nemzetisport.hu 2016.08.20 12:20 Frissítve: 2016.08.20 13:08

Rio 2016: a mémmé váló súlyemelő hazája elsőként tűnhet el a Földről

A hatodik helyen végzett a férfi 105 kg-os súlyemelők között, Rióban mégis ő a legismertebb és legünnepeltebb karakter a sportágában. A kiribati David Katoatau szórakoztató táncaival hívta fel magára a figyelmet, produkciójából azóta mém is lett. Azonban a csupa mosoly sportolónak nem csak vidámság az élete.

David Katoatau (Fotó: Action Images)

 

 

Katoatau már az olimpia megnyitóünnepségén is betáncolt a képbe Kiribati zászlójával a kezében, de nem Rióban mutatta meg először a világnak már védjegyévé váló mozdulatait. Először két éve, a glasgow-i Nemzetközösségi Játékokon láthattuk tőle. Akkor ő nyerte el Kiribati sporttörténetének első globális versenyen szerzett aranyérmét. A formája azóta csak javult.Katoatau nem véletlenül csinál bolondot magából vicces tánclépéseivel. Azt szeretné, hogy minél több ember figyelmét elnyerje, akiknek így hazájáról, Kiribatiról mesélne.

Kiribati egy szigetcsoport, amely a Csendes-óceánon, az Egyenlítő mentén, Hawaii és Ausztrália között félúton helyezkedik el és 33 korallszigetből álló. A globális felmelegedés és a tengerszint folyamatos emelkedése rendkívül veszélyezteti Kiribati jövőjét, amely tudósok szerint az első ország lehet, amely eltűnik a Földről.

Katoatau erre szeretné felhívni a világ figyelmét, ezért egy évvel ezelőtt nyílt levelet írt, amelyet szeretne a lehető legtöbb emberhez eljuttatni.

„A legtöbb ember azt sem tudja, hol található Kiribati. Szeretném, ha az emberek többet hallanának rólunk. Ezért sportolok és táncolok a versenyeken” – idézi a Reuters a súlyemelőt.

Katoatau volt Kiribati zászlóvivője (Fotó: Action Images)

„Tavaly írtam egy nyílt levelet, hogy tudassam a világgal, veszélyben van a hazám, és sokunk otthona, élete odaveszhet a tengerszint emelkedése miatt” – mondta. A levelet először a Nemzetközösségi Játékok Bizottságának gyűlésén olvasta fel az edzője, akivel később edzőként is együtt dolgozna.

„Nincsen elég tartalékunk ahhoz, hogy segítsünk saját magunkon. Ugyanez elmondható a sportéletről is. Nem volt edzőterem, amikor sportolni kezdtem és nincsen most sem. A tengerparton edzettem, de csak hajnalban tudtam, mert a naptól felforrósodtak a súlyok.”

Katoatau a Nemzetközösségi Játékokon nyert aranyérméért 8400 dolláros pénzjutalmat kapott, ebből a pénzből új házat építtetett szüleinek Kiribati legtöbb lakost számláló szigetén. A házat nem sokkal később egy természeti csapás a földdel tette egyenlővé.

„Építettünk egy újat, de a tengerszint nagyon közel van, így az aggodalom nem szűnt meg” – mesélte a boldog táncáról megismert, de aggasztó körülményekkel harcoló súlyemelő.

Nagy gondok a vidám mosoly mögött (Fotó: Action Images)
2017.04.12 18:40:44

Rio 2016 EDUARDO PAES

Rio de Janeiro korábbi polgármesterének exkluzív írása a 2016-os nyári játékok hatásairól.

2016.09.16 09:07:14

Rio 2016 nemzetisport.hu

Takács Károly üzenete ma is érvényes: „Tanuljanak meg akarni, mert akarni annyit jelent, mint célt érni.”

2016.09.10 16:30:27

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Azt hiszem, csodálatos, hogy meg tudom mutatni a képeimmel, miként érzékelem a világot.”

2016.08.30 22:12:45

Rio 2016 nemzetisport.hu

Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, Szász Emese és Kapás Boglárka is ellátogatott a szalonba. (x)

2016.08.30 16:06:20

Rio 2016 nemzetisport.hu

„Ez sosem sikerülhetett volna édesanyám mérhetetlen szeretete és támogatása nélkül.”