Rio 2016: Hansen megdicsőült, Dánia megfosztotta trónjától a franciákat!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.21. 20:40
null
Mikkel Hansen (24) győzelemre vezette a dánokat (Fotó: Action Images)
Dánia férfi kézilabdacsapata nyerte meg a riói olimpiai tornát, miután a fináléban 28–26-ra legyőzte a címvédő Franciaországot. A dánok történetük első olimpiai címét ünnepelhették férfi kézilabdában.

Hu! Defesa! Hu! Defesa! Hu! Defesa!"

A FÉRFI KÉZILABDATORNA LEGJOBBJAI
Legjobb játékos (MVP): Mikkel Hansen (Dánia)

ALL-STAR-CSAPAT
Kapus: Niklas Landin (Dánia)
Balszélső: Uwe Gensheimer (Németország)
Balátlövő: Mikkel Hansen (Dánia)
Irányító: Nikola Karabatic (Franciaország)
Jobbátlövő: Valentin Porte (Franciaország)
Jobbszélső: Lasse Svan (Dánia)
Beálló: Cédric Sorhaindo (Franciaország)

Gólkirály: Karol Bielecki (Lengyelország)

A matrózruhás dán drukkerek az olimpia végére eljutottak odáig, hogy már portugálul szurkolnak a döntőben az övéiknek (a „Védekezz!" helyi megfelelőjével), aztán angolul, dánul csak ritkán. Közben meg kapaszkodik csapatuk a huszonöt évvel ezelőtti Axl Rose-ra hajazó Mikkel Hansen vezérletével. Egy idő után rájönnek, hogy mégiscsak jobb kapussal támadni (a francia labdaszerzések hatása pusztító), aztán az első félidő végén úgy megszórják a kékeket, hogy rögtön időkérés is jön.

Tizenhat tizennégy a dánoknak, dzsungel van a csarnokban, pusztítóan párás meleg. Hansen lő, mint a megveszekedett, negyven perc sem telt el, már nyolcnál jár. Azért Thierry Omeyer néha így is kitol vele.

A lelátón ülő franciák már minden, Hansennel szemben elkövetett szabálytalanságot is megünnepelnek. Mondhatni, kicsi is elég.

Ettől függetlenül tizenöt percük van megmenteni a döntőt, mert a dánok még mindig kettővel előrébb tartanak, és nem úgy tűnnek, mint akik meg akarnának állni. Három gól aztán, négy, bajban a legutóbbi két olimpia győztese. Már a kék mezesek is a kapust lehívva támadnak.

A helyzet semmit sem javul, most Kasper Söndergaard veszi át a stafétát Hansentől, a különbség öt, kritikus határon mozog a címvédő. Morten Olsen gólja után Omeyer tehetetlen, megsemmisült figuraként áll a kapuban, majd csomagol, kinéz a kispadra és lecserélteti magát, jön Vincent Gérard. Ha most nincs fordulat, elmegy a meccs, fogy az erő, fogy az idő, fogy az elképzelés.

Nyolccal a vége előtt hetes és kiállítás a dánok ellen, Kentin Mahé nem remeg meg, mínusz három. Él a remény.

Gérard labdákat fog, Daniel Narcisse beállóból szépít, a francia szurkolók háttal ugrálnak, a dánok időt kérnek, mert érzik, ebből még baj lehet, kezd kicsúszni a kontroll alól az eddig vasmarokkal megfogott döntő.

Öt perc és huszonhat huszonnégy. Hansen indul, mellé lövi, elvesztette a fonalat, a franciák meg kezdik megtalálni, egy gall kakassal ékesített zászlót hordó drukker majdnem átbukfencezik a kerítésen, úgy rántják vissza. Már csak mínusz egy, a dánok kinéznek a lelátón elszabadult őrületre. Háttal vannak nekik a sajátjaik, kevés megnyugtatót találhatnak. Kék-fehér-piros zászlóerdőt annál inkább.

Lasse Svan aztán beadja a nyugtatót, megszakít a szélről egy 0–4-es szériát. Niklas Landin véd egy kulcsfontosságút, és római színészcsászárként ünnepelteti magát, olyan fensőbbséges tartással, amelynek láttán alighanem az összes francia megérti, itt nekik nem osztottak lapot.

Bevégeztetett!" – szól a szomszéd széken ülő francia, és ez valóban trónfosztás, innen képtelenség felállni. Az olimpiai és világbajnoki címvédő játékosai csípőre tett kézzel állnak, a tekintetük olyan, mintha nem látnának az égvilágon semmit. Üres, fáradt, megtört. A dánok önkívületben ünnepelnek, örömükben métereket csúsznak a zöld játéktéren.

Landin indul és végigpacsizik a legyőzöttekkel, majd összeölelkezik Hansennel az egyik kapu előtt, megdicsőülten, a diadal tudatában, fürödnek az olimpiai aranyfényben. A már addig is meglehetősen elázott, matrózsapkás drukkerek kis híján átnyomják egymást a szektorlezáró kerítésen, majd megindulnak, elkezdenek egy óriási zászlóval vonatozni, a sor egyre hosszabb és hosszabb, egyre többen csatlakoznak az ünnephez.

Dánia történetében először olimpiai bajnok!

RIO 2016
FÉRFI KÉZILABDA
DÖNTŐ
DÁNIA–FRANCIAORSZÁG 28–26 (16–14)
Future Arena, 10 000
néző. V: Raluy, Ramírez (spanyolok)
DÁNIA: LANDIN – Christiansen 1, Mensah 1, Mortensen 2, Nöddesbo, Svan 4, R. Toft Hansen. Csere: Möllgaard, Söndergaard 4, H. Toft Hansen 4, M. HANSEN 8 (1), OLSEN 4, Damgaard. Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson
FRANCIAORSZÁG: OMEYER – Abalo 1, NARCISSE 4, N. Karabatic 5, Mahé 3 (3), N'Guessan 1, GUIGOU 6. Csere: Gérard (kapus), Sorhaindo 1, L. Karabatic , Fabregas 1, Dipanda 2, Porte 2. Szövetségi kapitány: Claude Onesta
Az eredmény alakulása. 8. perc: 3–5. 18. p.: 9–10. 21. p.: 10–12. 35. p.: 19–16. 48. p.: 25–20. 56. p.: 26–25
Kiállítások: 8, ill. 4 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 4/3

KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Németország–Lengyelország 31–25 (17–13)
Ld:
Reichmann 7, Gensheimer 6, ill. Krajewski, Lijewski 5-5

RIO 2016
FÉRFI KÉZILABDA
1.
Dánia (Mads Christiansen, Michael Damgaard Nielsen, Jannick Green Krejberg, Mikkel Hansen, Niklas Landin, Mads Mensah Larsen, Casper Mortensen, Henrik Möllgard Jensen, Jesper Nöddesbo, Morten Olsen, Kasper Söndergaard, Lasse Svan, Henrik Toft Hansen, Rene Toft Hansen, szövetségi kapitány Gudmundur Gudmundsson)
2. Franciaország (Luc Abalo, Adrien Dipanda, Ludovic Fabregas, Vincent Gérard, Michael Guigou, Mathieu Grebille, Daniel Narcisse, Luka Karabatic, Nikola Karabatic, Timothei N'Guessan, Olivier Nyokas, Kentin Mahé, Thierry Omeyer, Valentin Porte, Cédric Sorhaindo, szövetségi kapitány: Claude Onesta)
3. Németország (Christian Dissinger, Paul Drux, Steffen Fath, Uwe Gensheimer, Patrick Groetzki, Kai Hafner, Silvio Heinevetter, Julius Kühn, Finn Lamke, Tobias Reichmann, Fabian Wiede, Hendrik Pekeler, Martin Stobel, Steffen Weinhold, Patrick Wiencek, Andreas Wolff, szövetségi kapitány: Dagur Sigurdsson)
4. Lengyelország (Bielecki, Daszek, Gierak, Jachlewski, B. Jurecki, M. Jurecki, Jurkiewicz, Kus, Krajewski, Lijewski, Syprzak, Szmal, Szyba, Wisniewski, Wyszomirski, szövetségi kapitány: Talant Dujsebajev)
5. Horvátország (Brozovic, Cupic, Gojun, Duvnjak, Horvat, Karacic, Kopljar, Kozina, Mamic, Pesic, Sliskovic, Stepancic, Stevanovic, Strlek, szövetségi kapitány: Zeljko Babic)
6. Szlovénia (Bezjak, Bombac, Blagotinsek, Cingesar, Dolenec, Gaber, Henigman, Janc, Kavticnik, Lesjak, Miklavcic, Potenko, Razgor, Skof, Skok, Zarabec, Zorman, szövetségi kapitány: Veszelin Vujovics)
7. Brazília
8. Katar
9. Egyiptom
10. Argentína
11. Svédország
12. Tunézia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik