékrészben sérülés miatt lecserélt Gerard Piqué helyére beállt Ronald Araújo a gólvonal előtt mentett.

Az 50. percre azonban már góllá érett a hazaiak támadójátéka, vagy a kilencedik szögletét végezhette már el a Bilbao, amelyből Ínigo Martínez fejelt a kapuba. 1–0

Az utolsó negyedórára azonban elfáradt az Athletic, egy percen belül két nagy helyzete is volt a Barcának, és a másodikat a nyári szerzemény, a holland Memphis Depay gólra is váltotta, amivel egy pontot megmentett a Barcelona, de két pontot így is elbuktak a katalánok a Lionel Messi utáni korszak második tétmeccsén. 1–1

Sőt, lehetett volna az három is, mert a legvégén Nico Williams még a győztes gólt is megszerezhette volna a vendéglátóknak: Eric García piros lapot érően buktatta az egyedül kiugró csatárt, a szabadrúgás viszont elakadt a sorfalban.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Alavés–Mallorca 0–1
(Fer Nino 80.)
Kiállítva: Duarte (67., Alavés)
Espanyol–Villarreal 0–0
Granada–Valencia 1–1 (L. Suárez 16., ill. Soler 87.)

AZ ÁLLÁS
1. Barcelona2115–3+24
2. Valencia2112–1+14
3. Real Madrid114–1+33
4. Sevilla113–0+33
5. Atlético Madrid112–1+13
6. Mallorca222–20 2
6. Cádiz222–20 2
6. Betis222–20 2
9. Granada221–10 2
9. Athletic Bilbao221–10 2
11. Villarreal220–00 2
11. Espanyol220–00 2
13. Levante111–10 1
14. Osasuna110–00 1
14. Elche110–00 1
16. Alavés2112–5–31
17. Celta Vigo111–2–10
18. Getafe110–1–10
19. Real Sociedad112–4–20
20. Rayo Vallecano110–3–30

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+3. perc: HAZAI MECCSLABDA, DE KIMARADT! Nico Williams lépett ki ziccerben, Eric García buktatta a tizenhatos vonala előtt, a Barca védője ezért piros lapot kapott, a Bilbao szabadrúgást lőhetett, de a labda elakadt a sorfalban.

86. perc: ÚJABB BARCA-LEHETŐSÉG. Egy hazai eladott labda után ismét Depay került helyzetbe a bal oldalon, ezúttal azonban a hosszút célozta és nem találta el a kaput.

82. perc: Berenguer és D. García lement, Morcillo és Zarraga beállt a hazaiaknál, a vendégeknél Dest helyett jött Emerson Royal.

76. perc. Jordi Alba lerántásért kapott sárga lapot.

76. perc. Muniain helyére N. Williams állt be.

75. perc. GÓÓÓL! A bal szélen, Sergi Roberto passzával kiugró Memphis Depay éles szögből, ballal, mintegy 8 méterről a léc alá lőtt. 1–1

74. perc. HOSSZÚ IDŐ UTÁN BARCA-HELYZET! De Jong 14 méterről a lécre emelte a labdát, majd az érkező Griezmann lőtt a kapu mellé.

67. perc. Kettős csere a hazaiaknál is: Vencedor helyett Vesga, Sancet helyett Raúl García állt be.

62. perc. Kettős csere a Barcánál: Pedri helyett Sergi Roberto, Braithwaite helyett Demir állt be.

62. perc. Berenguer ugratta ki Williamset, de a kifutó Neto lábbal el tudta rúgni a labdát.

60. perc. A gól után is támadásban maradt az Athletic, Berenguer 30-ról lőtt méterekkel a kapu fölé.

50. perc. GÓÓÓL. VEZET A BILBAO! Ínigo Martínez hat méterről a földre fejelte le Muniain tökéletes, jobb oldali szögletét, és így pattant a labda a Barca kapujába. Nagyon érett már a hazai gól. 1–0

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ. És rögtön az elején Inaki Williams került szembe Netóval, aki elütötte a labdát, amely így Berenguer elé került, aki az üres kapura emelhette rá a labdát, de a gólvonal elől Araújo mentett.

A Barca 62 százalékban birtokolta ugyan a labdát, de a hazaiak hét, a vendégek pedig csak három lövéssel próbálkoztak. Más kérdés, hogy a kaput eltaláló lövések száma már csak 2–1 volt a baszkok javára.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+1. perc: OLLÓZÁS ÉS ÉRVÉNYTELENÍTETT BARCA-GÓL. Alba kapu elé ívelt labdája Araújo elé pattant, aki a kapuba ollózott, csakhogy a gól előtt a felugró Braithwaite-et szabálytalannak látta a játékvezető, így érvénytelenítette a gólt.

40. perc. LÖVÉS ITT IS, OTT IS. Williams távoli lövését Neto védte könnyedén, majd az ellentámadásból Depay csavart a kapu mellé.

31. perc. Berenguer bal oldali beadásából Williams fejel, de nem találja el a kaput.

31. perc. Piquét sérülés miatt kellett lecserélni. Araujo állt be.

Eric García lerántásért kapott sárga lapot.

Bő 20 perc után, az első ivószünet alatt megállapíthatjuk: a meccs eddigi legnagyobb helyzetét Braithwaite révén a Barca hagyta ki, de azóta egyértelműen a hazaiak vezettek több támadást.

20. perc. Depay jó húsz méterről, szabadrúgásból Agirrezabala ölébe csavarta a labdát.

20. perc. Ínigo Martínez kapott sárga lapot egy rossz ütemű becsúszás után

18. perc. NAGY HIBA! Neto odaajándékozta a labdát Sancetnek, aki Williamset hozta helyzetbe, Frenkie de Jongnak kellett mentenie.

15. perc. Depay ért el egy labdát az alapvonal előtt, lekészítéséből Alba lőtt a bal oldalról, a tizenhatos vonaláról jobbal, a lövés szögletre pattant. A sarokrúgásból viszont nem alakult ki gólveszély.

11. perc. MICSODA HAZAI HELYZET! Sancet fordulásból, 11 méterről lőtt, a labda a lécről vágódott le, de nem a gólvonal mögé.

10. perc. Eric García szorításában Williams piszkálta kapura a labdát az ötös jobb oldaláról, Neto védett.

A meccsekre az adott területi szabályoknak megfelelően engedhetnek be szurkolókat, Bilbaóban 20 százalékos kihasználtság mellett, vagyis 9 300 néző előtt rendezik meg a Barca elleni mérkőzést.

6. perc. EZ HOGY MARADT KI? Depay a jobb szélről, az alapvonal közeléből passzolt középre, a labda egy védőn megpattanva került Braithwaite elé, aki hét méterről, tiszta helyzetből nem találta el a kaput...

3. perc. Bő két perc alatt három szögletet is lőhetett a Bilbao, de Neto kapusnak egyik után sem kellett védenie.

1. perc. Leuke szélről érkező passzát Inaki Williams lőtte volna kapura, Eric García mentett szögletre, abból azonban nem alakult ki helyzet.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MECCS! A kékben játszó vendégek kezdtek (piros-fehérben a hazaiak).

Egy nagy Barca-gól, már a bemelegítésnél.

 


 

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESSÉGEK

♦ A Bilbao elleni lesz a Barca első idegenbeli bajnokija Lionel Messi távozása óta, és érdekesség, hogy az argentin klasszis éppen a baszk gárda ellen ünnepelhette az utolsó trófeáját a Barcelonával: az áprilisi kupadöntőt 4–0-ra nyerte meg a katalán csapat, és Messi két gólt szerzett aznap. Ebben a naptári évben már négy tétmeccset játszott egymás ellen a két gárda, ebből hármon a Barcelona győzött, csak a Szuperkupában kapott ki Ronald Koeman együttese, januárban hosszabbítás után 3–2-re.

♦ A Barca francia csatára, Antoine Griezmann az előző idényben négy mérkőzésen három gólt és egy gólpasszt jegyzett a Bilbao elleni találkozókon, viszont az új idényben még nincs találata.

♦ Az előző idényben bronzérmes Barcelona az 1. fordulóban a kétgólos, dán válogatott Martin Braithwaite vezérletével 4–2-re diadalmaskodott a Real Sociedad ellen, ezzel sorozatban már öt bajnoki meccse nyeretlen.

♦ A köztudottan anyagi problémákkal küzdő Barcából a nyáron Lionel Messin kívül kiegészítő emberek távoztak, úgymint például a balhátvéd Junior Firpo (Leeds) vagy a portugál szélső, Francisco Trincao (Wolverhampton – kölcsönbe). Érkezett viszont a holland Memphis Depay, aki az 1. körben gólpasszal nyitott, valamint visszatért a Betistől a brazil jobbhátvéd, Emerson Royal, a Manchester Citytől pedig a korábban a katalánok utánpótlásában pallérozódó belső védő, Eric García, valamint érkezett a sérüléssel bajlódó argentin csatár, Sergio Agüero is. Az újak közül Depay mellett García is a kezdőcsapat tagja, utóbbi felkészülését beárnyékolta, hogy a napokban elhunyt a nagyapja. Sérülés miatt hiányzik a német kapus, Marc-André ter Stegen, míg a támadó középpályások közül Ansu Fati és a francia Ousmane Dembélé.

♦ A Bilbaónál nem volt nagy mozgás a nyáron: alapemberek nem mentek el, új játékos pedig a Real Sociedad B-től jött a klubhoz a jelenleg sérült hátvéd, Álex Petxarroman személyében.

A Barcelona vezetőedzője, Ronald Koeman az 1. fordulóban magabiztos győzelemmel kezdte meg csapatával a Lionel Messi utáni időszakot (Fotó: AFP, archív)

 

A 2. FORDULÓ TOVÁBBI PÁROSÍTÁSA
Betis–Cádiz
Alavés–Mallorca
Granada–Valencia
Espanyol–Villarreal
Atlético Madrid–Elche Levante–Real Madrid
Real Sociedad–Rayo Vallecano
Getafe–Sevilla
Osasuna–Celta Vigo

AZ 1. FORDULÓ EREDMÉNYEI (augusztus 13–15.)
Valencia–Getafe 1–0
Osasuna–Espanyol 0–0
Mallorca–Betis 1–1
Cádiz–Levante 1–1
Alavés–Real Madrid 1–4
Celta Vigo–Atlético Madrid 1–2
Barcelona–Real Sociedad 4–2
Sevilla–Rayo Vallecano 3–0
Villarreal–Granada 0–0
Elche–Athletic Bilbao 0–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik