Női röplabda Eb: Mindenképp kell egy nagy bravúr – Király-Tálas Zsuzsanna

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.20. 10:22
A sorozatban negyedik kontinenstornáján szereplő nemzeti csapatunk első számú karmestere, Király-Tálas Zsuzsanna most már sokkal inkább azt helyezi előtérbe, hogy a társai jól szerepeljenek.
Király-Tálas Zsuzsanna szerint mindenképpen kell egy bravúr (Fotó: Földi Imre) 
A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETIK ZADARI GALÉRIÁNKAT!
Király-Tálas Zsuzsanna szerint mindenképpen kell egy bravúr (Fotó: Földi Imre) A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETIK ZADARI GALÉRIÁNKAT!
AZ ELSŐ ELLENFÉL: SZLOVÁKIA

A világranglistán 24., az európai rangsorban 15. északi szomszédunk 2019-ben társházigazdaként tíz év kihagyást követően szerepelt Eb-n és lett tizenkettedik. Az idei tornára a selejtező F-csoportját imponálóan, hibátlan teljesítménnyel, hat győzelemmel és 18:1-es szettaránnyal megnyerve jutott ki Finnországot, Montenegrót és Koszovót megelőzve. A szlovák kulcsemberek közül az egyaránt ütő Maria Zernovic 2017 óta a Vasast erősíti, Nikola Radosová ősztől is a bajnok és Magyar Kupa-győztes Nyíregyházában szerepel, míg a feladó Barbora Koseková korábban Békéscsabán és Nyíregyházán is légióskodott. A két válogatott legutóbb két éve, az Eb előtt felkészülési meccsen találkozott, ahol 3:2-es magyar siker született.

– Játékban és taktikában mire helyezték a hangsúlyt a felkészülés során?
– Ami biztos, hogy ha stabil a nyitásfogadásunk, akkor nincsen gond, mert olyan röplabdát tudunk játszani, amit az ellenfél nehezen tud kontrollálni – válaszolta az Európa-bajnoki szereplését péntek este Szlovákia ellen megkezdő magyar női röplabda-válogatott feladója, Király-Tálas Zsuzsanna. – Ehhez kellenek a jó nyitások, hiszen amelyik csapat jól szervál, utána az jól is tud fogadni a visszatámadásból. Nem árulok el újdonságot azzal, hogy ezen az elemen múlik majd a jó Eb-szereplésünk, illetve az, mennyire játszunk jól és mennyire tudjuk kézben tartani a meccseinket. Külön öröm, ami a Savaria-kupán is látszott, hogy hosszú a cseresorunk. Tényleg igaz, hogy mindenkire szükség lesz az Eb-n, mert három-négy közel azonos szintű együttes van a csoportunkban és mivel csak egy szabadnap lesz a az első három forduló után és az utolsó két találkozó előtt, kevés idő jut a regenerációra. Döntő lesz, hogy a cserék mennyire hasznosan szállnak be és milyen szintű megújulást hozhatnak a csapatnak.

– Az erőviszonyok mennyire egyértelműek a csoportjukban?
– A szlovákok közül jó néhány kerettag Magyarországon játszik vagy játszott, nagyon jó játékerőt képviselnek. A fehéroroszokkal a nyár eleji Arany Európa-ligában játszottunk, szóval őket is nagyjából be tudjuk sorolni egy szintre. Minden egyes pontért meg kell küzdeni ezeken a mérkőzéseken és az nyerheti meg a labdameneteket, aki mentálisan jobban bírja tartani a lépést és elviseli a nyomást. A svájciakat sem szabad leírni, van egy magas szintet képviselő átlójuk a Bundesligából, de úgy gondolom, hogy őket meg tudjuk verni, inkább föléjük helyezném a magyar válogatottat az erősorrendben. Viszont kiemelném, hogy nincs lefutott meccs, talán csak a csoportból kiemelkedő olaszok elleni lehet az. Velük szemben tényleg felszabadultan játszhatunk, hiszen nem mi vagyunk az esélyesek. Ha a többi mérkőzésen összpontosítunk és tartani tudjuk magunkat a megbeszéltekhez, akkor esélyünk nyílhat a győzelemre.

(Fotó: MRSZ)
(Fotó: MRSZ)

– Reális cél a csoportból való továbbjutás?
– Igen, de ehhez kell egy nagy győzelem a szlovákok, a horvátok vagy a fehéroroszok ellen. Svájccal szemben alapcélnak kell lennie a sikernek és ezen felül mindenképpen kell egy nagy bravúr.

CSAK KETTEN JÁRTAK MIND A NÉGY TORNÁN

A magyar női válogatott 2015-ben 28 év elteltével léphetett újra pályára Európa-bajnokságon és azóta az összes, az ideivel együtt immár sorozatban a negyedik tornán vehet részt. 2015-ben, 2017-ben és 2021-ben sikeres selejtezőt követően indult, 2019-ben a társrendező jogán. A mostani garnitúrából Király-Tálas Zsuzsanna, Pallag Ágnes és Szakmáry Gréta hat éve is kerettag volt, de csak Tálas és Szakmáry szerepelt, illetve szerepel majd mind a négy Eb-n, Pallag sérülés miatt 2017-ben és 2019-ben is lemaradt. Török Kata és Tóth Fruzsina sorozatban harmadszor Eb-résztvevő. A két évvel ezelőtti csapat fele megmaradt, Tálas, Szakmáry, Török, Tóth, Pekárik Eszter, Németh Anett és Gyimes Zsófia 2019-ben Budapesten is ott volt. A jelenlegi együttesnek hat Eb-újonc a tagja: Bagyinka Fanni, Juhár Dalma, Kiss Gréta, Papp Orsolya, Szűcs Kinga, Vezsenyi Adrienn

– Az olasz meccs tulajdonképpen egy jutalomjáték lehet? Elvégre nem minden nap adatik meg válogatott szinten, hogy egy ilyen kvalitású ellenféllel küzdjenek meg.
– Különleges találkozó lesz, olyan lehetőség, amikor sok magyar játékosra felfigyelhetnek. Remélem, a fiatal kerettagjainkra fény vetül ezen az Eb-n, észre veszik őket és megláthatják a kívülállók is, egy-egy magyar röplabdázó külföldön is képes megállni a helyét.

– A roppant fiatal magyar válogatott nemzetközi szinten rutintalannak számít. Ezt hogyan lehet kompenzálni a kontinenstornán?
– Ezzel kapcsolatban eszembe jut, amikor hat éve az első Eb-mre készültem. A fiatalok nagy célokat terveznek a jövőképükben, meg akarják mutatni, hogy képesek helytállni, egy kontinenstorna esetében úgymond „eladni magukat”, ha nem is a következő idényre, hanem az azt követőkre. Egy-egy ilyen nagy tornán azért felfigyelnek játékosokra. Szóval ebből a szempontból nem vagyunk hátrányban, hiszen ismerem a mi fiatal csapattársainkat is, együtt készülünk hónapok óta, az hajtja őket, hogy bizonyítsák, nemcsak magyar szinten, hanem a nemzetközi porondon is képzett és ügyes röplabdázók.

– Szakmáry Grétával és Pallag Ágnessel hárman maradtak a mostani keretben, akik már a 2015-ös Eb-n is pályára léptek. Túl hat éven és három kontinenstornán másként áll hozzá az idei viadalhoz?
– Az első Európa-bajnokságomon pont az éreztem, mint most a legfiatalabb társaim, hogy mindenki nagyon segítőkész volt, a rutinosabb játékosok, Horváth Dóra, Liliom Rita, Sándor Renáta, Dobi Edina, Széles Petra, Kötél Dóra és Zsanett úgymond felemeltek a saját szintjükre. Megtanították, hogyan is kell profiként viselkedni és játszani. Most már Szakmáry Grétivel mi vagyunk ebben a szerepben: ha kell, megállítjuk az edzést, beszélgetünk a fiatalabbakkal egy-egy hiba vagy rosszabb nap után, próbálunk tanácsot adni és jobb szintre emelni őket. Én most már inkább a társak szereplését helyezem előtérbe, mint a sajátomét, inkább ők játszanak jobban, szemben azzal, hogy arra figyeljek én mennyire jó vagyok egy-egy akciónál.

A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A TELJES MÉRET MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE     
Feladók: Bagyinka Fanni (Újpesti TE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek Balatonfüred RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli) Török Kata, Vezsenyi Adrienn (mindkettő Vasas)
 Centerek:  Gyimes Zsófia (Újpest), Papp Orsolya (Vasas), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (SZERBIA-BULGÁRIA-HORVÁTORSZÁG-ROMÁNIA)
A magyar program
, C-csoport (Zadar)
Augusztus 20.: –Szlovákia, 20.15
Augusztus 21.: –Svájc, 20
Augusztus 22.: –Olaszország 20
Augusztus 24.:  –Horvátország 17
Augusztus 25.: –Fehéroroszország 18.
A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

A-csoport (Belgrád): Szerbia, Azerbajdzsán, Oroszország, Belgium, Franciaország, Bosznia-Hercegovina
B-csoport (Plovdiv): Bulgária, Lengyelország, Németország, Spanyolország, Csehország, Görögország
D-csoport (Kolozsvár): Románia, Törökország, Hollandia, Ukrajna, Finnország, Svédország.

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe (AC- és BD-ág).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik