Embernek hitvány, focistának király – Karim Benzema élete idényét futja

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 10:05
null
Akármilyen botrányos is az előélete, Karim Benzema 2022-ben is futószalagon szállítja a gólokat (Fotó: Adidas)
Jó játékos, jó ember – ezzel a felütéssel kezdtem néhány hete e rovatban a liverpooli Sadio Mané bemutatását. Sajnos Karim Benzemára csak az állítás első fele igaz. Botrány botrány hátán a magánéletében, de nincs futballcsapat, amelynek ne lenne szüksége egy ilyen kíméletlen befejező csatárra.

Real Madrid–Paris Saint-Germain 3–1.
Real Madrid–FC Barcelona 0–4.

Ég és föld, menny és pokol a madridiak szempontjából. A két mérkőzés között mindössze 11 nap telt el. Miből adódhat a szélsőséges különbség? Nem zárható ki, hogy abból: a franciák elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján játszott Karim Benzema (és három gólt szerzett), az el Clásicót viszont ki kellett hagynia sérülés miatt.

NÉVJEGY: KARIM MOSTAFA BENZEMA
Született: 1987. december 19., Lyon
Állampolgársága: francia
Sportága: labdarúgás
Posztja: középcsatár
Válogatottsága/góljai: 94/36
Klubjai: Olympique Lyon (2004–2009), Real Madrid (spanyol, 2009–)
Kiemelkedő eredményei: Nemzetek Ligája-győztes (2021), 4x klubvilágbajnok (2014, 2016, 2017, 2018), 3x európai Szuperkupa-győztes (2014, 2016, 2017), 4x Bajnokok Ligája-győztes (2014, 2016, 2017, 2018), 4x francia bajnok (2005, 2006, 2007, 2008), Francia Kupa-győztes (2008), 2x francia Szuperkupa-győztes (2006, 2007), 3x spanyol bajnok (2012, 2017, 2020), 2x spanyol Király-kupa-győztes (2011, 2014), 4x spanyol Szuper­kupa-győztes (2012, 2017, 2020, 2022), U17-es Európa-bajnok (2004), francia gólkirály (2008), 4x az év francia labdarúgója (2011, 2012, 2014, 2021)

Ahogyan talán az sem lehet véletlen, hogy a Real Madrid 2005 és 2010 között hat éven át nem tudott párharcot nyerni a BL egyenes kieséses szakaszában, míg ez alatt az időszak alatt az Olympique Lyon Karim Benzemával a soraiban háromszor is eljutott legalább a legjobb nyolc közé – majd miután Benzema 2009 nyarán átszerződött Spanyolországba, fordult a kocka: a királyiak azóta négy BL-trófeát vittek Madridba, csak a legritkább esetben nincsenek ott legalább a negyeddöntőben, a Lyon viszont azóta csak két párharcot nyert meg a BL egyenes kieséses szakaszában.

De már hallom is az ellenérveket: a legutóbbi Real Madrid–FC Barcelona összecsapást Benzemával sem nyerte volna meg a fővárosi együttes, és ahhoz, hogy 2009 után feltámadjon a Real Madrid, inkább az kellett, hogy akkor szerződött oda Cristiano Ronaldo is. Mégis: a francia csatár szüntelenül bizonyítja, hogy képes a mérleg nyelvének szerepét betölteni, rendszeresen a különbséget jelenteni a kiegyenlített mérkőzéseken, és egymaga eldönteni a legfontosabb találkozókat. Amíg Cristiano Ronaldo is a csapatot erősítette, azt lehetett gondolni, ő „húzza fel” Benzema teljesítményét is, viszont most már inkább úgy tűnik, talán épphogy az ötszörös aranylabdás „nyomta el” a francia csatárt. A portugál 2018-as távozása óta tündököl csak igazán Benzema Madridban! Amíg a Ronaldóval közösen töltött kilenc idény alatt minden sorozatot tekintve idényenként átlagban 21.3 gólt szerzett, az azóta eltelt időszakban volt már két 30 és egy 27 gólos évada, a jelenlegiben pedig máris 32 találatnál tart, pedig hol van még a vége! A rettegett BBC-csatársorral (Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo) négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját a Real Madrid 2014 és 2018 között, de az, hogy lényegében csak a középső B betű maradt meg a nagy triumvirátusból (Bale marginális szerepet kap csak), nemhogy kedvét szegte volna, hanem egyenesen feltüzelte. Nem tört össze a nyomás alatt, hanem élvezi, hogy az ő vállán van a felelősség. Ez csak a nagy bajnokok sajátja.

Az első sikere francia mezben: 2004-ben U17-es Európa-bajnok volt (Fotó: Imago Images)
Az első sikere francia mezben: 2004-ben U17-es Európa-bajnok volt (Fotó: Imago Images)


Világbajnok is lehetett volna, ha nem szúrja el a viselkedésével. Hosszú időn át nem tudta levetkőzni azokat a rossz viselkedési mintákat, amelyeket fiatalon vett fel a lyoni külvárosban, az afrikai bevándorlók világában. Lyon keleti elővárosában, Bronban nőtt fel, és aki látta már baráti társaságban, vagy a Real Madrid VIP-részlegében feltűnni, tanúsíthatja, hogy a sleppje a legrosszabb arcú külvárosi figurákból áll, és hiába lett azóta világsztár és dúsgazdag, abban a „kultúrkörben” érzi jól magát. Ami nem is volna gond, ha nem társulna súlyos bűncselekményekkel is…

2013-ban például nyolc hónapra bevonták a jogosítványát, mert Madridban 216 km/órás sebességgel száguldozott. Ennél is kellemetlenebb, ami miatt 2014-ben idézték bíróság elé: a vád szerint 2008-ban egy fiatalkorú, 16 éves prostituált, bizonyos Zahia Dehar szolgálatait vette igénybe válogatott csapattársaival, Franck Ribéryvel, Sidney Govou-val és Hatem Ben Arfával együtt. Hogy így történt, bebizonyosodott, de megúszta a következményét, mert arra nem találtak bizonyítékot, hogy a futballisták tudták volna, kiskorú a pillangó. A következő évben, 2015-ben még megrázóbb esetre derült fény: egy börtönből frissen szabaduló barátja kérésére megzsarolta válogatottbeli csapattársát, az akkor az Olympique Marseille-ben futballozó Mathieu Valbuenát, ha nem fizet nekik 150 ezer eurót, nyilvánosságra hoznak róla egy mobiltelefonnal rögzített szexvideót. Benzemát le is tartóztatták, eleinte tagadott, de a harmadik kihallgatáson megtört és vallott. „Ne idegeskedj, nincs választási lehetőséged. Fogd fel, és perkálj!” – a hangfelvétel alapján ezekkel a mondatokkal zsarolta csapattársát. A bíróság csak 2021 novemberében hozta meg a döntést az elhúzódó ügyben, és bűnösnek mondta ki a Real Madrid csatárát, akit egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a pénzbüntetés mellett.

„MIÉRT KELLENE ÉNEKELNEM A MARSEILLAISE-T?”
Karim Benzema Zinédine Zidane-hoz hasonlóan algériai származású, nagyapja vándorolt az ötvenes években Franciaországba, de még édesapja is az algériai Tigzirtben született, majd már Lyonban ismerkedett meg oráni származású feleségével, Karim édesanyjával, akivel nyolc gyerekük született (Karim két öccse is futballozik alsóbb osztályban). Természetesen felvetődött, hogy algériai válogatott is lehetne, de ő nyíltan megmondta: algériainak érzi magát, ám a sport szempontjából előnyösebb neki, ha a francia válogatottat választja. Viszont sohasem énekli a francia himnuszt a meccsek előtt, emiatt számon is kérte már a francia sajtó. „Na és miért kellene nekem a Marseillaise-t énekelnem? Zidane sem énekelte soha. Himnuszéneklés nélkül is szereztem a múltkor egy mesterhármast” – tekintette lezártnak a témát ezzel a flegma válasszal 2013-ban.

Még Manuel Valls francia miniszterelnök is kommentálta az esetet 2015-ben: „Egy nagyszerű sportolónak példaképnek is kell lennie. Ilyen embernek nincs helye a francia nemzeti csapatban. Azok a kisfiúk, akik a külvárosokban mind az ő példáját követve akarják viselni a kék mezt, azoktól Benzema elvesz egy álmot.” 2015. december 10-én Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke be is jelentette: Benzema nem lehet tagja Didier Deschamps válogatottjának a következő évi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon. Mint emlékezetes: a franciák döntőbe jutottak, de a Stade de France-ban hosszabbításban kikaptak 1–0-ra Portugáliától. Sohasem tudjuk meg, övék lett volna-e az arany, ha a Real támadója is ott van a csapatban. Így Olivier Giroud volt a franciák befejező csatára, és bár a tornán kétszer eredményes volt, a döntőben nem sok vizet zavart. Benzema vele sem tudott úriemberként viselkedni, 2020-ban a youtuber Mohamed Hennivel folytatott élő Instagram-beszélgetése során azzal a hasonlattal élt, hogy amíg Giroud gokart, ő hozzá képest Formula–1-es autó.

2021-ben Nemzetek Ligáját nyert (Fotó: AFP)
2021-ben Nemzetek Ligáját nyert (Fotó: AFP)


Giroud viszont világbajnok lett 2018-ban Oroszországban, Benzema meg tévén nézhette a vb-t is. Vajon mire gondolt, amikor látta korábbi csapattársait a moszkvai díjátadó emelvényen aranyéremmel a nyakukban a futballvilág legbecsesebb trófeáját felemelni? Hogy megérte azért a 150 ezer euróért, amit nagyjából egy hét alatt megkeres, zsarolási ügybe keveredni, és lemaradni a világbajnoki diadalról?

Mindenesetre a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság előtt megbocsátottak neki a szövetségben, újra kerettag lett (így két meccsen pályára léphetett Budapesten is a mieink és a portugálok ellen), de talán Deschamps is megbánta, hogy visszafogadta a tékozló fiút, aki bár négy gólt szerzett a franciák hét találatából, a jelenléte a csapategységre – és különösen Giroud-ra – aligha volt jó hatással, és a világbajnok nagy meglepetésre már a legjobb tizenhat között Svájc ellen elbúcsúzott.

A válogatottal tehát egyelőre az egyetlen sikere, hogy tavaly októberben Milánóban megnyerte a Nemzetek Ligáját, a döntőben a spanyolok elleni 2–1-es győzelemhez az első, az egyenlítést jelentő góllal járult hozzá a 66. percben. Illetve U17-es Európa-bajnok is volt 2004-ben, akkor szintén a spanyolokat győzték le, ugyancsak 2–1-re. Klubszinten viszont mindent megnyert, amit csak lehet, a Real Madriddal elért négy BL-győzelem mellett a Lyonnal négyszer lett bajnok, és a királyiakkal is negyedik La Liga-elsősége felé tart, nem is beszélve a különböző kupákról, szuperkupákról.

2009 óta a Real Madrid erőssége (Fotó:Imago Images)
2009 óta a Real Madrid erőssége (Fotó:Imago Images)


Felnőttpályafutása során már 392 gólnál jár, közelít a négyszázas mérföldkőhöz, amit a jelenleg is aktív játékosok közül csak Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic és Robert Lewandowski ért el. Sokak szerint dukálna már neki az Aranylabda is, a legutóbbi szavazáson negyedik lett. Most futja élete idényét, és ha a BL-ben is kijön a lépés a PSG kiejtésével a hitét visszanyerő Real Madridnak, valamint az év végi világbajnokságon is főszereplő lesz, aligha lehet majd elvenni tőle.

Botrányos előélete ellenére sem.

KARIM BENZEMA LEGJOBB PILLANATAI


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 2-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik