A csereként beállt Francesco Totti továbblőtte az AS Roma csapatát

Vágólapra másolva!
2008.01.16. 22:49
Francesco Totti pályára lépése után feltámadt a Roma, és vert helyzetből kiharcolta a továbbjutást - nem utolsó sorban a játékmester duplájával. Simán nyert a Sampdoria, kiesett viszont a tartalékos Milan: nem bírt idegenben a Cataniával. Mivel az első meccsen 2-1-re kikapott a San Siróban, a visszavágón elért 1-1-es-es döntetlen a búcsút jelentette.
Francesco Totti ma is bizonyította: nincs AS Roma nélküle
Francesco Totti ma is bizonyította: nincs AS Roma nélküle
Francesco Totti ma is bizonyította: nincs AS Roma nélküle
Francesco Totti ma is bizonyította: nincs AS Roma nélküle

Mivel az AS Roma 3-1-es vereséget szenvedett Torinóban a párbaj első mérkőzésén, így várható volt, hogy Luciano Spalletti a legerősebb csapatát küldi pályára a visszavágón. Ehhez képest Francesco Tottit csak a cserepadra nevezte a tréner, ami mintha azt jelezte volna, hogy a fővárosi csapat elsősorban a bajnokságra koncentrál.

Mint később kiderült, ez korántsem így volt. Hazai rohamokkal kezdődött az összecsapás, de Matteo Sereni, a vendégek kapusa a helyén volt ezeknél a bátor, de nagyobb nehézségek nélkül hárítható támadásoknál.

Az első félidő hazai fölényt hozott, ez azonban meddő volt. Nem sikerült gólt szerezniük, pedig égetően szükség lett volna rá, a Torino perig érthetően - mérsékelt számú kontrái ellenére - nem siettette a játékot. Időnként David Di Michele helyzetei jelentettek veszélyt a hazai kapura, de a római hátvédsor megoldotta feladatát.

A Mancini-Cicinho-De Rossi trió viszont folyamatosan riogatta a vendégvédelmet, csak egyvalami hiányzott: a gól. A 36. percben azonban mintha kihagyott volna egy pillanatra a „farkasok” védelme.

Először Recoba célozta meg a kaput tizenkét méterről, a kapusról kipattanó labda Di Michele elé került, aki két védőn és a portáson is áttáncolt, de már nem maradt ereje kapura fordulni. A védők végül felszabadítottak, de a levegőben volt a vendéggól. Nem sokkal ezután a másik oldalon is felforrósodott a hangulat, Sereni csak egy reflexmozdulattal tornázta ki a labdát kapuja előteréből.

Hiába szaporodtak azonban a helyzetek mindkét oldalon, gól a félidőben már nem esett, ami egyben azt jelentette, hogy a Romának igencsak össze kellett szedni magát, ha továbbjutási tervei voltak.

Pedig láthatóan voltak, és az első félidő meddő fölényét látva Spalletti előbb a szünetben behozta Giulyt, majd az 59. percben Tottit is. Ez bevált, hiszen a hatvanadik percben már meg is szerezte a vezető gólt a Roma: egy remek támadás végén Giuly tálalt a középen érkező Mancini elé, aki tizenkét méterről laposan a kapu közepébe bombázott.

Itt azonban nem volt vége: két perc múlva ismét Giuly passzolt középre, Totti pedig kapásból, nyolc méterről lőtt a hálóba - a forgatókönyv tehát egy csapásra római továbbjutást ígért, ami mintha csak a rómaiak tízesének beállásával együtt jött volna.

A 71. percben Pillippe Mexés még kiharcolt egy tizenegyest (a jogosságán lehetne vitatkozni, inkább úgy tűnt, mintha a francia csak felvágta volna magát), Totti pedig védhetetlenül vágta a megítélt büntetőt léc alá.

Giuly azért még feltette a koronát esti teljesítményére, és a rendes játékidő utolsó percében levett egy negyvenméteres átadást, egy megkerülős csellel átverte Lannát, majd mielőtt Natali odaérkezhetett volna, a kapust kicselezve tizenegy méterről a hálóba gurított.

A meccs tehát nyögvenyelősen kezdődött, sima Roma-továbbjutással végződött.

Búcsúzott viszont az AC Milan, mely a San Siróban szenvedett 2-1-es vereséget az első mérkőzésen. Nem mondhatni, hogy vehemensen kezdte volna a visszavágót, sőt még negyed óra sem telt el az összecsapásból, a perui Juan Manuel Vargas révén már vezetett is a hazai gárda.

Igaz, a szünetben Andrea Pirlo helyére beállt 18 éves Alberto Paloschi egyenlített Gilardino passzából, de még így is egy gólra volt szükség, ha legalább hosszabbítást akart kicsikarni a vendéggárda.

A 76. percben a játékvezető kiállította Andrea Sottilt, így a Milan emberelőnyben harcolhatta volna ki a továbbjutást, azonban három perc múlva Gennaro Gattuso is piros lapot kapott. A végeredmény tehát 1-1 maradt, ami a Catania továbbjutását jelentette.

Simán lépett tovább a Sampdoria a Cagliarin. Az első találkozón szerzett egygólos hazai előny pillanatok alatt elolvadt. Bonazzoli duplája, Sala és Palombo egy-egy találata a Samp továbbjutását jelentette.

OLASZ KUPA (COPPA ITALIA)

NYOLCADDÖNTŐ, EREDMÉNYEK
Catania – AC Milan 1-1 (Vargas 12. ill. Paloschi 68.)
Továbbjutott: a Catania 3-2-vel
Sampdoria – Cagliari 4-0 (Bonazzoli 4., 89., Sala 49., Palombo 75.)
Továbbjutott: a Samdoria 4-1-gyel
AS Roma – Torino 4-0 (Mancini 60., Totti 62., 73.-11-esből, Giuly 90.)
Továbbjutott: az AS Roma 5-3-mal
Palermo – Udinese 0-1 (Flores 90.)
Továbbjutott: az Udinese 1-0-lal
Forentina – Ascoli 2-0 (Pazzini 60., 73)
Továbbjutott: a Fiorentina 3-1-gyel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik