Ökölvívás: Ukrajna is kihagyja a világbajnokságokat

Vágólapra másolva!
2023.02.23. 10:21
null
Nem láthatjuk az ukrán öklözőket az idei világbajnokságokon (Fotó: Getty Images, archív)
Kilencedik országként Ukrajna is bejelentette távolmaradását az orosz Umar Kremljov vezette Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) idei világbajnokságaitól, amelyeken orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

 

Az Oroszország által egy éve megtámadott ország szövetségének döntése nem váratlan, Ukrajna ugyanis az utóbbi időben már a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is bírálta és ötkarikás bojkottal fenyegette meg, amennyiben engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók számára a párizsi szereplést.

A válaszunk egyértelmű, ökölvívóink nem indulnak olyan tornán, melyen az agresszor országok, Oroszország és Fehéroroszország bokszolói is részt vesznek – jelentette ki határozottan Oleg Ilcsenko, az Ukrán Bokszszövetség elnöke, hozzátéve, hogy ez a párizsi olimpiára is vonatkozik. – Amíg orosz katonák vannak a földünkön, amíg háború dúl, a mieink nem versenyeznek velük.”

Az IBA novemberben határozott arról, hogy visszaengedi az orosz és fehérorosz bokszolókat a nemzetközi versenyekre, így az idei világbajnokságokra, a döntés szerint ráadásul az ország zászlaját is használhatják, ahogy győzelmük esetén a himnuszukat is lejátsszák a tiszteletükre.

Az őszi döntés miatt elsőként, két hete az Egyesült Államok jelentette be, hogy sportolói nem indulnak a márciusi női és a májusi férfi vb-n, majd később csatlakozott hozzá Írország, Nagy-Britannia, Kanada, Csehország, Svédország, Hollandia, Svájc és most Ukrajna.

A bojkottot elsősorban az oroszok szerepeltetése miatt hirdették meg, de szinte valamennyi ország jelezte, hogy az IBA vezetésével sem elégedett, illetve azzal sem, hogy a sportág olimpiai szereplése kérdéses, mivel továbbra is fel van függesztve, a 2028-as játékok előzetes programjából pedig kimaradt.

A nemzetközi szövetség a múlt héten „politikai játszmának” minősítette a bojkottokat, hétfőn pedig jelezte, lehetővé teszi a bojkottáló országok öklözőinek, hogy önállóan, közvetlenül nevezzenek a világbajnokságokra. Ugyanaznap egy saját olimpiai kvalifikációs rendszert is bejelentett a szövetség, annak ellenére, hogy a 2019 óta fennálló felfüggesztése miatt nincs ráhatása az ötkarikás boksztornára és annak kvalifikációs viadalaira.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik