NFL: hiába címvédő, nálunk nem a Patriots a legerősebb – erősorrend

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2015.09.10. 17:34
null
Jimmy Graham személyében a liga egyik legjobb tight endjével erősített a Seattle Seahawks (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint péntek hajnali 2.30-kor a bajnok New England Patriots Pittsburgh Steelers elleni összecsapásával – a mérkőzésről a Nemzeti Sport Online tudósítással jelentkezik! – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015–2016-os szezonja, ennek apropóján elsőként az esélyeket latolgattuk, majd pedig összeállítottuk szezon előtti, szubjektív erősorrendünket.

1. Seattle Seahawks
Nálunk a Super Bowl-döntős Seattle Seahawks vezeti a rangsort, mert a New Englanddel szemben a Halászsasok jobbára csak erősödtek. A holt szezonban ugyanis a liga egyik legjobb tight endje, Jimmy Graham is csatlakozott a csapathoz egy csere után, ráadásul Russell Wilsonnal és Bobby Wagnerrel is sikerült hosszú távon megállapodni. A támadófal az előszezon alapján kritikán aluli, ám Wilson eddig is megoldotta, Grahammel az oldalán sem lesz ez másképp. Apró bökkenő, hogy Kam Chancellor söprögető a több garantált pénz reményében balhézni kezdett, ami odáig fajult, hogy már az elcseréléséről pletykálnak. Ha az első héten sem lesz ott a pályán...

2. Green Bay Packers
Amíg Aaron Rodgers a Packers irányítója, addig tulajdonképpen egyértelmű Super Bowl-favoritként beszélhetünk a gárdáról, ám Rodgersnek nem lesz könnyű dolga, mivel első számú elkapója, Jordy Nelson térdsérülése miatt ebben a szezonban már nem léphet pályára, így nagy rejtély lesz, hogy a többiek – Randall Cobb vezetésével – milyen teljesítményt tudnak nyújtani, de a futó Eddie Lacy némileg leveheti a terhet a többiek válláról. A védelemre nagyon kíváncsiak leszünk, miután Clay Matthews III-at, a liga egyik legjobb passzsiettetőjét kényszerből sokszor belülre mozgatják majd, ha pedig a társak nem tudnak megfelelő nyomást generálni, ez rosszul is elsülhet.

3. New England Patriots
Véget ért a Tom Brady-saga, és a liga eltörölte az irányító büntetését. Nem kérdés, hogy a Patsnek gond nélkül meg kell nyernie az AFC Keleti csoportját, viszont a védelmet elnézve ebben a csapatban – jelenleg – nincsen benne a címvédés. Darrelle Revis és Brandon Browner távozása a védelemből jelentős gyengülést hozhat az egységben, a nagy kérdés pedig, hogy Bill Belichick vezetőedző hogyan oldja meg a fennálló problémát.

4. Denver Broncos
Kíváncsian várjuk, mit nyújt a 39 esztendős Peyton Manning, elmondása szerint ugyanis rohamosan gyengül a karereje, ami a dobásait jelentősen megnehezíti majd. Mindenesetre Julius Thomas távozása után sem panaszkodhat a célpontokra, ám a futójátékot preferáló Gary Kubiak vezetőedző mellett C. J. Andersonra is sokkal nagyobb szerep hárulhat. A kulcs – ebben a szezonban is – a védelem lesz inkább, de elnézve a keretet, a Broncosnak egyértelműen ott a helye a rájátszásban, óriási csalódás lenne, ha nem jutnának be simán.

5. Detroit Lions
Nálunk az egyik titkos esélyes a már előző szezonban is rájátszásig menetelő Detroit Lions együttese. A tavaly érkezett edzői stáb azonnal rendet tett a fejekben, a második évben pedig beillesztette az utolsó láncszemeket is a csapatba. A fiatal futó, Ameer Abdullah nagyot robbanthat az alaposan megerősített támadófal mögött, míg a védelmen az előszezonban nem látszott meg két legjobb belső falemberének – Ndamukong Suh és Nick Fairley távozása. Adott az elit offense, amely mellé ha a defense-től jön a kellő irányítósiettetés is, akkor nagyon nehéz lesz megállítani a Detroitot.

6. Indianapolis Colts
Agresszív holt szezonon van túl a Colts. Több veterán is érkezett, legtöbbjük meglepően sok pénzért. Andrew Luckkal várhatóan ismét a liga egyik legjobb támadósora áll majd össze, és Frank Gore-ral a fedélzeten minőségi futó is lesz a segítségére. A támadófalat elnézve azért számítani lehet rá, hogy gyakran kell menekülnie az „életéért” Lucnak, de a nagyobb kérdőjelek ismét a védelemben akadnak: a védőfalból ismét kiesett Arthur Jones, és a kezdő nose tackle személye is kérdés, ennek tetejében passzsiettetésben is hatalmasat kell javulnia az egységnek. Greg Toler, a második számú szélső hátvéd sérült, és az egyik söprögető poszton is lyuk van.

7. Pittsburgh Steelers
Félelmetes támadósor jött össze Pittsburghben: elit irányító, elit elkapó, elit futó, és emellett több rendkívül tehetséges célpontja is lesz Ben Roethlisbergernek. Nem csodálkoznánk, ha ebben az idényben is a Steelersé lenne az egyik legjobb támadósor. A másik oldalon viszont vannak gondok szép számmal. A passzsiettetés a közelében sincs a néhány évvel ezelőtti szintnek, a hátsó négyes az eddigiek alapján pedig nagyon kevés lesz ahhoz, hogy megállítsa az ellenfelek passzjátékát. A látottak alapján nagyon nem fekszik az egységnek az új védelmi séma…

8. Arizona Cardinals
Carson Palmer visszatért, érkezett több futó és a támadófal is rendbe lett rakva a holt szezonban, úgyhogy bizakodva várhatja az alapszakaszt a Cardinals. Todd Bowles védőkoordinátor távozása a gárdától érzékenyen érintheti az egységet, ám vélhetően annyira nem esik vissza a csapatrész. Bruce Arians vezetőedző nagyon tudja, mi kell egy sikeres klubhoz, az Arizona pedig az utolsó pillanatig versenyben lehet a rivális Seahawksszal – akárcsak az előző idényben.

9. Kansas City Chiefs

Alex Smith minőségi játszótársat kapott Jeremy Maclin személyében, így passzjátékban is feljavulhat a Chiefs. Ha a söprögető Eric Berry a kezdőbe tudja magát verekedni a súlyos megbetegedésből való visszatérés után, valamint a tavaly súlyos sérült szenvedő Derrick Johnson is a korábbi formáját tudja hozni, akkor ez a védelem ismét elit lesz. Ebben a KC-ben benne van, hogy elcsípjen egy rájátszás helyet.

10. Dallas Cowboys
Dez Bryant hosszú távra is aláírt, Tony Romo előtt ráadásul a liga talán legjobb támadófala lesz. Fontos viszont, hogy DeMarco Murray a riválishoz távozott, a futó poszton ezek után sok kérdőjel maradt Dallasban, és valószínűleg aktív rotációt alkalmaz majd a stáb. A holt szezon egyik legsúlyosabb sérülése Orlando Scandrick nevéhez fűződik, miután a 28 esztendős szélső védő több térdszalagja is elszakadt az edzésen, az ő kiesése hatalmas gondokat okozhat az egységben.

11. Philadelphia Eagles
Chip Kelly a holt szezonban szinte minden jogot megkapott, ezek után teljes nagytakarítást végzett a Sasoknál. Marcus Mariotát vártuk a börzéről, ám végül „csak” a Ramsben állandóan térdsérülésekkel küszködő Sam Bradfordot sikerült megszereznie. Távozott LeSean McCoy, a helyére viszont elit futó érkezett DeMarco Murray személyében, és elkapó poszton is a fiataloknak szavazott bizalmat Kelly. Ha Bradford nem sérül meg, és a védelem is javul az előző szezonban mutatott formájához képest, akkor rájátszáscsapat a Philly.

12. Carolina Panthers
Jól indult a felkészülés, majd a carolinai álmok össze is törtek, miután Kelvin Benjamin súlyos sérülést szenvedett, ami miatt nem léphet pályára a szezonban. A második körös újonctól, Devin Funchesstől nem lehet túl sokat várni, Greg Olsen pedig hiába remek, nagyon megszenvedhet a Cam Newton-féle offense. A defense-től nem várunk jelentős visszaesést, továbbra is a mezőny első felébe tartoznak majd, ám nagy kérdés, hogy a romokban heverő támadósorral meddig jut a Panthers.

13. San Diego Chargers
Philip Riversszel az élén a San Diegót sosem szabad leírni. Az offense-be jött egy életveszélyes fegyver Melvin Gordon futó személyében, ő nagy lökést adhat, és levehet némi terhet Rivers válláról. A defense teljesítménye lesz a nagy kérdés, ám a rájátszáshoz kiegyensúlyozott teljesítményre lesz szükség.

14. Baltimore Ravens
Ebben a Ravensben benne van a rájátszás, ám nem lesz könnyű bejutni az AFC Északi csoportjából. A védelemben leginkább söprögető-, míg a támadóegységben az elkapó poszton lesznek nagy kérdések. Az újonc Breshad Perriman az előszezonban egy percet sem játszott térdsérülése miatt, Steve Smith Sr. pedig a szezon végén visszavonul. A tight endeknél is Dennis Pitta lehet, hogy nem is játszhat soha többé, a második körös Maxx Williamsre meg sok a panasz, láthatóan még nem tudta felvenni az NFL ritmusát.

15. Miami Dolphins
Ryan Tannehillnek rengeteg minőségi célpontja van, de fontos, hogy az ellenfél védelme ne döngölje a földbe minden játéknál. A defense-ben a secondaryben akadnak problémák, viszont a védőfal a liga egyik legjobbjaként így is megnehezíti majd az irányítók dolgát – ezt kell kihasználnia a csapattársaknak.

16. Minnesota Vikings
A Vikings lehet a 2015–2016-os idény egyik meglepetéscsapata. A tavalyi, remek építkezés idén is folytatódott, hiszen nagyszerűen sikerült a játékosbörze. Fiatal, ígéretes gárda, amelynek Teddy Bridgewater, és a tavaly eltiltás miatt inaktív futó, Adrian Peterson adhatja a pluszt. Nagyon nehéz a csoport, így nem lesz könnyű rájátszásba jutni, de a Minnesota elcsíphet egy Wild Card-helyet.

17. Cincinnati Bengals
Andy Dalton a karrierje szempontjából talán a legfontosabb idényéhez érkezett, át kell lépnie végre a saját árnyékán, ebben az A. J. Green mellett a visszatérő Marvin Jones, Tyler Eifert páros lehet a segítségére. A Cincy védelme a 2014–2015-ös szezonban a legkevesebb sacket szerezte a ligában, ha nem sikerül jelentősen javítani az irányítósiettetésen, akkor nagy bajok lehetnek.

18. Buffalo Bills
A Bills az a klub, amely a keretet tekintve kifejezetten jó, ám egy poszton hatalmas a lyuk, de a franchise pechére ez pont a legfontosabb: az irányító. Ide ugyanis korán draftolni nem tudott a stáb, miután a 2014-es börzén felcserélt az elkapó Sammy Watkinsért, ami folytán most nem volt első köre. Végül Tyrod Taylor és Matt Cassell oldja majd meg a gondokat – legalábbis a stáb szerint, de mi ebben kételkedünk, hiszen mindkét irányító leszerepelt már többször is. A védelem hiába elit, ez így nem lesz elég…

19. New Orleans Saints
Nehéz helyzetben várhatja a szezon Drew Brees, miután kedvenc célpontját, Jimmy Grahamet a klub egy csere útján a Seahawkshoz küldte. A futókat és Marques Colstont állandó sérülések hátráltatják, így tulajdonképpen egyetlen mentsvárként a fiatal Brandin Cooksra számíthat Brees. Az elmúlt idényben siralmas volt a New Orleans védelme, ahhoz képest kis túlzással csak javulni tud a szekció, mindenesetre az NFC Déli kvartettjének gyengesége miatt megvan az esély a playoffra.

20. Houston Texans
Brian Hoyer valószínűleg nem lesz jobb, mint Ryan Fitzpatrick volt, irányítót tekintve tehát nem történt előrelépés a Texansnál. Rossz hír, hogy Arian Foster négy-hat mérkőzést is kihagyhat, és továbbra sem tisztázott, ki lehet DeAndre Hopkins mellett második számúként Hoyer segítségére. A védelembe néhány héten belül visszatérhet a 2014-es 1/1-es Jadeveon Clowney, aki ha visszanyeri egyetemi formáját, félelmetes párja lesz J. J. Wattnak.

Nagy a nyomás Odell Beckham Jr.-on (kékben), brutális első szezonja után minden szem rá szegeződik (Fotó: Reuters)
Nagy a nyomás Odell Beckham Jr.-on (kékben), brutális első szezonja után minden szem rá szegeződik (Fotó: Reuters)

21. New York Giants
Nehéz szezon elébe néz a Giants. A világ szeme a „szupersztárrá" avanzsáló Odell Beckham Jr.-on van, az Eli Manning előtti támadóötöst sérülések hátráltatják, és a futójáték is hullámzó. Ha ez még nem lenne elég, a védőfal sztárja, Jason Pierre-Paul egy „jól sikerült” buli után elvesztette egyik ujját, amivel rendkívül sok gondot okozott a csapatnak. A linebackerek vezére, Jon Beason már-már szokásához híven megsérült, söprögetők terén pedig siralmasan áll az alakulat – nem is csoda, hogy a vezetőség a hírek szerint szeretné megszerezni Kam Chancellort, a Seahawks sztárjkoló játékosát.

22. Atlanta Falcons
Az offense-zel az előző szezonban sem volt baj, és várhatóan most sem lesz. Az újonc futó, Tevin Coleman nagy lökést adhat az egységnek, viszont Julio Jones mellé nem ártott volna még minőségi célpont. A védelem a liga legrosszabbja volt 2014–2015-ben, így talán nem nagy elvárás, hogy a középmezőnybe felhozza a csapatrészt Dan Quinn vezetőedző. Ha ez sikerül, akkor nagy eséllyel indul a csoportgyőzelemért a Falcons.

23. New York Jets

Nincs könnyű helyzetben stáb, hiszen szinte a semmiből kell újjáépítenie a csapatot. Sikerült megszerezni Brandon Marshallt, aki ha egészséges, elit elkapó, a védelembe visszajött Darrelle Revis és Antonio Cromartie, valamint sikerült draftolni Leonard Williamset, a 2015-ös börze talán legjobb passzsiettetőjét. De hogy ne legyen minden szép és jó, az irányító Geno Smith egy „öltözőbeli incidens” következtében eltörte az állkapcsát, így a szezon elején nem léphet pályára.

24. St. Louis Rams
Sam Bradford ment, Nick Foles jött, ám egyelőre lutri, hogy az Eaglestől érkező irányító mit tud hozzáadni az elmúlt években gyenge támadójátékhoz. Igazán jó elkapója nincs, a támadófal a legjobb esetben is csak közepesnek mondható, az első körös újonc futó, Todd Gurley ráadásul az idény elején még nem lép pályára. Ismét a védelmen lesz a hangsúly, ám nem biztos, hogy az egység meg tudja oldani a rá nehezedő nyomást…

25. San Francisco 49ers
A 49ers esetében egyelőre nehéz megmondani, mit várhatunk a 2015–2016-os szezonban. A védelemből ugyanis visszavonult több kulcsember is, az irányítósiettető Aldon Smith pedig sikeresen kirúgatta magát, ezen felül még a szélső hátvédek terén is sok a kérdőjel. A másik oldalon lyukas a támadóötös, ami miatt már tavaly is szenvedett Colin Kaepernick irányító, futó poszton meg a másodéves Carlos Hyde bizonyíthat a Coltshoz távozó Frank Gore helyén.

26. Chicago Bears
Teljes újjáépítés vette kezdetét az új stábbal Chicagóban is. Jay Cutler a híresztelésekkel ellentétben végül maradt, Brandon Marshallt viszont elcserélte a vezetőség. A pótlásának szánt Kevin White a szezon első felében lábsérülése miatt nem léphet pályára, az Alshon Jeffery, Martellus Bennett páros viszont nem biztos, hogy elég lesz, főleg, mivel az előszezon alapján siralmas támadófallal számolhatnak a szurkolók. A védelemben sémaváltás volt, és meglepetésre kivágták Tim Jennings szélső védőt is, így az új egység tele lesz fiatalokkal, és az NFL-ben nem túl rutinos játékosokkal, ami nagyon kockázatos egy olyan csoportban, ahol Matt Stafford, Aaron Rodgers és Teddy Bridgewater dobál.

27. Tennessee Titans
A Titansnek a szezonban leginkább még csak a középmezőny lehet a célja, ám az újonc irányító Marcus Mariotát látván azért ott lehet a meglepetés a csapatban. A 21 éves, Heisman-győztes quarterbacknek a felforgatott támadófalat, és a gyenge futójátékot elnézve azért nem lesz könnyű dolga, de legalább kiváló elkapóknak dobálhat majd: Kendall Wright és az újonc Dorial-Green Beckham remek párost alkothat. A védelemben passz ellen akadhatnak gondok, a hátsó négyes ugyanis elég foghíjasnak tűnik.

28. Oakland Raiders
Derek Carr jó kis játszótársra lelt az újonc Amani Cooper személyében, aki rögtön első idényében kulcsszerepet kap majd. A főbb kérdőjelek inkább a védelemben vannak. Muszáj lesz, hogy az irányítósiettetés ne csak Khalil Macktől érkezzen, a hátsó négyes ugyanis több sebből vérzik. Erős a Raiders csoportja, jelenleg nem is szabad sokat várni a csapattól, a cél az öt-hat győzelem és a középmezőny.

29. Tampa Bay Buccaneers
Az 1/1-es Buccaneers számára nem a playoff az elvárás, de legalább kapunk egy képet arról, mik is a kilátások az újonc Jameis Winston számára. Winston ugyanis az egyetemen nyerni nagyon tudott, és a profik között Mike Evans, Vincent Jackson és Austin Seferian-Jenkins személyében brutális fegyverei lesznek. A nem túl acélos támadófal azért „elronthatja a bulit”, ám például a védelem nem tűnt rossznak az előszezonban. Mindent összegezve azért jelentős javulást várunk a Tampa Baytől.

30. Jacksonville Jaguars

Bevásárolt a Jax a holt szezonban, de rá is fért a gárdára. A védelemnek már az előző szezonban is voltak jó meccsei, a támadószekció viszont rendre blamázott. Kis túlzással minden a fiatal Blake Bortleson múlik majd, az biztos, hogy most jobb fal védi majd, illetve a Broncosból érkező Julius Thomas is megkönnyítheti a dolgát.

31. Cleveland Browns
Ismét egy közepesnek mondható nyarat zárt a Cleveland. Az itteni elkapók listáját böngészve nagy bajok lehetnek a passzjátékban, és ami még ennél is fontosabb, továbbra sincs igazi, első számú irányítója a gárdának. Noha érkezett Josh McCown, őt azonban aligha lehet jó játékosnak nevezni. Az eddig inkább celebkedéssel foglalkozó Johnny Manziel viszont úgy tűnik, végre észhez tért – ha nem sérül meg, akkor az alapszakasz második felére akár a kezdőbe is beverekedheti magát.

32. Washington Redskins
A Redskins az egyik klub, amelynél a holt szezon ellenére is folyamatosan állt a bál. Robert Griffin III egyre távolabb kerül a kezdőcsapat közeléből, és még az elcserélése is állandó téma a fővárosiaknál. A kisebb gondok valószínűleg a támadókkal lesznek, ezzel ellentétben a védelemben szinte mindegyik poszton van lyuk. A passzsiettető Ryan Kerrigan egyedül nem tudja megváltani a világot, és a secondary tele van olyan játékosokkal, akik előzőleg máshol már „leszerepeltek”. Nagy bajok lehetnek itt a passz ellen.

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös idénye előtti uborkaszezon során történik!

NFL 2015, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2015. 9. 11., 2.30 New England Patriots–Pittsburgh Steelers Tv: Sport2
2015. 9. 13., 19.00 Chicago Bears–Green Bay Packers Tv: Sport2
2015. 9. 13., 19.00 Houston Texans–Kansas City Chiefs
2015. 9. 13., 19.00 New York Jets–Cleveland Browns
2015. 9. 13., 19.00 Buffalo Bills–Indianapolis Colts
2015. 9. 13., 19.00 Washington Redskins–Miami Dolphins
2015. 9. 13., 19.00 Jacksonville Jaguars–Carolina Panthers
2015. 9. 13., 19.00 St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2015. 9. 13., 22.05 Arizona Cardinals–New Orleans Saints
2015. 9. 13., 22.05 San Diego Chargers–Detroit Lions
2015. 9. 13., 22.25 Tampa Bay Buccaneers–Tennessee Titans
2015. 9. 13., 22.25 Oakland Raiders–Cincinnati Bengals
2015. 9. 13., 22.25 Denver Broncos–Baltimore Ravens Tv: Sport2
2015. 9. 14., 2.30 Dallas Cowboys–New York Giants
2015. 9. 15., 1.10 Atlanta Falcons–Philadelphia Eagles Tv: Sport2
2015. 9. 15., 4.20 San Francisco 49ers–Minnesota Vikings Tv: Sport2

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik