Orosz romboló a Földönkívüli ellen

Vágólapra másolva!
2014.11.08. 10:15
null
Bernard Hopkins 49 évesen az év egyik legjelentősebb összecsapására készül (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban Atlantic Cityben a 49 éves Bernard Hopkins a legfajsúlyosabbnak tartott trónkövetelő, az orosz Szergej Kovaljov ellen bokszol félnehézsúlyban. Ketten három szervezet vb-övét viszik a ringbe, s noha a meccs után darabra az övek száma megmarad, a dicsőség már csak egyiküké lesz.

 



„Nekem az a legfontosabb, hogy a legjobbakkal bokszoljak. Nem térek ki senki elől. Azt teszem, amit Marvin Hagler és Sugar Ray Leonard tett, amikor a legjobbakkal mérte össze az erejét – nyilatkozta hónapokkal ezelőtt Bernard Hopkins (55–6–2, 32 K. O.–T. K. O.), amikor nyilvánvalóvá vált, hogy kiáll a félelmetes hírű orosz Szergej Kovaljov (25–0–0, 23) ellen, aztán azt is hozzátette: – Aki Atlantic Cityben vagy a televízió előtt nézi az összecsapást, egy művészt láthat a szorítóban. Miles Davist vagy Louis Armstrongot, csak éppen kesztyűben.”

Nyilvánvaló, hogy a jövő januárban 50. születésnapját ünneplő Hopkins nem ellenfelére, hanem magára célzott, s nem csupán azért, mert a jazz említett két klasszikusa hozzá hasonlóan színes bőrű. Tény, szükség lesz rá, hogy B' Hop – vagy ahogyan mostanában magát nevezi, a Földönkívüli – mestermunkát végezzen.

Hopkins azt is mondta: „Ez lesz az év egyik legjelentősebb összecsapása, ha nem a legjelentősebb.”

Kétségtelen, hogy az amerikai már évek (sőt lassan évtizedek) óta a legjobbak között bokszol, a középsúlyban véghezvitt húsz sikeres címvédést követően felment félnehézsúlyba, ahol végrehajtotta egyik legnagyobb fegyvertényét és 2010-ben visszavágott Roy Jonesnak az 1993-ban elszenvedett vereségéért. S ha már a vereségnél tartunk: Jones mellett Joe Calzaghe-től, Chad Dawsontól és kétszer Jermain Taylortól – a nem különösebben jó bunyós nevezhető Hopkins mumusának – kapott ki, illetve legelső profi meccsén 1988-ban. A Földönkívüli a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) félnehézsúlyú vb-övét teszi kockára, míg ellenfele a Bokszvilágszervezet (WBO) vb-címét dobja a közösbe.

A 31 éves Szergej Kovaljov statisztikája parádés, Hopkins legyőzésével betörhetne a világelitbe. A híre félelmetes, pontosabban az ökle, ebből következően a híre is. A WBO világbajnoki övét 2013 augusztusában szerezte meg, a brit Nathan Cleverlyt a negyedik menetben elintézte. Legutóbb az ausztrál Blake Caparello ellen győzött, úgy, hogy az első menetben számoltak rá, de aztán a másodikban már lerombolta ellenfelét. És bizony ő állt szemben a ringben honfitársa, Roman Szimakov ellen 2011-ben – a meccs után Szimakov kómába esett és meghalt. A nagy kérdés, Hopkins hogyan készül Kovaljov ütései ellen?

„Igen, marha nagyot üt a srác, benne van a levegőben, hogy akit ő eltalál, többé nem lesz a régi. Ám egy tűzharcra nem elég töltényeket hozni, a boksz több ennél. Sokat elemeztem a stílusát, az amatőr meccseit is, tudom, hogyan veszi a levegőt, mit gondol.”

És vajon mit gondol Kovaljov?

„A két kezem a fegyveren. Hopkins azt gondolja, csak két ágyúm van, de ne aggódjon, kicsivel többet viszek magammal. Nemcsak gondolom, hogy nyerek, hanem biztos vagyok a győzelemben. Remélem, nagyon tiszta és sportszerű lesz a meccsünk. Ám ha ellenfelem nem tisztel, én sem tisztelem őt” – mondta az orosz.

Az utolsó mondat rávilágít a Földönkívüli harcmodorára. Rácz Félix menedzser találóan jellemezte a várható küzdelmet: „Ha kell, Hopkins bokszol, viszont ha kell, rátámaszkodik ellenfelére, könyököl, mindent bedob. De ha Kovaljov nem tud megrendítő ütést bevinni, az azt a veszélyt rejti magában, hogy a pontozók odaadhatják a meneteket Hopkinsnak.”

Kovaljov edzője, John David Jackson – Hopkins 1997-ben a hetedik menetben végzett vele – így vélekedett:

„Ahol éri az ember, ott kell ütni. A karjait, a mellkasát, a vállát. Lehet, hogy betegesen hangzik, de jól szívtájékon kell vágni, hadd kalapáljon a szíve. Nem szabad könnyedén venni Hopkinst, mert még mindig igen jókat üt, azonban öregszik, ő is tudja, mire képes a teste és mire nem. Már jócskán abban a korban van, amelyben az sem biztos, marad-e a pincében elég a mérkőzés második felére, ha keményen edz, vagy ha éppen lazábbra veszi a felkészülést.”

Nazeem Richardson, Hopkins edzője másként látja a dolgokat. „Majd meglátjuk, tényleg Kovaljov-e a boksztörténelem legnagyobb ütője vagy sem. Bernard látta néhány meccsét videón, de amíg a bőrén nem érzi, nem tudja, mire számíthat. Nem mellesleg elintézett már olyan nagy ütőket, mint Kelly Pavlik, Antonio Tarver vagy Felix Trinidad.”

Egyébként lehet, hogy maga Hopkins áll a legközelebb az igazsághoz az összecsapás jelentőségét illetően…

A Sport1 vasárnap hajnali 3 órától élőben közvetíti a gálát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik