H. Á. 2020.05.22 06:49 Frissítve: 2020.05.23 10:55

Olaszország: mégis lebonthatják a San Sirót

A 2026-os téli ötkarikás pályázat részeként új multisportarénát húznának fel Milánóban, és ugyan korábban szó volt róla, hogy a San Siro (Giuseppe Meazza Stadion) felújításával valósuljon meg az olimpia nyitó eseményének helyt adó létesítmény kialakítása, mára úgy néz ki, elbontják a legnagyobb olasz stadiont.

 

Nem valószínű, hogy megmarad ebben a formában a stadion (Fotó: AFP)

 

A football-italia.net arról számol be, hogy Milánó önkormányzata szerint a San Siro – hivatalos nevén Giuseppe Meazza Stadion – nem tekinthető a város épített kulturális öröksége részének, miután az 1925-ös eredeti épületből (amit lentebb láthatnak is) és az 1937-es első bővítésből mára szinte semmi nem látszik, köszönhetően a lelátó 1990-es labdarúgó-világbajnokságra felhúzott harmadik emeletének és a további akkori bővítéseknek.

 
Így nézhet ki a Milan és az Inter új stadionja – látványtervek

A La Repubblicában megjelent – és a város döntéséhez vezető analízis alapjául szolgáló – dokumentumok összegzése szerint „a stadion folyamatos átalakuláson megy keresztül, igazodva a közönség igényeihez, a biztonság követelményeihez, és szem előtt tartva a futball és a szórakoztatás érdekeit. Éppen emiatt a folyamatos átalakulás miatt nem tekinthető az épített kulturális örökség részének a stadion” – hangzik a következtetés.

Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi San Sirót ebben a formában lebontják, és a legfrissebb tervek szerint vagy közparkot alakítanak ki a helyén, vagy olyan futballpályát, amelyet alacsonyabb osztályú csapatok használhatnak. Az új stadiont a jelenlegi parkoló fölött alakíthatják ki.

A San Sirót közösen használó két milánói klub, az AC Milan és az Inter együtt fordult az önkormányzathoz, hogy a jelenlegi aréna bontásáról nyilatkozni szíveskedjen, hogy aztán majd az újat a helyére felhúzhassák. Ugyanakkor helyi műemlékvédelmi szervek arra igyekeztek terelni a klubokat, hogy a jelenlegi létesítményt valamilyen formában jó lenne megőrizni.

Megismeri a San Sirót? (Fotó: acmilan.hu)
2021.07.27 23:31:57

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Donnarumma kevesebbért is aláírt a PSG-hez, de így is remek, sőt bajnokesélyes csapat épül Milánóban.

2021.07.28 22:31:45

Olasz labdarúgás CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Ha valaki azokban a hetekben sétálgatott az olasz főváros sokat látott utcáin, okkal érezhette úgy, hogy valójában nem is Julius Caesar, Augustus vagy Viktor Emánuel írta arrafelé a történelmet, hanem Francesco Totti, Gabriel Batistuta, Cafu vagy Vincenzo Montella.

2021.07.15 08:17:15

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021 C. Ronaldo marad, bonyolult csereüzletek sejlenek fel, az egyik során Icardi is Torinóba kerülhet!

2021.07.06 11:12:32

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Idén nincs lubickolás a Merca(-)tóban, a régi jó milánói recept helyett kínai válságdiéta a bajnoknál. Igaz...

2021.06.21 08:32:04

Olasz labdarúgás CSILLAG PÉTER

Az olasz fővárosban derítettünk fényt a sporttörténeti futballsiker hátterére.