K. T. I. 2021.03.04 23:38 Frissítve: 2021.03.05 00:00

Király-kupa: 120 perces Levante-verés, „dupla” döntő vár a Bilbaóra

Az Athletic Bilbao hosszabbításban 2–1-re legyőzte a Levantét a spanyol Király-kupa elődöntőjének visszavágóján, ezzel eldőlt, hogy a baszk csapat lesz a Barcelona ellenfele az áprilisi fináléban.

Raúl Garcia egyenlített a 30. percben (Fotó: AFP)

 

A bilbaói odavágó 1–1-es végeredménye után a visszavágón már az első félidő közepére kialakult ugyanez az eredmény. S emiatt a mérkőzést sokkal jobban kezdő Levante játékosai lehettek a bosszúsabbak. A valenciai csapat még soha, egyszer sem jutott döntőbe a spanyol Király-kupában, sőt, az elődöntőig is most először jutott el története során. Ehhez képest kevés megilletődöttséget lehetett látni a házigazda játékkosain – sőt, leginkább semennyit. 

A 17. percben Roger Martí szerezte meg a vezetést a Levantének, az előny azonban nem bizonyult tartósnak (1–0). A kapott gól után mezőnyfölénybe kerülő Athletic a 24. percben Iker Muniain fejesénél járt először igazán közel az egyenlítéshez. Néhány perccel később aztán egalizált is. Oscar Duarte rántotta le az emberét a 16-oson belül, amiért némi videózás után büntetőt ítélt a játékvezető (a bilbaóiak viszont így is dühöngtek, mert a szabálytalanság lefújásakor már a hálóban kötött ki a labda, hiába...), Raúl Garcíának kellett értékesítenie a tizenegyest a tényleges egyenlítéshez (1–1).

A játékrész hajrájában a menteni igyekvő Yeray lábáról perdült a kapufára a labda – bosszankodhatott a Levante.

A szünet után egy-egy szabadrúgást leszámítva nem tudott veszélyt teremteni a vendégkapu előtt a valenciai alakulat. Ezzel szemben a bilbaói lehetőségek csak úgy sorjáztak, bravúros blokkok, becsúszások, hol magabiztos, hol kevésbé biztos, de legalább szerencsés védések Aitor kapustól. 

Mindez elég volt ahhoz, hogy a Levante kiharcolja a döntetlent, ám ezúttal nem maradhatott végeredménynek is a döntetlen. A kétszer tizenöt perces hosszabbítás hajrájában pedig jött a döntő csapás, Alejandro Berenguer megpattanó lövése a 112. percben a hazai kapuban kötött ki! 1–2

A helyzet pikantériája, hogy a Bilbaóra már eleve várt egy kupadöntő áprilisra – a 2019–2020-as kiírás fináléját halasztották a másik aranyesélyes, a Real Sociedad egyetértése mellett idén tavaszra, remélve, hogy így már nézők is lehetnek majd a meccsen. Valószínűleg nem.

A jelenlegi kiírás döntője két héttel a sevillai találkozót követi majd – így az is előfordulhat, hogy a Bilbao egyetlen hónap alatt két kupagyőzelmet tesz majd eddigi 23 elsősége mellé. Mindezt úgy, hogy 1984 óta vár az újabb serlegre...

Azt pedig csak a statisztikák szerelmeseinek jegyezzük meg: legutóbb épp 1984-ben esett meg, hogy mind a két Király-kupa-elődöntőben hosszabbításba torkollt a csata.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
VISSZAVÁGÓ
Levante–Athletic Bilbao 1–2
(Roger Martí 17., ill. Raúl García 30. – 11-esből, Berenguer 112.) –hosszabbítás után
Továbbjutott: a Bilbao, 3–2-es összesítéssel

2021.09.13 19:45:19

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A katalán klub ifjú középpályása már most annyit ér, mint a Barcától nyáron távozó Lionel Messi...

2021.09.12 19:49:01

Spanyol labdarúgás BALÁZS DÁVID

A francia támadó triplázott, míg a debütáló Camavinga hat perc alatt volt eredményes.

2021.09.03 13:45:22

Spanyol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Az európai topligák közül a spanyol élvonalban költötték a legkevesebb pénzt átigazolásokra a lezárult transzferiődszakban.

2021.09.01 23:50:33

Spanyol labdarúgás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Azt nem mondom, hogy ez valamiféle mesterterv része lett volna, részben mert Messi könnyei – legalább – őszintének tűntek, részben mert al-Kelaifi talán mégsem akkora sakkjátékos, hogy a Barca teljes ledarálása árán jusson hozzá a koronagyémánthoz.

2021.08.29 16:34:03

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Gól szerzett volt csapata ellen Sandro Ramírez, Alená passzából, de így sem okozott meglepetést a Getafe.