Röplabda: győzelemmel kezdte a női válogatott a Savaria-kupát

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.08.05. 23:14
null
Az Eb-re készülő női válogatottunk a döntő szettben vívta ki a győzelmet (Fotó: Muzslay Péter)
Csütörtökön két mérkőzéssel megkezdődött Szombathelyen a Savaria-kupa, amely mind a négy résztvevő válogatott számára az Eb-felkészülés komoly állomása. Az első meccsen a hollandok 0:2-ről fordítottak a csehek ellen, míg a mieink 1:2-ről, ugyancsak drámai, ötszettes meccsen vívták ki a győzelmet Azerbajdzsán ellen.

 

Mivel a cseh–holland meccs öt szettig húzódott, jó fél órát csúszott a mérkőzés kezdése. A meccs első pontját Németh Anett révén a mieink szerezték és és a találkozó elején sikerült is magabiztos előnyre szert tenni. 6:2-nél ki is kérte első idejét Vugar Alijev, de különösebb hatás nélkül, mert volt 8:2 is az állás. Remekül játszottak a lányok, a szélsők és a centerek egyaránt remek támadásokat hajtottak végre, Király-Tálas Zsuzsanna pedig remekül szolgálta ki a támadókat. Hét ponttal is vezettek, ami után Abdulazimova nyitásaival elkezdtek felzárkózni az azeriek, a szett közepén pedig 15:13-nál Jakub Gluszak is eligazításra rendelte a csapatot. De így is feljöttek egyre, 17:17-nél pedig egyenlíteniük is sikerült, így következett az újabb időkérés. Szerencsére ez hatásos volt, mert ismét sikerült ellépni kettővel, majd Gyimes Zsófia nyitásai után néggyel is. Azonban 22:18 után feljavult az azeriek mezőnymunkája és 23:23-nál megint egyenlítettek. Szerencsére így is a mieinknek volt szettlabdája és ezt Németh Anett blokkjával sikerült is kihasználni (25:23).

Fej fej mellett haladtak a csapatok a második játszma elején. Jelentősen feljavult az azeriek blokkmunkája és idővel három ponttal is meg tudtak lépni. 9:13-es különbségnél kért időt Jakub Gluszak, 12:14-nél pedig Király-Tálas ugrott rá az egyik azeri játékos lábára, ami után a biztonság kedvéért Bagyinka Fanni állt be a helyére. Szerencsére ez egyáltalán nem zavarta meg a csapatot és 15:15 után átvettük a vezetést. 20?20-ig megint fej fej mellett haladtak a csapatok, ekkor azonban hárommal is megléptek az azeriek, de ekkor huszáros hajrát indítottak a mieink, s 22:23-nál az azeriek kértek időt. Sajnos egy challenge-nek köszönhetően ők jutottak két szettlabdához, de az elsőt sikerült hárítani, a másodikat viszont Stepanenko bombájával kihasználták (23:25).

Sajnos a harmadik felvonás sem kezdődött jól, 2:2 után 6:2-re húztak el a vendégek, nem csoda, hogy a mieink lengyel szakvezetője időt kért. De sajnos ez sem volt hatásos, mert rövidesen már 9:3-ra vezettek az azeriek. 11:6 után a csapatkapitány Szakmáry Gréta két ászával kezdte meg a felzárkózást csapatunk, sikerült is feljönni egy pontra, de sajnos 11:12 után pillanatok alatt megint 11:16 lett az állás. Sajnos ezt a különbséget nem sikerült már ledolgozni, sőt, a végén hét szettlabdája is volt az azerieknek, és már az elsőt sikerült kihasználniuk (17:25).

A negyedik játszmára visszatért a pályára Király-Tálas Zsuzsanna, de sajnos továbbra is sok volt a hiba a mieink játékában, így villámgyorsan megléptek a vendégek 5:1-re. De aztán egycsapásra fordult a kocka és 6:5-nél meg már a magyar csapatnál volt az előny, sőt öt ponttal is sikerült meglépni. 11:2-es szériát követően indultak be újra az azeriek, de egynél közelebb nem tudtak zárkózni, sőt, a végjátékhoz közeledve újra négyre nőtt a különbség. A hajráig sikerült tartani ezt a különbséget, de aztán 23:18 után sorozatban háromszor is a vendégek voltak eredményesek, ezért Jakub Gluszak időt kért. Végül 24:22-nél két szettlabdája volt a mieinknek, és egy azeri outnak köszönhetően sikerült is az elsőt kihasználni (25:22), így következhetett a döntő játszma.

Ami Gyimes Zsófia nyitásainak köszönhetően egyből három magyar ponttal kezdődött. Sajnos villámgyorsan jött az egyenlítés is, de a vezetést nem adtuk ki a kezünkből. 8:6-os magyar vezetésnél következett a térfélcsere, és ezt követően is sikerült tartani a két-három pontos differenciát. 13:10 után állt meg a tudomány, és 13:13 után az azeriek jutottak mérkőzéslabdához. Szerencsére ezt sikerült hárítani, majd Németh Anett ejtése után már mi nyithattunk a győzelemért. Ezt nekik sikerült hárítaniuk, de Németh Anett megint a magyar csapatot juttatta előnyhöz, és aztán az ő bombája zárta le a találkozót (17:15).

SAVARIA-KUPA, 1. FORDULÓ
Magyarország–Azerbajdzsán 3:2 (23, –23, –17, 22, 15)
Szombathely, 200
néző. V: Tillmann, Adler
MAGYARORSZÁG: Szakmáry 12, Pekárik 14, Németh A. 24, Pallag 12, Gyimes 9, Király-Tálas 4. Csere: Tóth F. (liberó), Kiss G. 3, Bagyinka, Török 5, Papp 1. Szövetségi kapitány: Jakub Gluszak
AZERBAJDZSÁN:
Besman 4, Mertsalova, Kirilyuk 5, Stepanenko 25, Pavlenko 9, Abdulazimova 18. Csere: Karimova, B. Aliyeva (liberó) , Alishanova, Baidiuk 10, Doroshenko. Szövetségi kapitány: Vugar Aliyev
MESTERMÉRLEG

Jakub Gluszak: – Nagyon jól és nagyon agresszívan kezdtük a mérkőzést, az első szett második felében kicsit megtorpantunk, mintha megijedtünk volna az ellenféltől, és nem azt a rendszert játszottuk, amit szeretnénk. Mikor visszatértünk a saját játékunkhoz, akkor ismét pontokat tudtunk szerezni, de ennek ellenére sokkal agresszívabbnak kell lennünk, a védekezést követő szituációkban sokkal több pontot kell szereznünk, türelmesebbnek kell. Természetesen ez a felkészülés része, látom a folyamatos fejlődést, sok mindent kell javítani, de ezért vagyunk itt, ezért játsszuk ezeket a meccseket. A legfontosabb, hogy nyertünk, boldogok vagyunk, szinte az összes játékos lehetőséget kapott. Ez edzői szemmel is egy jó gyakorlás volt. Holnap jobban szeretnénk játszani, de most örülünk a győzelemnek.
Vugar Aliyev: – Nagyon jól játszottunk, mivel kihagytunk pár edzést, ezért kell egy kis idő, hogy visszanyerjük az ideális formánkat. Gratulálok a magyar csapatnak, és sok sikert kívánunk nekik az Európa-bajnokságra.
A másik mérkőzésen:
Csehország–Hollandia 2:3 (18, 22, –16, –17, –12)
Az állás: 1. Hollandia 2 (3:2), 2. MAGYARORSZÁG 2 (3:2), 3. Azerbajdzsán 1 (2:3), 4. Csehország 1 (2:3)

A további program
Augusztus 6., péntek
17:00 Hollandia – Azerbajdzsán
19:30 Magyarország – Csehország
Augusztus 7., szombat
17:00 Azerbajdzsán – Csehország
19:30 Magyarország – Hollandia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik