Férfi röplabda: Csodát nem lehet tenni, de nem keresünk kifogást – Koch Róbert

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.04.29. 12:59
null
Koch Róbert (balra) és grazi segítője, Mózer Zoltán az értékes kupával
Két és fél hét alatt nem lehet csodát tenni és túl sok mindenbe „belepiszkálni”, de a magyar férfi röplabda-válogatott Koch Róbert vezette szakmai stábja így is sokat dolgozik a megfelelő csapatkohézión.

 

Múlt hétfő óta az Újpest Szilágyi utcai bázisán készül a magyar férfi röplabda-válogatott a májusi Európa-bajnoki selejtezőre és az azt követő Európa-liga-küzdelmekre.

„Rövid az idő a felkészülésre, meglátszik a csapaton, hogy ebben az összetételben, kompletten csaknem két és fél éve nem találkozott, készült és játszott együtt a keret– mondta megkeresésünkre Koch Róbert szövetségi kapitány, akit tavaly február végén három évre neveztek ki a nemzeti csapat élére, de a világjárvány és a kvalifikáció többszöri elhalasztása miatt csak múlt hétfőn kezdhette el a felkészülést a csapattal. – Sok mindenbe bele kellene nyúlni, de mérlegelnünk kell, hogy a selejtező előtt rendelkezésre álló két és fél hétbe mi fér bele, ennek függvényében dolgozzuk ki, hogy min lehet változtatni. Sokat munkálkodunk a csapatkohézión, a mentális állapot felépítésén, az önbizalom és a hit kérdésével is foglalkozunk – fontos a csapaton belüli energia áramlása, ebben egy mentáltréner is segít nekünk. A gyorsaság és a dinamika fejlesztésére is hangsúlyt fektetünk, és taktikailag is gyúrjuk az együttest, különböző kognitív tréningekkel pedig a koncentrációt is fejlesztjük. Nagyjából ezekbe a területekbe lehet »belepiszkálni« két hét alatt. Nyilván csodát nem lehet tenni, most kell megismernünk a játékosok terhelhetőségét, határait, de semmilyen kifogást nem keresünk. A helyzet nem egyszerű, hiszen különböző edzettségi állapotban érkeztek a fiúk, valaki semmit sem tudott pihenni a válogatott előtt, más viszont sokat, úgyhogy a múlt heti munkában nagyon elfáradt a csapat.”

A férfi nemzeti együttes legutóbb 2001-ben szerepelt a kontinenstornán, a 91-szeres válogatott Koch feladóként tagja volt annak az együttesnek, most pedig már szakvezetőként a norvégok, a fehéroroszok és a portugálok ellen igyekszik megtörni ezt a húsz éve tartó rossz sorozatot.

„Nagyon erős, talán a legerősebb csoportba kerültünk, jóval nehezebbe, mint két évvel ezelőtt–  folytatta a korábban az osztrák férfiválogatott másodedzőjeként is dolgozó 45 éves Koch. – A vírus miatt csúsztunk egy esztendőt, jövőre már megint Eb-selejtező vár ránk. Ha a mostani kvalifikáció rendben és időben lement volna tavaly, az lett volna a cél már akkor is, hogy pontokat gyűjtsünk, és előrébb lépjünk az európai ranglistán, így a következő selejtezőben esetleg könnyebb riválisokkal kerülhetnénk szembe. Hosszú távon kell gondolkoznunk, gyűjtögetni szépen a pontokat a selejtezős meccseken, majd az Ezüst Európa-ligában is. Öt-hat év kell ahhoz, hogy eljussunk arra a szintre, ahol most, ugyanennyi év alatt elért munkával a női válogatott tart, ám egyelőre nagyon nehéz a helyzetünk. Olyan csapatot szeretnénk összerakni, amelybe szívesen jönnek a játékosok, akik élvezni is tudják a röplabdát. Úgy látom, jó úton indultunk el, megvan minden a fiúkban, ami kell.”

Az alacsony költségvetésű grazi csapat korábban a közelében sem volt ilyen diadalnak, ez az első aranyérme
Az alacsony költségvetésű grazi csapat korábban a közelében sem volt ilyen diadalnak, ez az első aranyérme

Koch Róbert játékosként itthon, Németországban és Izraelben is nyert bajnokságot, az olasz, a török és a portugál élvonalban ezüstérmes volt, a Magyar, a Portugál, az Izraeli és a Német Kupát is elhódította. 2016 óta az UVC Graz férficsapatát irányítja, amellyel múlt szerdán megnyerte az osztrák bajnokságot – az Aich/Dob elleni finálé (amelyet 4–0-s összesítéssel nyertek Kochék) negyedik, utolsó meccsére a válogatott edzőtáborából „ugrott át”. A grazi csapat másodedzője a játékosként 2013 és 2017 között a klubot szolgáló Mózer Zoltán, második számú feladója pedig a tréner 19 éves nevelt fia, Mikuláss-Koch Marcell, aki az egyesület akadémiáján nevelkedett, és aki a válogatott tartalékjai közé is bekerült.

„A sűrű program miatt még nem is nagyon tudtam átgondolni a sikerünket. Játékosként mindhárom osztrák topcsapatban, a Hotvolleys Wienben, az Aich-Dobban és az Innsbruckban is megfordultam, de csak ezüstéremig jutottam velük, így hatalmas büszkeség, hogy most edzőként Ausztriában bajnoki címet nyertem– tért ki a klubmunkára a kapitány. – A grazi csapat korábban a közelében sem volt ilyen diadalnak, ez az első aranyérme, és tudni kell, hogy a mi költségvetésünk jó harmada annak, mint amiből a két élcsapat, az Aich/Dob és a Waldviertel gazdálkodik. Nagyon alacsony költségvetéssel, csak két légióssal, egyetemistákkal nyertünk. Három év munkája érett be, a titok az, hogy jó ideje egyben van a keret.”

A FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Feladók:      Keen Cameron (Fino Kaposvár SE), Magyar Bálint (LV Sport-Pénzügyőr SE)      
Ütők:      Baróti Árpád (Tourcoing Lille Métropole, francia), Blázsovics Péter (VCA Amstetten NÖ, osztrák), Dávid Csanád (SCM Zalau, román), Gergye Roland (klub nélküli), Horváth Kristóf (Kaposvár), Pádár Krisztián (Toray Arrows, japán), Pesti Marcell (OK Hoce, szlovén)
Centerek:      Gacs Dániel (Kistext SE), Nagy József (Kecskeméti RC), Szabó Alpár (VB Bisons Bühl, német), Tomanóczy Bálint (Dunaújvárosi KSE)      
Liberók:      Bozóki Bence, Kiss Máté (mindkettő Kaposvár)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK    
 G-csoport. 1. forduló (Ludovika Aréna)
Május 7., 19.00:      MAGYARORSZÁG–Norvégia      
Május 8., 19.00:      Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG     
Május 9., 19.00:      Portugália–MAGYARORSZÁG     
2. forduló (Matosinhos)
Május 14., 17.00:      Norvégia–MAGYARORSZÁG
Május 15., 16.00:      MAGYARORSZÁG–Fehéroroszország
Május 16., 19.00:      MAGYARORSZÁG–Portugália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik