Rio 2016: doppingvizsgálatokról szivárogtatott, felfüggesztették

Vágólapra másolva!
2016.08.12. 20:27
Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) etikai bizottsága felfüggesztette a riói olimpián szereplő kenyai atlétikai válogatott hazaküldött vezetőjét, Michael Rotichot, aki pénzért cserébe értesítette országa sportolóit a küszöbön álló doppingvizsgálatokról.

Rotichot múlt hétvégén rendelték vissza Kenyába, azt követően, hogy szombaton bemutatták a Sunday Times című brit lap és az ARD közösen készített videofilmjét. A képsorokon Rotich egy rejtett kamerával készített felvételen azt mondja, tizenkét órával korábban tudja, mikor fognak doppingvizsgálatot végezni. Arra a kérdésre, hogy ezt a tudását továbbadná-e három hónapra átlagosan 9 ezer fontért (több mint 3.2 millió forint), azt válaszolta: „maradjunk inkább 10 ezer fontnál” (több mint 3.6 millió forint).

Csütörtökön egy kenyai atlétaedzőt, John Anzrahot küldtek haza Rióból, miután sportolónak adva ki magát vizeletmintát adott egy doppingellenőrzésen.

Rotich esete miatt Richard Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) volt elnöke, az orosz atléták ügyében a rendszerszerű doppingolást feltáró, független bizottság vezetője vasárnap azt mondta, a felvétel elegendő ahhoz, hogy Oroszországhoz hasonlóan Kenyában is vizsgálatot kezdeményezzenek.

A 2015-ös pekingi atlétikai világbajnokságon Kenya 16 érmet, köztük hét aranyat szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik