nemzetisport.hu
2016.08.14 15:25 Frissítve: 2016.08.15 13:28

Bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat!

Olimpiai bronzérmes lett a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar férfi párbajtőrcsapat Rióban, miután az esti helyosztón 39:37-re nyert a vb-címvédő Ukrajna ellen. A mieink 12. riói érmüket szerezték meg: a mérlegünk öt arany-, három ezüst- és immár négy bronzérem.

Rédli András örül a bronzéremnek (Fotó: Szabó Miklós)

 

RIO 2016
VÍVÁS
FÉRFI PÁRBAJTŐR, CSAPAT

A VÉGEREDMÉNY
1. Franciaország (Yannick Borel, Daniel Jerent, Jean-Michel Lucenay, Gauthier Grumier)
2. Olaszország (Enrico Garozzo, Marco Fichera, Paolo Pizzo,
3. MAGYARORSZÁG (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter)
4. Ukrajna
5. Dél-Korea
6. Svájc
7. Oroszország
8. Venezuela 

DÖNTŐ
Olaszország–Franciaország 31:45
A 3. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 39:37
AZ 5. HELYÉRT
Dél-Korea
–Svájc 45:36
A 7. HELYÉRT

Oroszország–Venezuela 36:30

ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 40:45

Ukrajna–Olaszország 33:45

AZ 5–8. HELYÉRT
Dél-Korea
–Venezuela 45:40
Oroszország–Svájc 28:45

NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 45:42

Franciaország–Venezuela 45:29
Olaszország–Svájc 45:32
Oroszország–Ukrajna 32:45

A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT
Venezuela–Brazília 45:25

A 3. HELYÉRT

A szakvezetés cserélt egyet a bronzmeccsre: Boczkó Gábor helyére Somfai Péter állt be. Passzívan kezdődött, és számunkra jól folytatódott a mérkőzés, még a láthatóan nem túl motivált ukránok cseréje sem okozott zavart. Így érkeztünk el a kilencedik párosig, akiknél Rédli András már kilenc tussal is vezetett. Bogdan Nikisin azonban sok választása nem lévén rohamozni kezdett, és taktikája majdnem bejött. Közel volt az egyenlítéshez, még szerencse, hogy közben az időből is kifutott, és a kiélezett végjátékban azért Rédli is adott egylámpást. A szakág két éremmel zárt Rióban: Imre egyéniben lett ezüstérmes, míg a csapat bronzérmes.

ELŐDÖNTŐ

A franciák végig magabiztosabbak és gyorsabbak voltak a mieinknél. A magyar trió becsülettel küzdött, kapaszkodott az irányítást kézben tartó franciák után. Imre Géza ezúttal is igyekezett vezérszerepet betölteni, de az ellenfél ezúttal karizmatikusabb vívókból állt, kevesebb teret adott a támadásokat erőltetni kényszerülő magyarnak. Rédli András kevéssel kezdeményezőbb volt negyeddöntős önmagához képest. Boczkó Gábor viszont keveset vállalt, rutinos vívónkban bőven maradhatott tartalék.

„Szoros volt végig, de hiába jöttünk fel egyre, utána hárommal-néggyel rendre elléptek – nyilatkozta az M4 Sportnak Imre Géza. – Mindig vezettek, nem tudtunk velük mit kezdeni. Hiányzott még egy kis plusz. Vagy a végén volt az Andrásnak egy olyan szúrása, aminél épphogy nem szólalt meg a találatjelző. Talán ha az bejön, akkor elbizonytalanodik a francia. Iksznél aztán bármi megtörténhetett volna, de sajnos erről fölösleges beszélni. Úgy érzem, hogy egy hajszállal jobbak voltak a franciák.”

Imre Géza (balra) volt a vezére a csapatnak, így a Dél-Korea elleni vesztes negyeddöntőben is (Fotó: Reuters)

 

NEGYEDDÖNTŐ

Kiélezett csatát vívtunk a vb-ezüstérmes, az egyéni szám olimpiai bajnokát soraiban tudó Dél-Koreával. Imre Géza bátran, Boczkó Gábor és Rédli András visszafogottan kezdett, így érkeztünk el a hajráig. Boczkó Gábor 3:2-es győzelmének köszönhetően eggyel mentünk az utolsó páros előtt, amelyben Rédli András remekelt, 10:8-as részsikere pedig elődöntőt ért a mieink számára.

„Hatalmas feszültség volt, a végén is nehezen engedtünk fel, csak Rédli Bandiból szakadt ki a feszültség, ahogy megnyerte a záró aszót. Hullámzó volt a meccs, nagyon keményen kellett koncentrálnunk” – mondta egyéniben ezüstérmes versenyzőnk, Imre Géza az M4 Sport kamerája előtt.

TUDÓSÍTÁS

A 3. HELYÉRT
MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 39:37

9. páros: Rédli András–Bogdan Nikisin 10:13

Rédli is szinte leszorul a pástról, az ukráné az első találat. Megszúrta a magyar Nikisin csuklóját. Gyorsít az ukrán, kapott is egyet Rédlitől. Aztán egy újabbat. Nikisinnek semmi nem sikerül, nem úgy Rédlinek. A magyar védekezik, hárít és kontrázik vagy előz. Az ukrán visszavette a tempóból, adott is egyet a magyarnak. Együttes. 70 p van hátra, Nikisin ötödik sebességbe kapcsolt. Jön fel az ukrán. 49 mp van hátra, öt maradt az előnyből. Az egyensúlyát elveszítő Nikisin már szinte feküdt, Rédli mellészúrt, aztán meg is kapta a találatot. Két találat maradt, 15 mp van hátra. Egyre feljött az ukrán, 7 mp van hátra. Na, végre Rédli is talált. A magyar hóna alá fogta az ukrán pengéjét, sárga lapot kapott. VÉGE!!!

8. páros: Somfai Péter–Makszim Hvoroszt 6:3

Somfai hátralépte, majd visszatámadott, övé a találat. Megint behátráltunk, ukrán találat. Somfaié a találat, második szándékra jót szúrt. A magyar engedte támadni az ukránt, majd megszúrta felülről. Együttes. Somfai ezt is kibekkelte és találat lett a jutalma. Együttessel zártak a felek.

7. páros: Imre Géza–Anatolij Herej 11:12

Összefutott a két vívó, Imre reagált jobban a közelharcban. Ezúttal lábra szúrt Imre. Ezt Imre kapta, majd együttes. Nagy az adok-kapok, főként a korábbi menetekhez képest. Mindkét fél támadni akar. Imre nagyot mentett, majd szúrt. Ismét néggyel megyünk! Most egy leguggolóst adott el a magyar. Három együttes találat. A vége az ukráné, öt helyett lett kettő.

6. páros: Somfai Péter–Bogdan Nikisin 3:4

Ez a pár is passzív. Somfai közben majdnem leszorult, de együttesre mentett a magyar. Az akciómentes másodpercek után közel jártak a lefújáshoz, aztán Nikisin leguggolt és megszúrta a magyart a fű alatt. Ezúttal Nikisin határozottabb volt a találata előtt. Ezt viszont Somfai adta. Együttes találat.

5. páros:  Rédli András–Anatolij Herej 1:0

Herej altatott, majd megindult. Rédli védte, és amikor a közelébe ért az ellenfél, megszúrta. Ők sem vívták le a három percet.

4. páros:  Imre Géza–Dmitro Karjucsenko/Makszim Hvoroszt 6:4

Imre első találata a mérkőzésen. Támad a magyar, szú, övé az újabb találat. Együttes. Ez viszont az ukráné volt. Imre az aktívabb bírja erővel, újabb együttes. Imre egylámpása. Majd szép, előre feltartott kézzel vitte be az újabb találatát. Az ukrán a kezét felmutatva ápolást kért. Karjucsenko nem tudta folytatni, a tartalék jön helyette. Hvoroszt be is vitt egy találatot.

3. páros: Somfai PéterAnatolij Herej 2:1

Na, legalább valami. Együttes találat 35 mp után. Herej támad, Somfai védekezik, majd visszaszúrt. Ők is idő előtt végeztek.

2. páros: Imre Géza–Bogdan Nikisin 0:0

Ők is elugrabugráltak a páston, nincs találat. Ők is idő előtt mehettek le. 

1. páros: Rédli András–Dmitro Karjucsenko 0:0

Passzív a két vívó, nincs akció. 1:02-nél megállították őket.

ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 40:45

9. páros:  Rédli András–Yannick Borel 6:10

Borelé az első találat. Rédli jól hárított több próbálkozást, aztán Borel lerohanta. Védett a magyar, de a visszaszúrása célt tévesztett. Nem úgy a franciáé. Végre egy jó magyar közbeszúrás. Szinte kifordult Rédli, de érvényes a találata. Újabb Rédli-találat, a francia ideges, kapkod. Ez a találat viszont Borelé, majd kétszer csuklón szúrta Rédlit. Piros lapot kapott a magyar, mert másodszor egymás után kifordult. Francia találat. Rédli találata után együttes. Egy találat kell a franciáknak.

8. páros: Boczkó Gábor–Gauthier Grumier 0:0

Fél perc, a pengék sem találkoztak. Csak ijesztgettek, azt sem túl meggyőzően. Háromszor találkoztak a pengék, ezzel véget is ért a menet.

7. páros: Imre Géza–Daniel Jérent 12:10

Imre továbbra is bátor és eredményes, övé az első találat. Aztán a második is. Utána együttes jött, kétszer, háromszor, négyszer. Most megvan az egylámpás magyar találat! Egál! Nem sokáig, ezt elkapkodta a magyar. Imre határesetesen szúrt oldalra, a bíró megadta, a franciák videobírót kértek. Hiába, érvényes a találat. Itt is összeszaladt a két vívó, ezúttal is kifordult a francia, de most az övé lett a találat. Együttes. Támadott a francia, Imre pedig megszúrta. Együttes. Imre hátrált, a francia indította az akciót, sikerrel. Együttessel ért véget a hosszú menet.

6. páros: Rédli András–Gauthier Grumier 2:0

44 mp altatás után Rédli szúrt elsőként, sikerrel lábra. Rédli már majdnem lement a pástról, aztán megindult: jól tette. A legpasszívabb menet eddig az övék. Vége is, lejárt a találat nélküli idő.

5. páros: Imre Géza–Yannick Borel 5:6

Imre hátrált, bele is lépett a pengéjébe a támadó francia. A következő találatnál Imre akciózott, sikerrel. Együttes következett. Imre támadott, de nem talált, a francia viszont igen. Miként a következőre is. Majd harmadszor. Imre igyekszik, de ez a taktikai most nem jött be. Együttes maradt a végére.

4. páros: Boczkó Gábor–Daniel Jérent 3:4

Francia találattal kezdődik, néggyel megy az ellenfél. Boczkó-találat, nagyon kellett. Ez hasonlóképpen, Jérent le is csücsült. Boczkó rendre magára engedi ellenfelét, és sorrendben harmadszor is megszúrta. Ezt viszont nem tudta kivédeni a magyar, kiszorították őt a pástról. Alkart talált a francia, majd szépen elaltatta őt egy tempóval. Vége a küzdelemnek, csere.

3. páros: Imre Géza–Gauthier Grumier 6:5

Közelharc  ment, Imre a sokadik szándékra talált. Imre jól szúrta meg a francia kitörését: egylámpás! Együttes, Imre továbbra is a legaktívabb magyar. Imre támadott, de a kezét megszúrta a francia. Ezt a tust viszont eladta lábra a magyar. Imre kivárt, picit visszaállt, a francia kihasználta. Együttes maradt a végére.

2. páros: Rédli András–Daniel Jérent 4:5

Rédli is hátrál, magyar vívó az elődöntőben még nem járt az ellenfél térfelén. Együttes az első. Aztán egylámpás francia találat. Jérent magabiztosabb, újabb találat a jutalma. Rédli második szándékra talált, aztán pedig visszaszúrt. Egy együttes a végére.

1. páros: Boczkó Gábor–Yannick Borel 2:5

Az első találat a franciáké, a behátráló Boczkó el is esett. Mindketten keresték a rést, a francia találta meg. Boczkó passzív, nem érzi a francia ellenszerét, aki ezt ki is használja. Na, az első magyar pont, együttes. Együttessel zártak.

NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–DÉL-KOREA 45:42

9. páros: Rédli AndrásDzsung Dzsin Szun 10:8

Rédli kivárt, igaza lett: övé az első találat. És a második is, jól szúrt le lábra. Rédli bátran vív, már a harmadik találatát adta. Együttes után a dél-koreai talált kétszer. Újabb Rédli-találat. Egy tusra feljött az ellenfél, Rédli technikai szünetet tart, levette a sisakját. Bejött neki, közel a továbbjutás. A dél-koreai a földön marad, ápolni kell. Együttes: vége!

8. páros: Boczkó GáborPak Szung Jung 3:2

Méregetik egymást, a termetesebb Boczkó nem engedi magához közel ellenfelét. Mégis a rést kereső Paké az első találat. Aztán Boczkó jött háromszor! Vége a menetüknek, eggyel megyünk!

7. páros: Imre GézaPak Kjung Du 9:5

Az első találat Imre Gézáé, utána együttes. Imre a legaktívabb a magyarok közül. Az egyenlítés kapujában kapott találatot a magyar. Másfél perc alatt Imre hozta a ikszünket! Pak védte Imre akcióját, majd visszaszúrt. Ismét az ellenfél vezet. Nem sokáig: Imre ment előre. Néggyel nyerte meg a menetét, és egállal adta át a stafétát.

6. páros: Boczkó Gábor–Dzsung Dzsin Szun 3:6

Dzsung támadgatott, Boczkó védekezgetett, aztán visszaszúrt: magyar találat és egyenlítés. A dél-koreai három találattal felelt. Boczkó nem tudott sokat kezdeni a gyors riválissal.

5. páros: Rédli AndrásPak Kjung Du 2:1

Hosszú kivárás után Rédli talált csuklóra, majd egyenlített. Ment a magyar előre, de a dél-koreaié lett a találat. Vége, Rédli hozott egy tust.

4. páros: Imre GézaPak Szung Jung 8:12

Pak azonnal megindult, és meg is szúrta, 8 mp alatt pedig ledolgozta csapata hátrányát. Imre találata után megint Paké jött. Két együttes találat. Dél-koreai vezetés után Imre egyenlített. Gyors volt a hajrá, Imre rutinosból tartotta magát, de érvényesült Pak gyorsasága és önbizalma.

3. páros: Boczkó Gábor–Pak Kjung Du 0:0

Boczkó és Pak sem indított akciót egy percen át, bőszen méregették egymást. A bíró beszüntette a küzdelmet. 

2. páros: Imre Géza–Dzsung Dzsin Szun 8:6

Megvan a fordítás: az első találat Imre Gézáé. Együttes után megint Imre talált. Imre ellenállhatatlan, a dél-koreai szerelést igazít. Utána ő talált először, másodszor és harmadszor is. Megint egál. Na, Imre megállt a lejtőn: visszavette a vezetést, majd még egyet talált. Vége, Imre plusz kettővel adja át a stafétát.

1. páros: Rédli András–Pak Szung Jung 2:2

Rédli passzív, de dél-koreai ellenfele sem túl aktív. Az első akció és találat viszont az ellenfélé. Harmadszor már összejött Rédlinek a hárítás és a visszaszúrás. Megvan az első találata. Ezúttal Rédli akciózott, egyenlítés lett a jutalma.

2017.04.12 18:40:44

Rio 2016 EDUARDO PAES

Rio de Janeiro korábbi polgármesterének exkluzív írása a 2016-os nyári játékok hatásairól.

2016.09.16 09:07:14

Rio 2016 nemzetisport.hu

Takács Károly üzenete ma is érvényes: „Tanuljanak meg akarni, mert akarni annyit jelent, mint célt érni.”

2016.09.10 16:30:27

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Azt hiszem, csodálatos, hogy meg tudom mutatni a képeimmel, miként érzékelem a világot.”

2016.08.30 22:12:45

Rio 2016 nemzetisport.hu

Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, Szász Emese és Kapás Boglárka is ellátogatott a szalonba. (x)

2016.08.30 16:06:20

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Ez sosem sikerülhetett volna édesanyám mérhetetlen szeretete és támogatása nélkül.”