Rio 2016: A pályafutásom a riói eredménnyel lesz kerek – Risztov

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.11. 10:47
Negyedik olimpiáján vesz részt augusztusban Risztov Éva, aki a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében címvédőként ugrik az Atlanti-óceánba Rio de Janeiróban.

Risztov Éva pályafutását két szakaszra lehet bontani: nagymedencés versenyzőként már 2000-ben Sydneyben, mindössze 15 évesen rajtkőre állt, négy évvel később Athénban is indult.Risztov Éva pályafutását két szakaszra lehet bontani: nagymedencés versenyzőként már 2000-ben Sydneyben, mindössze 15 évesen rajtkőre állt, négy évvel később Athénban is indult.

Ezután bejelentette visszavonulását, öt évvel később azonban visszatért, de már nyílt vízi úszóként. Legjobb eredménye medencében – amellett, hogy világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon is nyert ezüstérmeket – a 400 méter vegyesen elért negyedik helyezés volt az athéni játékokon.

„Amikor visszavonultam, úgy gondoltam, hogy vége. Bele sem merek gondolni, hogy azóta már a második olimpiámra készülök” – nyilatkozta az MTI-nek a Kőbánya SC versenyzője, aki Londonban rajt-cél győzelmet aratva lett olimpiai bajnok.

Risztov Éva tavaly, Kazanyban rendkívül szoros versenyben, a 10. hellyel harcolta ki az olimpiai szereplést. Akkor úgy fogalmazott, már a kvalifikációt is hatalmas dolognak tartja.

„A nyílt vízi verseny harmadszor szerepel az olimpiai programban, és látni kell, hogy nagyon erős lett a mezőny. Számos olyan úszó is tagja, aki nagymedencés világbajnoki éremmel rendelkezik” – mondta.

Hozzátette, a londoni sikert megismételni nagyon nehéz feladat, de jó érzéssel készül rá. „Az én álmom már valóra vált, persze mindent meg fogok tenni. Az elmúlt négy évben bölcsebb lettem, rengeteg dolog történt velem, ami hozzájárult ahhoz, hogy kitartóbb legyek és felálljak a nehéz helyzetekből. Többek között január óta fogytam nyolc kilót, és egyáltalán nem esett nehezemre. Ugyanakkor akárhányadik helyen végzek, az én pályafutásom ezzel az eredménnyel együtt lesz kerek” – fogalmazott.

A nyílt vízi úszók felkészüléséről beszélve kiemelte, a legnagyobb feladat a monotonitás leküzdése:
„Sokkal többet kell lelkileg készülnie egy nyílt vízi úszónak, hiszen ha azt mondják edzésen, hogy kétszer ötezer méter, akkor egy órán keresztül senki sem fog hozzád szólni, és azt azért nehéz elviselni. Ezért van szerencsém azzal, hogy ekkora csapatban dolgozom, hiszen ha kicsit „kivagyok”, akkor beállok egy medencés edzésre, ahol négy-öt hosszonként megállunk egy kicsit”.

Risztov Éva hangsúlyozta, rutinos versenyzőként elsősorban már nem az elvégzett munka mennyisége számít, hanem annak a minősége.

A riói versenyről szólva elmondta, óriási lesz a különbség a londonihoz képest, hiszen amíg a brit fővárosban édesvízben úsztak és szinte uszodai körülmények között érezték magukat, addig Brazíliában két-három méteres hullámokkal kell megküzdeniük.

„Voltam már néhány hasonló versenyen, egyiken sem érvényesült a papírforma. Itt sok esetben a szerencse vagy egy jó döntés lehet a győzelem kulcsa. Ha valaki például rossz irányt választ, egy áramlat elviheti, és vége a versenyének” – mondta.

Risztov Éva a riói olimpia előtt még nagymedencében is vízbe száll a londoni Európa-bajnokságon (a jövő héten), majd július közepén, Hollandiában a nyílt vízi kontinensviadalon is indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik