A Cádiz megakadályozta egy 88 éves, nyugdíjas nő kilakoltatását

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 22:21
Fotó: El País, a család hozzájárulásával
Szívmelengető hírről számolt be a spanyol El País: a spanyol élvonalból (La Liga) a mögöttünk hagyott idényben kieső Cádiz labdarúgócsapata megvásárolta a 88 éves María Munoz bérlakását, megakadályozva az idős nő kilakoltatását.

María Munoz 57 éve élt a Cádiz történelmi óvárosában található lakásban, s havi 97 eurót fizetett a lakhatásért. Kálváriája férje 2016-os halálával kezdődött, mivel ezután figyelmetlenség miatt nem ruházták át rá a férje nevén levő bérleti szerződést, az emiatt megkötött új megállapodást pedig az azóta megváltozott törvényi keretek korlátozták.

Ezután a műemléknek számító épület tulajdonosai eladták a Munozé mellett 11 másik lakásnak helyt adó létesítményt a Beltrami családnak (akik a Franco-rezsim alatti polgármester, Emilio Beltrami leszármazottai), amely turistáknak tervezte kiadni a lakásokat. Mivel Munoz nem talált más, megfizethető lakhatást – a 88 éves nő havi 1180 eurós nyugdíjból él –, az ügy bíróság elé került, amely elrendelte Munoz kilakoltatását. A 2022 decemberében meghozott döntést elhalasztották, de a 2024. június 26-ra kiírt időpont már végleges volt.

A kilakoltatás előtt három héttel kereste meg Munoz lányát, Eva Orihuelát a Cádiz alapítványát irányító Pepe Mata azzal, hogy a klub felvásárolná a lakást, hogy így egy életre megoldja a 88 esztendős María gondjait – szerdán pedig Manuel Vizcaíno klubelnök és Rafael Contreras alelnök társaságában látogatta meg az idős hölgyet, hogy közölje vele az örömhírt.

María Munoz így élete végéig az eddigi, havi 97 eurós lakbért fizeti majd. Külön érdekesség, hogy a klub nem kereste a nyilvánosságot az üggyel – a történetet Munoz lánya mondta el a helyi sajtónak. Mindez – miután Munozék története futótűzként söpört végig a spanyol nyilvánosságon – egy országos kezdeményezés elindulásához vezetett, melynek célja a hasonló sorsú idősek megsegítése – írja a történetről elsőként beszámoló Cádiz Directo.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik