Rio 2016: fegyver, pénz volt, rablás nem – az igazság a Lochte-krimiről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.19. 11:03
null
Másodszor is kihallgatták a Brazíliában maradt amerikai úszókat (Fotó: Action Images)
Egyre több minden derül ki a rablási, majd hamis tanúzási botrányba keveredő amerikai úszók ügyével kapcsolatban. Folyamatosan érkeznek új információk, többször egymásnak ellent mondóak, megpróbáljuk egyszerűen és átláthatóan összefoglalni, mi is történt valójában. A jelenlegi ismeretek szerint.  

Mint ismert, Ryan Lochte és három társa azt állította, hogy vasárnap hajnalban fegyvert fogtak rájuk és kirabolták őket Rióban, mikor taxival tartottak hazafelé egy buliból.

Vallomásuk több helyen sántított, nem volt bizonyítható és pontatlan adatokat közöltek. Közben gyanúra okot adó felvételek kerültek elő. Majd jött a hír – szintén videofelvételekkel alátámasztva – hogy a négy úszó vasárnap hajnalban egy benzinkúton vandálkodott. A tulajdonos szerint minősíthetetlenül viselkedtek, a benzinkút személyzete közbelépett.

A négyből három Brazíliában maradt úszót őrizetbe vettek kihallgatásra, de már szabadon is engedték őket. Új, a korábbinak ellentmondó vallomást tettek a történtekről, így vádat emelnének ellenük hamis tanúzás miatt, az Egyesült Államokban pedig nem győznek bocsánatot kérni.

Lochte már hétfőn, míg Bentz és Conger – kihallgatásuk után – csütörtökön hazautazott az Egyesült Államokba, csak Feigen maradt Brazíliában. Utóbbi viszont szintén elhagyhatja az országot, de csak miután befizetett 10 800 dollár (kb. 3 millió forint) pénzbüntetést. Az úszó ügyvédje közölte, hogy az összeget Feigen egy meg nem nevezett szociális intézménynek utalja át.

Nézzük, mit lehet tudni a valójában történtekről most az amerikai és brazil lapokból:

• Ryan Lochte és még három úszó, James Feigen, Jack Conger, Gunnar Bentz hazafele egy buliból megrongálta az egyik benzinkút mosdóját. Egyes források szerint letéptek egy posztert és összetörtek egy tükröt.
• A benzinkút biztonsági őrei ezt nem hagyták annyiban, a feszültség fokozódott. Rendőrt hívtak, az úszók távozni akartak, ekkor az egyik biztonsági fegyvert rántott. (Ez állítólag látható az interneten terjedő videókon is.)
• Az úszók felajánlottak 20 amerikai dollárt és 100 brazil reált a károkért cserébe. Arról nincs hivatalos információ, hogy a benzinkutasok a pénzt elfogadták-e. A rendőrök nem érkeztek meg.
• Ezt követően az úszók taxival távoztak, visszatértek az olimpiai faluba.
• Amikor megérkeztek, úgy adták elő a történetet, hogy fegyveresek kirabolták őket, de a rendőrségi nyomozás ezt nem támasztotta alá.

Ez a videofelvétel készült Lochte-ékról a benzinkúton:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik