KARÁDI ZOLTÁN 2021.05.15 18:17 Frissítve: 2021.05.15 20:02

Férfi röpi Eb-sel.: szettet raboltunk a fehéroroszoktól

Férfi röplabda-válogatottunk lejátszotta ötödik, utolsó előtti Európa-bajnoki selejtezőjét. A portugáliai Matosinhosban Fehéroroszországgal mérték össze erejüket. A mieinknek ugyan győzni nem (ez egyben az Eb-álmok végét is jelenti), szettet rabolni viszont sikerült a sokkal esélyesebb riválissal szemben, ami akár a csoport harmadik helyét is jelentheti Koch Róbert csapatának. Ezzel az is eldőlt, hogy a mieink számára igazából már tét nélküli lesz a vasárnapi portugálok elleni mérkőzés.

 

Úgy tűnik, hogy a pénteki, norvégok elleni mérkőzés után Koch Róbert szövetségi kapitány alaposan kihasználta az időt és rendet tett a fejekben, mert csapatunk kifejezetten jól kezdett a sokkal esélyesebb fehéroroszokkal szemben. A szakember három helyen változtatott a csapaton: Keen Cameron, Blázsovics Péter és Nagy József is bekerült a kezdőbe. Jól is kezdtünk, többször is vezettek a fiúk, még a játszma második felében is, a végén azonban néhány hiba megpecsételte a sorsunkat. Hiába állt be Pesti Marcell is a csapatba, négy szettlabdája lett a riválisunknak, azonban a csapat tartását jól jelzi, hogy hármat is sikerült hárítani, de aztán a negyediket egy blokkouttal kihasználták a fehéroroszok (23:25).

Ettől azonban nem omlott össze a csapat, sőt még harcosabban kezdték a második felvonást. Pesti maradt a pályán és a szett közepéig fej fej mellett haladt a két csapat, ott azonban a mieink léptek meg. s húztak el 21:14-re, a végén pedig 24:16-nál nyolc szettlabdájuk volt. A fehéroroszok is hármat hatástalanítottak, de aztán Keen Cameron vette kezébe az irányítást és tette át második érintésre, védhetetlenül a labdát (25:19).

Lendületben maradtak a fiúk és a harmadik játszmában is tartották a lépést a fehéroroszokkal, akik nem tudták lerázni a mieinket. 16:14-nél szakadtak el kettővel, de a kapitány egy időkéréssel rendezte a sorokat és 17:17-nél megint egyenlő volt az állás. 20:20 után azonban sajnos már nem tudtak pontot csinálni a mieink, így ezt a játszmát 25:20-ra nyerték riválisaink.

Ezután már érezhetően elfáradt a csapat és a negyedik felvonásban gyorsan elhúztak a fehéroroszok 4 ponttal. Szerencsére ezután összeszedték magukat a fiúk és nem nőtt tovább a különbség, de sajnos faragni sem sikerült a hátrányon. A szett közepén aztán megint jött egy hullámvölgy és hirtelen 18:11 lett az állás, ezt a hátrányt pedig már nem sikerült ledolgozni (18:25).

Ez pedig azt jelenti, hogy a mieink már biztosan nem lehetnek másodikak a csoportban, és elúszott az Eb-álom, viszont a szettgyőzelem akár a harmadik helyet is jelentheti a négyesben.

Négy szettben győztek a fehéroroszok (Fotó: MRSZ)

 

RÖPLABDA
FÉRFI EB-SELEJTEZŐ, 5. FORDULÓ
Magyarország–Fehéroroszország 1:3 (–23, 19, –20, –18)
Matosinhos. V:
Guillet (francia), Arrarte Mira (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Keen 2, Blázsovics 14, Nagy J. 7, Pádár 4, Horváth K. 16, Gacs 7. Csere: Bozóki (liberó), Pesti 14. Szövetségi kapitány: Koch Róbert
FEHÉROROSZORSZÁG: Kuras 1, Daviszkiba 12, Burau 1, Miszkevics 7, Maszko 8, Skredau 11. Csere: Lazuka, Budzjuhin (liberók), Bahatka 11, Babkevics 15, Cjuskevics, Panaszenko 3, Marozsau 1, Pranko. Szövetségi kapitány: Viktar Beksa
MESTERMÉRLEG
Koch Róbert:
– A végén felőrli az embert a nagy nyomást, amit az ellenfél a teljes mérkőzésen tartani tud. De sokáig bírtuk ezt, büszke vagyok a srácokra, nagyon jó mérkőzést játszottak. Ezen a meccsen nagyon sokat tanulhattak és fejődhettek a kerettagjaink, hiszen erősebb, magasabb és gyorsabb csapattal találkoztunk, de le tudtuk vetkőzni az izgalmat és maximálisan betartották a taktikai utasításokat. Kellett már egy ilyen típusú, apró sikerélmény. Az, hogy néha nem megy úgy a szekér, mint nekünk a norvégok ellen pénteken, benne van a pakliban, de nekünk továbbra is a hosszú távú fejlődést kell szem előtt tartanunk és ehhez egy ilyen teljesítményt és hozzáállás sokat adhat hozzá.

 

2021.05.12 10:30:01

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Szűk körű klub tagja lett Jókay Zoltán: mindkét szakágban van már bajnoki és kupaaranya.

2021.04.09 23:28:37

Röplabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj abban, hogy a sport, a játék erősebb.

2020.10.10 10:46:40

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Olykor bajba került a nagy szája miatt, de amit elért azt mind a röplabdának köszönheti.

2020.08.08 23:17:46

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Brutálisan kemény ötjátszmás háború ért véget, Pista. Enyhén szólva nem a kedvenc posztodon játszottál.

2020.06.17 19:02:05

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A sportág valaha volt legeredményesebb edzője a matematikából, a balettből is alapelemeket vesz át az erőröplabdájához.