Röplabda: „A nyolcaddöntőbe kerülésre mindenképp esélyesnek tartom magunkat!”

hunvolley.hu hunvolley.huhunvolley.hu hunvolley.hu
Vágólapra másolva!
2021.08.19. 11:42
A zadari Eb-csoportmeccsek során nagy szerep hárul majd női válogatottunk centereire is. Ezen a poszton három játékos tagja a 14 fős magyar keretnek: Gyimes Zsófia, Papp Orsolya és Pekárik Eszter. Gyimes Zsófiával már olvashattak interjút az elmúlt napokban, most Pekárik Eszter és Papp Orsolya gondolatai következnek a hunvolley.hu jóvoltából.

Augusztus 19-én Szlovákia ellen kezditek az Eb-t Zadarban, majd következik sorrendben a svájci, az olasz, a horvát és a fehérorosz együttes. A hatból két gárdát kell megelőzni a nyolcaddöntőhöz. Mondhatjuk, hogy deklarált célkitűzése a magyar csapatnak a csoportból való továbbjutás?Augusztus 19-én Szlovákia ellen kezditek az Eb-t Zadarban, majd következik sorrendben a svájci, az olasz, a horvát és a fehérorosz együttes. A hatból két gárdát kell megelőzni a nyolcaddöntőhöz. Mondhatjuk, hogy deklarált célkitűzése a magyar csapatnak a csoportból való továbbjutás?

P. E.: A szlovákokat nagyon jól ismerjük, ők a továbbjutásért folytatott harcban talán a legfőbb riválisaink, de a horvátoknál is játszanak olyan röplabdázók, akik csapattársaink voltak a klubjainkban, szóval velük kapcsolatban is vannak információink és a fehéroroszokkal is találkoztunk az elmúlt időszakban. Az olaszok a topcsapatok közé tartoznak, s hatalmas élmény lesz számunkra világsztárok ellen pályára lépni, mögöttük a szlovák, horvát, fehérorosz, svájci, magyar ötös nagyjából kiegyenlítettnek nevezhető, közöttünk igazi ki-ki meccsek lesznek majd. A célokról röviden csak annyit mondanék, hogy a nyolcaddöntőbe kerülésre mindenképp esélyesnek tartom magunkat, s remélem, hogy minél előrébb végezve jutunk majd tovább, mert akkor a 16 között talán még nem vár ránk bombaerős ellenfél.

P. O.: Ha két meccset nyerünk a csoportban, akkor nagy valószínűség szerint a továbbjutás is meglesz, ez az elsődleges célunk! Nagyon bízom, hogy ez sikerülni fog!

És mik a személyes céljaitok ezen az Európa-bajnokságon?

P. O.: Ez lesz első az felnőtt Európa-bajnokság, amelyen részt veszek. Idén debütáltam a válogatottban, nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen gyorsan Eb-kerettag lehetek. Izgatottan várom az egész tornát, s ha pályára lépek, szeretném bizonyítani, hogy nem véletlenül válogattak be! Maximális erőbedobással fogom segíteni a csapatot!

P. E.: Az mindenképp pozitívum, hogy a budapesti Európa-bajnokságon már ott lehettem a csapatban, hisz talán szereztem annyi rutint, hogy a mostani torna már ne legyen annyira stresszes számomra, mint a 2019-es volt. Érdekes egyébként, hogy az akkori túlzott drukk nem ment a teljesítményem rovására, sőt épp ellenkezőleg hatott, de egyáltalán nem bánnám, ha idén kevesebb idegeskedéssel tudnék jól játszani. Az ember minden egyes mérkőzéssel több lesz, szettenként, pontonként egyre csak nő a tapasztalata, bízom benne, hogy ez a pályán látszódni fog a játékomon. Szeretnék stabil pontja lenni a válogatottnak!

Nagyon fontos egy csapatnál a megfelelő feladó-center kapcsolat. Ez milyennek mondható a magyar válogatottnál?

P. E.: Először hadd mondjam el, hogy mindhárom center játéka más, bármelyikünk is legyen a pályán, hozzá tud tenni valami pluszt. Ami pedig a center-feladó kapcsolatot illeti, nagyon jól megtaláltam az összhangot mind Király-Tálas Zsuzsival, mind Bagyinka Fannival az utóbbi edzéseken, mérkőzéseken. Úgy érzem, hogy hatékonyak lehetünk a centertámadásoknál, jó fegyvere lehet ez a válogatottnak az Eb-meccseken.

P. O.: Mindkét feladóval itt a válogatottban dolgozom együtt először. Sikerült megfelelően összecsiszolódni, összeszokni Zsuzsival és Fannival is.

Augusztus 19-én Szlovákia ellen kezdődik az Eb Zadarban (Fotó: Unger Tamás)
Augusztus 19-én Szlovákia ellen kezdődik az Eb Zadarban (Fotó: Unger Tamás)

Eszti, a BRSE együttesét ezúttal Te képviseled itt a magyar válogatottban. Mit jelent ez számodra?

P. E.: Természetesen nagy megtiszteltetés mindez! Azt persze sajnálom, hogy Békéscsabáról egyedül érkeztem, de ebben közrejátszott az is, hogy kiváló liberónk, Molcsányi Rita vállműtéten esett át, így ő ezúttal nem tud a válogatott segítségére lenni. Ettől függetlenül szerintem nagyon jó közösség alakult ki a válogatottnál, remek a hangulat, sokan már nagyon régóta ismerjük egymást, tényleg tudunk csapatként küzdeni, ami komoly erősségünk lehet ezen az Eb-n! A címeres mezről még annyit, hogy már utánpótláskorú röplabdázóként is kiemelt jelentőséggel bírt számomra abban játszani!

Orsi, az előző szezonban az MTK-t erősítetted, ahol komoly szerepet kaptál, ponterős játékot nyújtottál. Mekkora motivációt jelentett, mikor megtudtad tavaly novemberben, hogy Te is tagja vagy az akkor még nagyon bő, 26 fős keretnek?

P. O.: Amikor megláttam a nevem a listán, elhatároztam, hogy mindent alárendelek annak, hogy a szűk keretbe is be tudjak kerülni. Tavasszal nemcsak a klubomért, hanem magamért is küzdöttem minden meccsen, minden edzésen, s óriási öröm, hogy az erőfeszítéseket siker koronázta. Az MTK játéka nagyon feküdt a számomra, hisz a centerekre épült, jóval több labdát kaptam, mint a velem azonos poszton játszók más csapatokban, jelentős hangsúlyt fektettünk erre, s ez is segített a céljaim elérésében. Most pedig egy újabb lépcsőfok következik, az Európa-bajnokság, ahol – ahogy már említettem – szeretném jó teljesítménnyel meghálálni a szövetségi kapitány bizalmát.

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE     
Feladók: Bagyinka Fanni (Újpesti TE), Király-Tálas Zsuzsanna (Vasas Óbuda)
Ütők: Kiss Gréta (Szent Benedek Balatonfüred RA), Németh Anett (SC Potsdam, német), Pallag Ágnes (VfB Suhl, német), Szakmáry Gréta (Aydin Büyüksehir Belediyespor, török), Szűcs Kinga (klub nélküli) Török Kata, Vezsenyi Adrienn (mindkettő Vasas)
 Centerek:  Gyimes Zsófia (Újpest), Papp Orsolya (Vasas), Pekárik Eszter (Swietelsky-Békéscsabai RSE)
Liberók: Juhár Dalma (Vasas), Tóth Fruzsina (Fatum-Nyíregyháza)

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (SZERBIA-BULGÁRIA-HORVÁTORSZÁG-ROMÁNIA)
A magyar program
, C-csoport (Zadar)
Augusztus 20.: –Szlovákia, 20.15
Augusztus 21.: –Svájc, 20
Augusztus 22.: –Olaszország 20
Augusztus 24.:  –Horvátország 17
Augusztus 25.: –Fehéroroszország 18.
A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

A-csoport (Belgrád): Szerbia, Azerbajdzsán, Oroszország, Belgium, Franciaország, Bosznia-Hercegovina
B-csoport (Plovdiv): Bulgária, Lengyelország, Németország, Spanyolország, Csehország, Görögország
D-csoport (Kolozsvár): Románia, Törökország, Hollandia, Ukrajna, Finnország, Svédország.

A csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe (AC- és BD-ág)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik