MTI
B. A.
2023.06.04 17:19 Frissítve: 2023.06.04 18:27

Női röpi El: a magyar válogatott nyert Franciaországban

A magyar női röplabda-válogatott legyőzte Franciaországot a női Arany Európa-liga C-csoportjának harmadik fordulójában. A második játszmát végig vezetve hozták a franciák, azt leszámítva viszont a magyar csapat dominált és megszerezte idei első győzelmét, így a csoport második helyén állnak Ukrajna és Franciaország között.

Nyert a franciák ellen a magyar női röplabda-válogatott az Európa-ligában (Fotó: Földi Imre)

A végig koncentrált, magas színvonalú játékot bemutató magyarok három kör után így egy sikerrel és két vereséggel, három ponttal a csoport második helyén állnak a hatpontos ukránok mögött.

A magyarok a szombati két edzés után vasárnap reggel nem tartottak labdás edzést, a korai kezdés miatt csak egy séta és egy átmozgató nyújtás szerepelt a programban. A két érdi, Ukrajna elleni mérkőzéshez képest feladóposzton Berkó Lilire számított ezúttal Alessandro Chiappini, a magyarok olasz szövetségi kapitánya.

A kezdésre nagyjából félig telt meg az 1500 néző befogadására alkalmas Complexe sportif Saint-Symphorien, melynek közönsége kezdetben azt láthatta, hogy idei első tétmérkőzésüket játszó kedvenceik sok ki nem kényszerített hibát követnek el. A magyarok ezt kihasználva Németh Anett vezérletével ötpontos előnyt építettek ki, de több rontás, illetve bosszantó hálóérintés után a fór a hajrá előtt kettőre olvadt. A vendégek Chiappini időkérése után rendezték soraikat és ütőik jó teljesítményének köszönhetően gyakorlatilag végig vezetve arattak részsikert.

A második szettre a hazaiak blokkvédekezése és nyitóteljesítménye is alaposan feljavult, a magyarok pedig a korábbinál többet hibáztak, így folyamatosan nőtt a különbség. Nem javított a magyarok helyzetén, hogy a franciák Bajnokok Ligája-győztes feladóátlója, Lucille Gicquel elkapta a fonalat, de a hatpontos hátrányt így is sikerült kettőre faragnia a vendégeknek, akik ennél közelebb azonban nem tudtak kerülni, így a hazaiak egyenlítettek.

A harmadik felvonást jól kezdték Némethék, akik ekkor főleg Török Kata támadásaiból szerezték pontjaikat. Az ötpontos magyar előny a játékrész derekán egyre csökkent, de mindig akadt olyan játékosa a válogatottnak, aki átlendítette a csapatot a holtponton. A francia együttes a hajrá előtt 20-20-nál egyenlített, azonban a vendégcsapat Németh, illetve Pintér Andrea támadásaival, valamint pontot érő blokkjaival végül megnyerte a szettet és biztossá tette, hogy legalább egy pontot szerez.

A negyedik játékrész első harmada hozta az addigi legszorosabb küzdelmet, felváltva szerezték a pontokat a csapatok, egyik együttes sem tudott két pontnál nagyobb különbséget kialakítani. A franciák „erőröplabdáját” technikás megoldásokkal tudta ellensúlyozni a magyar válogatott, amely a hajrához közeledve is tartotta a lépést ellenfelével. Némethék épp a feladóátló pontjaival az utolsó labdamenetekben egyértelműen fölénybe kerültek, és – bár a hazaiak három mérkőzéslabdát hárítottak – remek játékkal nagyszerű győzelmet arattak.

A 127 perces mérkőzés legjobbjaként Gicquel 23 pontot szerzett, a magyaroktól Németh 22 pontig jutott.

A két csapat 60. egymás elleni találkozóján 33. alkalommal győztek a magyarok, akik a legutóbbi nyolc franciákkal szembeni tétmeccsükből hetedszer nyertek.

A nemzeti csapat jövő szombaton az Érd Arénában a franciák ellen zárja a csoportkört, amelyben a három győztes mellett a legjobb második jut az elődöntőbe.

RÖPLABDA
Női Arany Európa-liga, C-csoport:

Franciaország–Magyarország 1:3 (-20, 19, -22, -23)
Metz, 508 néző. V: Muha (horvát), Rejaeyan (francia).
FRANCIAORSZÁG
Bah 13, Olinga-Andela 6, Gicquel 23, Rotar 5, Sylves 7, Stojiljkovic 2. Csere: Giardino (liberó), Gelin, Ratahiry, Haewegene 10, Diouf, Respaut, Elouga 1. Szövetségi kapitány: Émile Rousseaux
MAGY
ARORSZÁGPintér A. 12, Bagyinka 2, Kiss G. 8, Papp O. 8, Németh A. 22, Török K. 16. Csere: Tóth F. (liberó), Glemboczki 2, Vezsenyi, Berkó, Petőváry.. Szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 5:8, 12:16, 17:21. 2. játszma: 8:4, 16:12, 21:17. 3. játszma: 4:8, 13:16, 20:21. 4. játszma: 7:8, 16:14, 18:21
MESTERMÉRLEG
Alessandro Chiappini: – Sokkal felszabadultabban és jobb hozzáállással játszottunk, mint odahaza az ukránok ellen, ennek, valamint az agresszív nyitásainknak és a remek védekezésünknek köszönhető elsősorban a sikerünk. Támadásban igyekeztünk kihasználni a francia blokk gyengeségeit, ezt is remekül megvalósították a lányok. Annak ellenére is jól állítottuk meg a fizikailag erős hazai támadókat, hogy keményen dolgozunk, nem időzítünk formát. Kontroll alatt tartottuk a mérkőzést.

A legeredményesebb játékosok: Gicquel 23, Bah 13, Haewegene 10, illetve Németh A. 22, Török 16, Pintér 12
A csoport állása: 1. Ukrajna 6 pont/2 mérkőzés, 2. Magyarország 3/3, 3. Franciaország 0/1

 

2023.07.22 22:52:27

Röplabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A fene nagy profizmus jóvoltából a kívülállónak mostanság csak sejtései lehetnek arról, mi történik a színfalak mögött, fogalmam sincs, hogy kezelik az edzők a »buzeklacikat«. Én azt vallom, hogy szót kell (igen: kell) velük érteniük.

2023.04.15 23:07:01

Röplabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Minden sportágban sokkal feszítettebb a versenynaptár, több a torna, a mérkőzés, a válogatott és a klubszezon egymásba csúszik, már nyáron sincs megállás.

2023.03.08 17:53:20

Röplabda nemzetisport.hu

Dékány Bernadett és Petőváry Panni is az élvonalban szereplő Egaleo együttesében pallérozódik.

2023.01.24 20:11:16

Röplabda nemzetisport.hu

Viktorija Olijnik előbb Lengyelországba ment,végül egy véletlennek hála a csabai klubnál kötött ki.

2022.06.20 23:20:52

Röplabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Egy sértést megbocsátani: jótétemény, amit a másiknak juttatunk; egy sértést elfelejteni: jótétemény, amit önmagunkkal szemben gyakorolunk.” Mi tagadás, nekem sem könnyű a gyakorlat a Fligl-tanács nyomán, ám egyetértek azzal a tudományos megállapítással, hogy a sértődés mögött mindig valamilyen értékünk látszólagos elveszítése van.