Nagyon, nagyon közel volt... – Imre Géza olimpiai ezüstérmes

Vágólapra másolva!
2016.08.09. 20:55
null
Imre Géza nagyon közel járt az aranyhoz (Fotó: Szabó Miklós)
Imre Géza olimpiai ezüstérmet nyert férfi párbajtőr egyéniben a riói olimpián, miután a fináléban minimális különbséggel kikapott a dél-koreai Pak Szang Jungtól. Imre nagyon közel járt az olimpiai címhez, hiszen vezetett 14:10-re, ám az ázsiai junior-világbajnok fordítani tudott.

 

RIO 2016
FÉRFI PÁRBAJTŐR
DÖNTŐ
Imre Géza–Pak Szang Jung (Dél-Korea) 14:15
A HARMADIK HELYÉRT
Gauthier Grumier (Franciaország)–Benjamin Steffen (Svájc) 15:11

ELŐDÖNTŐ
Imre Géza
–Gauthier Grumier (Franciaország) 15:13
Pak Szang Jung (Dél-Korea)
–Benjamin Steffen (Svájc) 15:9

FÉRFI PÁRBAJTŐR, EGYÉNI, VÉGEREDMÉNY
1. Pak Szang Jung (Dél-Korea)
2. IMRE GÉZA (Magyarország)
3. Gauthier Grumier (Franciaország)
4. Benjamin Steffen (Svájc)

IMRE 20 ÉV UTÁN ÚJRA ÉRMES AZ EGYÉNI SZÁMBAN OLIMPIÁN
Imre Géza 1996-ban, Atlantában bronzérmes volt férfi párbajtőr egyéniben, azaz 20 év után szerzett ismét olimpiai érmet egyéniben.

Párbajtőrözőnknek ez már a harmadik olimpiai érme, a csapattal 2004-ben, Athénban szintén ezüstöt nyert.

A DÖNTŐ

Az asszó kezdetén pár másodpercnyi tapogatózás után Pak Szang Jung indított támadást, de Imre Géza remekül váltott ütemet, ezzel övé lett az első pont. A második előtt másodpercekig nézett farkasszemet a két vívó, majd a magyar reakciója volt gyorsabb. 2:0

Egy gyors támadással az ázsiai is feliratkozott a táblára, majd a koncentrált akciók után három együttes következett. Pak némi szerencsével – korábban találta meg a szöget a közelharcban – egyenlített. 5:5

Mielőtt lendületbe jött volna azonban Pak, Imre féken tartotta „suhanc” ellenfelét, két remek szúrás után egy együttes zárta le az első három percet. 8:6

A koreai rengeteget ugrált, mozgott lábbal, sokat mozgatta Imrét, és ez kamatozott, világbajnokunk keze felett elcsúszott a penge hegye. Együttes találatot követően ismét a koreai akciózott sikeresen. Egál, 9:9.

Guggoló állásból a hónalj alá vitt találat újra előnyhöz juttatta Imrét, és növelte egy közbeszúrással! 11:9

Hosszú akció végén felülről próbált támadni Pak, ám Imre ismét bevitte alulról a tust. A koreai kényszerhelyzetbe került, ezúttal ő próbálkozott alulról, de a világbajnok megszúrta a vállát. És Imre már 13:9-re vezetett! Jött a szünet, csak be kell fejezni – gondoltuk ekkor.

Pak közelebb jött egy tussal. Ezt követően viszont Imre támadott, és kihasználta a koreai rossz sasszéját. 14:10 – egy tus hiányzott!

Imre támadott, de a koreai kétszer talált, és 14:12-nél közelharcból is ő szúrt hamarabb, nagyon gyorsan feljött 14:13-ra, majd ki is egyenlített!

Egy tus döntött, és ezt Pak Szang Jung vitte be – a dél-koreai lett az olimpiai bajnok. Imre Géza olimpiai ezüstérmes.

„Még egyszer már nem találtam el... Pontatlan voltam a végén... Kétszer kivédett, az jó volt, de azt hittem, megszúrom. De nem találtam el sehol” – mondta a zaklatott Imre Géza az M4 Sport kamerája előtt a döntő után.

Imre Gézának akár még javításra is lehet lehetősége Pak Szang Junggal szemben: a férfi párbajtőrcsapat augusztus 14-én épp Dél-Korea ellen kezd a negyeddöntőben.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

Nem kifutott eredményről van szó Pak esetében: 2012-ben junior világbajnok volt, 2014-ben Ázsia-bajnokságot nyert csapatban, illetve az Ázsiai Játékokon is arannyal gazdagodott, és abban az esztendőben benne volt a vb-ezüstérmes válogatottban is. Tavaly márciusban épp Budapesten szedett össze egy térdsérülést, emiatt maradt távol a vb-től is, egy év kihagyás után viszont bronzzal tért vissza a vancouveri világkupán.

A szurkolótáboron nem múlt semmi, Szász Emese is a drukkerhadat erősítette.

Pak csupán húszesztendős, egyéves volt, amikor Imre már olimpiai és világbajnoki érmes...

Érdekesség, hogy Imre Géza a tavalyi világbajnokságon két dél-koreait is legyőzött Moszkvában: Dzsung Szung Hva ellen 15:8-ra nyert az elődöntőben, míg a 32 között Pak Kjung Du volt az ellenfele, akkor 15:10-re nyert. Pak Szang Jung tavaly nem volt ott a vb-n.

Imre Géza magabiztosan győzte le Grumier-t – következik Pak? (Fotó: Szabó Miklós)
Imre Géza magabiztosan győzte le Grumier-t – következik Pak? (Fotó: Szabó Miklós)

AZ ELŐDÖNTŐ ÖSSZEFOGLALÓJA

Imre Géza 2:1-es előnnyel kezdte az asszót, majd két együttes talált következett, ezt viszont egy tiszta találat követte. 5:3

Ismét jöttek az együttesek (7:5), majd egy remek tussal – védés, visszaszúrás lábra – már-már megnyugtató előnyt harcolt ki magának, így 8:5-nél nyugodtan mehetett rövid pihenőre.

A szünet után is a magyar vívó indított, és ugyan Grumier közbevágott, az együttessel sem lehettünk elégedettek. Hosszú idő után 9:6-nál talált újra tisztán a francia, aki egy lendületes akcióval máris „rámászott” Imre nyakára. 9:8

Grumier átvette az irányítást, jól lépett ki Imre akciója elöl, majd visszaszúrt, és egyenlített – 9:9. Együttest követően Imre Géza magához tért, és bevitt két tiszta találatot. 12:10

Párbajtőrözőnk pedig innét már kézben tartotta az asszót, 14:12-nél két lehetősége is maradt befejeznie az elődöntőt, de már elsőre megtette, újabb együttessel bejutott a fináléba! 15:13

A döntőt 22.45 órától vívják. Imre döntőbeli ellenfele a dél-koreai Pak Szang Jung lesz, aki 15:9-re legyőzte a svájci Benjamin Steffent.

A NAP MAGYAR EREDMÉNYEI
férfi párbajtőr, egyéni, 1. forduló: Rédli András–Abdulaziz al-Satti (független résztvevő) 14:13
férfi párbajtőr, egyéni, 2. forduló: Rédli András–Yannick Borel (Franciaország) 9:15
férfi párbajtőr, egyéni, 2. forduló: Boczkó Gábor–Alexandre Bouzaid (Szenegál) 15:9
férfi párbajtőr, egyéni, 2. forduló: Imre Géza–John Edison Rodríguez (Kolumbia) 15:8
férfi párbajtőr, egyéni, nyolcaddöntő: Imre Géza–Boczkó Gábor 15:8
férfi párbajtőr, negyeddöntő: Imre Géza–Nikolai Novosjolov (Észtország) 15:9
férfi párbajtőr, elődöntő: Imre Géza–Gauthier Grumier (francia) 15:13
férfi párbajtőr, döntő: Imre Géza–Pak Szang Jung (Dél-Korea) 14:15

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik