Abraham Amerika meghódítására készül

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.03.27. 09:45
null
Abraham (jobbra) a találkozó esélyese (Fotó: Action Images - archív)
Folytatódik a tavalyi esztendő legnagyobb attrakciója: a nagyközépsúlyú Szuperhatok mérkőzéssorozatában Arthur Abraham és Andre Dirrell bokszol Detroitban, magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Abraham vezet a tornán, s ő az összecsapás esélyese.

Rögtön egy magyarázattal kezdjük. A győzelemért két pont jár, a K. O.-siker három pontot ér, azért áll az élen Arthur Abraham, mert a 12. menetben elintézte Jermain Taylort. Dirrell pontozással kikapott Carl Frochtól, Andre Ward technikai döntéssel győzött Mikkel Kessler ellen. Taylor helyére a szintén amerikai Allan Green került a sorozatba.

Abraham (31–0–0, 25 K. O.–T. K. O.) március 6-án Palm Springsben bokszolt volna Dirrell (18–1–0, 13) ellen, de az amerikai hátsérülése miatt halasztottak, s nem mellékesen a helyszín is megváltozott, kis túlzással a michigani Dirrell a Joe Louis Arenában hazai pályán bokszol.

 FEGYVERE A GYILKOS ÖSZTÖN
 

Rácz Félix sportmenedzser szerint Abraham jobb bokszoló, mint azt a bokszranglisták mutatják. „Lehet, hogy nincsen a súlycsoportoktól és szervezetektől független listákon az első tízben – a boxrec.comnál éppen tizedik –, de ebből még nem szabad messzemenő következtetést levonni. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Lucian Bute, a Balzsay Károly által amatőr Eb-n legyőzött román nagyközépsúlyú bokszoló ott van Abraham nyomában.) Nem szabad elvonatkoztatni, hogy a népszerűség, az ismertség miatt amerikai dominancia van. Dirrell táncoslábú, technikás bokszoló, de Abrahamban megtalálható a killer instinct, a gyilkos ösztön, ami hiányzik az iskolázott bunyósok legtöbbjéből. Le tud teríteni bárkit egy ütéssel. Az Abraham–Taylor összecsapáshoz hasonló csata alakulhat ki, Abraham győzelmével."

„Nem ragadtam le annál, hogy az első meccsemen kikaptam, ezt az egész világ láthatja, amikor a ringbe lépek – tüzelte magát Dirrell, de elismerte, Abrahamot jobban respektálja, mint Frochot, aztán persze mást is mondott. – Abrahamnak túl rövid a karja. Húszezer nézővel, valamint harminctagú családommal és tévénézők millióival a hátam mögött megverem őt. Gyors vagyok, táncos léptű, mint Muhammad Ali, összezavarom Abrahamot."

Az örmény származású német bunyós nem provokált: „Sportolók vagyunk, mindenkit érhet sérülés. Nem zavar, hogy Dirrell otthonában bokszolok, sőt, így nagyobb figyelem övez, ami nagy lehetőség nekem. Sohasem K.O.-győzelemben gondolkodom, pusztán a siker a fontos. Palm Springsben több örmény él, de sebaj. Dirrell technikás bokszoló, sokat mozog, ezt az edzőpartnerek kiválasztásában is figyelembe vettem." – mondta Abraham. A Sauerland-istálló sportolója már bokszolt Amerikában, de tény, elismertsége nem a valós tudásának megfelelő, igaz ezt maga Abraham nem kifogásolja.

„Azért jó nekem ez a torna, mert ezáltal legenda lehetek Amerikában." Edzője, Ulli Wegner sem gondolja másként: „Amikor átjöttünk a tengerentúlra, azt mondták, hogy őrültek vagyunk, aztán kétezer-nyolc júniusában Arthur kiütötte Edison Mirandát. Nem lesz ez most sem másként!" Az ökölvívó mérkőzésszervezője, Wilfried Sauerland hozzátette: „Az amerikai szurkolók kedvelni fogják Arthur stílusát. Erőteljes, nagy ütő, a nézők ilyen bunyósra kíváncsiak!"

Vereségét követően Dirrell szorult helyzetben van, ahogyan a szakma fogalmaz, „do or die" szituációban, azaz vagy megveri Abrahamot és akkor a határ a csillagos ég, de ha kikap, nemcsak a Szuperhatok között marad le, hanem visszacsúszhat az átlagos nagyközépsúlyúak közé.

Érdekes a vetélytársak véleménye, a veretlen Froch így látja az esélyeket:

„Nem jósolok győztest, mert az Egyesült Államokban van a mérkőzés. A klasszikus ötven százalékra voksolok: akár Abraham is győzhet kiütéssel, de ha taktikai csata lesz, abban Dirrell győzhet. Na Abraham, kapd el őt!"

A dán Kessler véleménye.

„Szükség lesz a pontozókra, akár döntetlen is lehet a meccs. Abraham stílusa imponáló, de semmi újat nem hoz, míg Dirrell jól alkalmazkodik a meccsszituációkhoz és az ellenfelekhez. Ha viszont veszít, eltűnhet. Igaz, a hazai közönség sokat jelenthet neki. Abraham kimozdul a megszokott környezetéből, de a Miranda legyőzése során tapasztaltakat hasznosítja Detroitban is."

A veretlen Andre Ward nem tagadja, hogy honfitársának szurkol:

„Ha Dirrell tiptop formában van,  12 menetben győzhet, amit remélek is. Azonban Abrahamot a helyén kell kezelni, mert nagyon hatékony, de Dirrellnek nagy erőt adnak a szurkolók."

A Taylor helyére kerülő Allan Green, aki a WBO-nál 3., a WBC-nél 4., a WBA-nál 7. a ranglistán,  honfitársát látná győztesnek.

„Abraham jóval erősebb, de Dirrell képes rá, hogy kibokszolja, amennyiben hátsérülése teljesen rendbe jött."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik