Van Nistelrooy két gólra Puskás Ferenc és Hugo Sanchez rekordjától

KRASZ EMILKRASZ EMIL
Vágólapra másolva!
2007.05.01. 14:22
Ruud van Nistelrooy tavaly nyáron igazolt a Real Madridhoz, miután Manchesterben létszámfölöttivé vált. A spanyol csapatban viszont sokadvirágzását éli, Van Gol, ahogyan a spanyol sajtó elkeresztelte, 18 góllal a harmadik helyen áll a góllövőlistán, de csak eggyel marad el a Diego Militótól és Kanoutétól. Ami a holland góljainak értékét növeli, hogy azok döntő többségét idegenbeli fellépéseken szerezte, így olyan nagyságok szinte már megdönthetetlennek tetsző csúcsára veszélyes, mint Puskás Ferenc vagy éppen Hugo Sanchez.
Ruud Van Nistelrooy eredményességre aligha lehet panasz Madridban
Ruud Van Nistelrooy eredményességre aligha lehet panasz Madridban
Ruud Van Nistelrooy eredményességre aligha lehet panasz Madridban
Ruud Van Nistelrooy eredményességre aligha lehet panasz Madridban

Puskás Ferenc (jobbra) Alfredo Di Stefanóval alkotott legendás párost Madridban
Puskás Ferenc (jobbra) Alfredo Di Stefanóval alkotott legendás párost Madridban
Egyáltalán nem hazabeszélünk, amikor Puskás Ferencnek az 1962-1963-s szezonban szerzett 16 idegenbeli gólját mi képzeletben a rangsor elejére helyezzük.

Szubjektív véleményünket a számok tükrében azt támasztja alá, hogy a legendás magyar klasszis nem kifejezetten csatárként játszott, hanem támadó-középpályást, és mint ilyen, az előkészítésekben legalább annyira, ha nem jobban jeleskedett, mint a góllövésben. Ráadásul Puskás 26 találattal gólkirály tudott lenni abban az évben.

A mexikói gólzsák, Hugo Sanchez viszont tipikus center volt, egy olyan időszakban, a nyolcvanas években, amikor még két szélső szolgálta ki a befejező embereket. Esetében Emilio Butraguenónak, illetve rövidebb ideig Jorge Valdanónak hívták a két társat, azért valljuk be, nem olyan rossz eresztés.

A középpályáról pedig Michel és Bernd Schuster tömte labdákkal, így azért lehetett élni. A mexikói a 1988-1989-s szezonban 16 gólt szerzett a Bernabeun kívül, a bajnokságban összesen 27-ig jutott.

Hugo Sanchez tipikus befejezőember volt
Hugo Sanchez tipikus befejezőember volt
A rend kedvért álljon itt, előbb említett két időszakban a Realnak csak elméletben volt ellenfele hazájában, említett két időpont mindegyikében egymás után ötször-ötször tudtak bajnoki címet nyerni.

Nem úgy, mint most, amikor három nyeretlen szezonjuk után a most folyóban is már csak a spanyol bajnokságban vannak versenyben. A gödörből Fabio Capellóval sem sikerült egyértelműen kijönniük a fővárosiaknak. Az, hogy idén, ellentétben az elmúlt évekkel, még mindig ott lehetnek a bajnoki címért folyó versenyfutásban, az inkább a riválisok botlásainak köszönhető.

Így viszont dicsérhető Van Nistelrooy teljesítménye, aki előbb kiszorította a végül Milánóig menekülő Ronaldót, majd szorgosan szállította a gólokat. Pedig a holland is tipikus befejező ember, aki az ellenfél tizenhatoson belül életveszélyes, a blancóknál azonban sokszor saját magának kell kibrusztolnia már a gólhelyzetet is.

Az ősszel mindössze három idegenbeli fellépésen volt eredményes idegenben, de mivel az Osasunának négyet, a Levanténak hármat, az Espanolnak egyet lőtt, nyolccal zárt ebben a különmutatóban.

Tavasszal eddig Bilbaóban és a Nou Campban tudott duplázni, a Vigónak és a Sociedadnak egyet-egyet lőtt, így 14-nél jár most. A Barcelona elleni találkozó kivételével a többi meccsen nyertek a fővárosiak.

A holland önbizalma és elszántsága elismerésre méltó: a bajnoki cím mellé a gólkirályit is kinézte magának. A hátralévő hat fordulóban viszont már csak kétszer játszik idegenben a Madrid, méghozzá a Zaragoza és a Recreativo Huelva vendégeként.

A GÓLLÖVŐLISTA ÁLLÁSA A 32. FORDULÓT KÖVETŐEN:
név csapat összes gól lábbal fejjel büntetőből szabadrúgásból
Diego Milito Zaragoza 19 15 1 3 0
Kanouté Sevilla 19 12 2 4 1
Van Nistelrooy Real Madrid 18 13 2 3 0
Ronaldinho Barcelona 17 2 4 6 5
David Villa Valencia 13 10 0 2 1
Morientes Valencia 12 9 3 0 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik