Képes Sport
PAPP BÁLINT 2021.11.10 16:11 Frissítve: 2021.11.10 16:11

Olasz klubok álltak sorba érte, de Dél-Koreában erősödik a 22 éves magyar szupertehetség

A rendkívül tehetséges, 22 éves feladó-átló, Inneh-Varga Elizabet nyitott hozzáállással igazolt az erős dél-koreai bajnokság újoncához, amelyben bátran áll a kihívások elé és tudja, a csapata egyetlen légiósaként rá nehezedő nyomás segít neki abban, hogy későbbi pályafutása során is vezéregyéniség váljon belőle.

„Megtanultam a röplabdában használt kifejezéseket, amelyekkel itt dolgoznak,s lassan mindenkivel megtaláltam a közös hangot a pályán és a pályán kívül is.” (Fotók: Inneh-Varga Elizabet archívumából)


Az elmúlt években a magyar férfi röplabda-válogatott két ásza, Pádár Krisztián és Baróti Árpád is letette a névjegyét a világ élvonalába tartozó dél-koreai bajnokságban, idén ősztől pedig Inneh-Varga Elizabet személyében magyar női játékos is elindult a nemzetközi hírnév felé az ázsiai topligában. Az elmúlt négy idényben a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Nyíregyházát erősítő 22 éves feladó-átlót tavasszal elsőként választotta ki a játékosbörzén a 2011 óta először bővített, immár hétcsapatos versenysorozat újonca, a kvangdzsui Pepper Savings Bank. A 192 centi magas tehetség az elmúlt hónapokban szépen, lassan belakta új környezetét.

„Július elején érkeztem meg, mert az edzőnk ragaszkodott ahhoz, hogy minél hamarabb itt legyek, így több idő jut a megismerkedésre – mondta megkeresésünkre Inneh-Varga Elizabet.  – Hivatalosan áprilisban alakult meg a csapatunk, így gyakorlatilag minden játékos új kerettagnak számít. Alig vártam, hogy belekezdjünk a munkába, és mindenki nagyon kedvesen fogadott.”

DOBI EDINA TUDTA, GYÉMÁNTRA LELT
Varga Elizabet karrierjét a korábbi kiváló válogatott center, Dobi Edina egyengeti.
„Három-négy évvel ezelőtt még játszottam Eliza ellen és már akkor feltűnt, hogy ez a lány csiszolatlan gyémánt – mondta a játékos-pályafutását 2018 tavaszán, a Békéscsabával megnyert magyar bajnoki címmel befejező, korábban az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Azerbajdzsánban is légióskodó Dobi. – Akkoriban nem kapott sok szerepet Nyíregyházán, inkább csere volt, de láttam, hogy mekkora tehetség. Még nem voltam benne biztos, hogy röplabdamenedzser szeretnék lenni, de megkerestem, mert tudtam, nagyon szeretném őt segíteni. Annak ellenére, hogy kezdőnek számítottam a szakmában, Eliza ragaszkodott hozzám, engem pedig nagyon motivált, hogy ennyire megbízik bennem, úgymond mentorként tekint rám.”
Dobi és a játékos is tudta, hogy a fiatal tehetség karrierjében most következnek a legfontosabb évek, így nem szabad megengedni azt a luxust, hogy egy ilyen kaliberű röpis – aki az előző idényben kevés lehetőséget kapott a nyíregyházi együttesben – a cseresarokban ácsorogjon.
„Abszolút nem Dél-Korea szerepelt az első helyen – szögezte le a menedzser. – Több erős európai bajnokság volt a terveinkben. A legjobb olasz klubok is sorban álltak Elizáért, többéves szerződést kínáltak neki, de az első esztendőben mindenhol csereként számítottak volna rá, ez azonban nekünk nem fért bele. Aztán jött a koreai ötlet, belevágtunk, hogy lássák az emberek a nevét, de őszintén szólva nem gondoltuk volna, hogy elsőként draftolják. Meglepett minket, de nagyon örültünk neki. Sok meccs és terhelés, nagyon erős a bajnokság, beletanulhat a vezérszerepbe, hiszen egy csapatban csak egy külföldi játszhat – egy ilyen lehetőséget nem lehet elszalasztani.”
Ahogy Dobi Edina is fogalmazott: Dél-Koreában nem könnyű vezéregyéniséggé válni, de muszáj, nincs választási lehetősége egy légiósnak. Azaz mély vízbe került Varga Elizabet, de neki most erre van szüksége. A menedzser biztos benne, hogy az ütő vissza fog térni Európába, méghozzá egy erős ligába, kezdőjátékosként és nem mint csereember.


A feladó-átlónak szeptember közepéig kemény és kimerítő edzésekből álltak a hetei, minden este kilenc-tíz óra körül már ágyba is „zuhant”. A hétvégéi szabadok voltak, így fel tudta fedezni Szuvont is, ahol lakik.

„Reggelente két órát kondizunk, délután pedig három óra röplabda, de ez már nem olyan monoton időszak, mint a nyári felkészülés volt, amikor még nem játszottunk meccseket   – folytatta a fiatal tehetség.   – Az elején elég nehéz volt, mert a tolmácsomon kívül senki sem beszélt angolul, s bár mindenki nagyon segítőkész és kedves volt, azért nem alakult könnyen a kezdet, de idővel belerázódtam. Megtanultam néhány kifejezést is, illetve ahogy jobban megismertük egymást a csapattagokkal, könnyebb lett a kommunikáció is. A lányok is meg voltak illetődve az elején, akadt, aki félt velem beszélni, mert nem tud olyan jól angolul – ő most már az egyik legjobb barátom a csapatban és vele beszélgetek a legtöbbet. A pályán volt a legnehezebb, mert más kifejezéseket használnak, mint amit én eddig megtanultam, és sokszor nem értettem, mi történik. Előfordult, hogy én zavartam össze egy gyakorlatot, mert a tolmácsnak nem volt ideje lefordítani, hogy mit kell csinálni, de mindenki nagyon megértő volt és segített. Az első meccsek kemények voltak, mert egyik csapattársam sem szólt hozzám. Aztán megtanultam a röplabdában használt kifejezéseket, amelyekkel itt dolgoznak, és elkezdtem én beszélni a pályán. Így már nem féltem attól, hogy elrontok valamit, mert nem értem, hogy mi történik és már a lányok is többet beszélnek velem. Lassan mindenkivel megtaláltam a közös hangot a pályán és a pályán kívül is.”

 TÁVOLODÓBAN A MAGYAR VÁLOGATOTTSÁG
 A Budapesten született, majd gyerekkorában családjával Romániába költöző, magyar-román kettős állampolgárságú Inneh-Varga Elizabet kapcsán megkerülhetetlen téma a magyar válogatottság, amelyet a Nemzetközi Röplabdaszövetség (FIVB) országváltásokkal kapcsolatos szigorú szabályai és az anyagi ellenszolgáltatást váró román sportági szervezet hozzáállása sem könnyít meg. Az ütőt évekkel ezelőtt a román utánpótlás-válogatottaknál is számításba vették, ráadásul „röplabdarománnak” számít, ugyanis egy játékos eredeti országának azt tekintik, ahol először pályára lépett és nyilvántartásba vették, ez pedig Inneh-Varga esetében Románia.
„Távol került a magyar válogatottól Eliza – mondta Dobi Edina. – A két ország szövetsége közötti megállapodás értelmében először négyszázezer eurót kértek a románok, ez csökkent ötvenezerre. A magyar szövetség úgy gondolta, ezt az összeget megosztja a nyíregyházi klubbal és fele-fele arányban fizeti ki. Mivel Eliza nem maradt a klubnál, így a Nyíregyháza nyilván nem fogja kifizetni a ráeső összeget. Folyamatosan keresem az ügy kapcsán az FIVB vezetőségét, hogy mit lehetne még tenni. Ezt a kérdést idén nyáron lehetett volna rendezni, mert mostantól a szabályok szerint viszont csak úgy lehetne magyar válogatott Elizabet, ha újra két évig folyamatosan Magyarországon játszana. Ettől függetlenül bízom benne, hogy valamit sikerül elérnünk az FIVB-nél.”
Megkérdeztük a Magyar Röplabdaszövetséget (MRSZ) is, Ludvig Zsolt főtitkártól azt a választ kaptuk, hogy az MRSZ készen áll a játékos magyar válogatottbeli szerepeltetésére, azonban ahhoz, hogy „magyarosítani” tudják röplabdásként, több anyagi és adminisztratív feltétel sem áll egyelőre fenn. Ha ezeket tisztázni lehet, a hazai szakszövetség benyújtja az országváltási kérelmet.


Inneh-Varga Elizabet nem tudta pontosan, milyen lesz az élete Dél-Koreában, így eleve nyitott hozzáállással költözött ki és igyekezett megfelelni minden elvárásnak. Nagyon sokat készült az aktuális idényre, már májusban elkezdte a kemény erőnléti edzéseket szakember segítségével Belgrádban. A hagyományos módon klubonként egy külföldi röplabdázót alkalmazó együtteseknél nagy az elvárás a légiósokkal szemben, de készen áll bizonyítani – mi sem jelzi jobban, mint hogy a hét eleji bajnokiján 43 pontot szerzett.

A 22 éves feladó-átló a kvangdzsui Pepper Savings Bank egyetlen légiósa


„Miután elindult a bajnokság, minden nagyon pörgőssé vált. Erős a bajnokság, nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre, így nem mindig sikerül mindenkinek egyből pontot szereznie az akciókból. A védekezés a gyenge pontom, ezért ebben a játékelemben mindenképpen igyekszem fejlődni. Sok mérkőzést játszunk rövid idő leforgása alatt, ami megterhelő. Jonginban edzünk és Kvangdzsuban játsszuk a hivatalos mérkőzéseket, ami háromszáz kilométerre van a tréningközponttól, így minden meccs előtt egy nappal már elutazunk. Három-négy naponta követik egymást a mérkőzések, így egy hetet töltünk Jonginban, egy hetet pedig Kvangdzsuban. Sajnos a pandémia miatt sokan nem lehetnek a nézőtéren, de a szurkolók nagyon aranyosak és támogatnak. A mérkőzések után vannak, akik a bejáratnál várnak minket, többen írnak nekünk. Sokan követik a röplabdát itt.”

Inneh-Varga Elizabet úgy érzi, a dél-koreai ligában és közegben minden szempontból fejlődni tud, s mivel kompetitív és maximalista személyiség, nagyon tetszik neki az új kihívás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen jelentős az elvárás egy külföldi játékossal szemben, nagy felelősség van a magyar pontgyároson is, szerinte ez azonban későbbi pályafutásában segíti abban, hogy valódi vezéregyéniség váljon belőle.

Inneh-Varga Elizabet Korea kultúrájával is ismerkedik: a képen hagyományos hanbokot visel


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 6-i lapszámában jelent meg.)

 

2022.06.20 23:20:52

Röplabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Egy sértést megbocsátani: jótétemény, amit a másiknak juttatunk; egy sértést elfelejteni: jótétemény, amit önmagunkkal szemben gyakorolunk.” Mi tagadás, nekem sem könnyű a gyakorlat a Fligl-tanács nyomán, ám egyetértek azzal a tudományos megállapítással, hogy a sértődés mögött mindig valamilyen értékünk látszólagos elveszítése van.

2022.02.24 23:02:56

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Inkább dicsérjük a röplabdánknak nagy piros pontot szerző Vasast.

2022.02.18 00:12:43

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hihetetlenül hosszú pályafutás zárult le, amely – nem túlzás – a pokol tornácáról indult.

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.

2021.11.10 09:27:11

Röplabda PAPP BÁLINT

A röplabdázó Inneh-Varga Elizabet csapata egyetlen légiósaként beletanulhat a vezérszerepbe.