Rio 2016: Nem akartam elhinni, sírva fakadtam – Márton Anita

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.13. 04:55
null
Márton Anita országos csúccsal bronzérmet szerzett súlylökésben (Fotó: Szabó Miklós)
Márton Anita az utolsó sorozatban elért 19.87 méteres országos csúccsal a harmadik helyen végzett a riói olimpia női súlylökésének szombat hajnali döntőjében, ezzel újabb érmet szerzett a magyar delegációnak. Az olimpiai bajnoki címet az amerikai Michelle Carter szerezte meg, a második az új-zélandi Valerie Adams lett. A versenyt követően Márton Anita felszabadultan nyilatkozott az újságíróknak, az olimpiai bajnok Carter humorosan értékelt a sajtótájékoztatón.

„Azt gondoltam, hogy az első három hely mindegyikéért húsz méter felett kell lökni, de hál' Istennek nem mindenki időzítette jól a csúcsformáját, nekem pedig az edzőm segítségével ismét sikerült eltalálni a formaidőzítést, hogy megint a legnagyobb versenyen érjem el a legjobb eredményt. Nagyon izgultam, főleg a selejtező előtt, de most az első lökésemen is látszott… Utána megnyugodtam. Van bennem egy olyan gát, amelyet nehezen lépek át, nagyon kell az az első érvényes kísérlet. Szépen, lassan sikerült fölépíteni, és sorozatról sorozatra javítani. Amikor kiderült, hogy megvan a bronzérem, sírva fakadtam, mindenféle kavargott a fejemben, nem akartam elhinni, hogy sikerült. Aztán arra gondoltam, hogy ebben mennyi munkám benne van. Az elmúlt tizenöt évben rengeteget dolgoztam azért, hogy egy ilyen jó eredményem legyen” – értékelt Márton Anita a vegyes zónában a Nemzeti Sport Online-nak.

„Az álomhatárt még nem sikerült átlépni, de nagyon szoros meccsből jöttem ki győztesen harmadikként. Nagy erősségem, hogy még a legvégén is tudok javítani. Sokáig holtversenyben voltam harmadik, illetve negyedik, majd egy centivel löktem az addigi legjobbam alatt. Utolsóra a javítás nagyon jól jött. Napközben is sok üzenetet kaptam, az otthoniak külön szurkolótábort szerveztek nekem, jó érzés, hogy ilyen sokan bíznak bennem” – mondta Márton Anita az M4 Sportnak.

„Nincs vége, amíg vége nincs, mondtam magamnak, és az utolsó dobással sikerült… – fogalmazott a sajtótájékoztatón a márciusi portlandi fedett pályás vb-t is az utolsó kísérletével (éppen Márton kárára) megnyerő Michelle Carter. – Mindig csak a legjobbamat próbálom hozni, és ha az nem elég, akkor nem elég, de annak a tudatában ülök le, hogy mindent megtettem. Ma mindhárman mindent megtettünk. A legutóbbi három versenyemen nagyon egyenletes volt a teljesítményem, tudtam, hogy bennem lehet egy kiugró eredmény – egyéni csúcsra hajtottam, és összejött.”

Carter az édesapját, Michael Cartert is túlszárnyalta, legalábbis olimpiai eredményben: édesapja 2. lett súlylökésben az 1984-es olimpián, „mellesleg” háromszoros Super Bowl-győztes. Az egyetlen sportoló, aki egy évben nyert olimpiai érmet és NFL-nagybajnoki címet.

„Most majd odamehetek hozzá, és mondhatom: hah, végre elkaptalak!” – tette hozzá mosolyogva Rio olimpiai bajnoka.

„Az elmúlt három évben öt műtétem volt, rengeteg akadályon és kínon kellett átverekednem magam – kesergett az ezüstérmes Valerie Adams. – Ettől sok sportoló visszavonult volna, de a csapatommal valahogy átküzdöttük magunkat minden nehézségen, akkor is, amikor az olimpia nagyon távolinak tűnt. Gratulálok Michelle-nek, fantasztikus utolsó lökéssel szárnyalt túl, és gratulálok Anitának, aki szintén az utolsó lökéssel biztosította be a harmadik helyet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik