Winston lett az 1/1-es, Mariota a Titansnél, védőfalember a Patsnél

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2015.05.01. 00:45
null
Jameis Winston lett az első kiválasztott (Fotó: Reuters)
Magyar idő szerint péntek hajnali kettőkor kezdetét vette a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) holt szezonjának legjobban várt eseménye, a 2015-ös játékosbörze. A drafton elsőként Jameis Winston nevét jelentették be, Marcus Mariota Tennessee-ben folytatja pályafutását, a címvédő Patriots a belső védőfalember Malcom Brownt választotta ki.

 

Az utóbbi hetekben több szakmai anyaggal is jelentkeztünk, megmutattuk a draftsorrendet, háromrészes sorozatban beszámoltunk a lehetséges választottakról (I. rész, II. rész, III. rész), sőt, azt is megmutattuk, szerintünk ki lesz az 1/1.

FELVEZETŐ

A hagyományokkal ellentétben ezúttal nem New Yorkban, hanem – 1964 óta először – Chicagóban kerül megrendezésre a játékosbörze. A draft során a csapatoknak lehetőségük van cserélni a választási jogokat, sőt, akár játékos is bevonhatnak a trade-be annak érdekében, hogy feljebb mozogjanak (vagy adott esetben lejjebb, plusz pickek reményében).

Az első körben 10 perce van a csapatoknak választani, ha valamelyik csapat ebből kicsúszik, akkor a következő beelőzhet, de erre túl gyakran nem kerül sor.

A 2014–2015-ös szezonban a Tampa Bay Buccaneersé volt a legrosszabb mérleg, mindössze két győzelmet arattak a floridaiak, így ők húzhatnak először. A draft előtt egyértelműnek tűnt, hogy irányítót választ az együttes, és az is biztosnak látszott, hogy a két Heisman-díjas közül Jameis Winstonra böknek rá a Kalózok. Vajon jön a csavar, és az előző egyetemi idény legkiemelkedőbb játékosának megválasztott Marcus Mariota nevét jelentik be hajnali két órakor?

A 2015-ÖS JÁTÉKOSBÖRZE ELSŐ KÖRE

A drafton lévők közül Dante Fowler Jr. nevét mondta be elsőként Roger Goodell (Fotó: Action Images)
A drafton lévők közül Dante Fowler Jr. nevét mondta be elsőként Roger Goodell (Fotó: Action Images)

Nem meglepő módon Roger Goodell kapja a savat rendesen a nézőtérről, de azért taps is jön. Hajnali 2 óra 12 perckor aztán be is jelenthette az első választást, a Buccaneers a papírformának megfelelően Jameis Winstont húzta.

Sokáig Mariota sem maradt bent, senki sem cserélt végül a Tennessee-vel, a Titans pedig elvitte a rengeteg touchdownpassz mellett kifejezetten kevés interceptiont dobó irányítót.

Az első helyszínen lévő játékost az 1/3-mal vitték ki, de kisebb meglepetésre nem a draft legjobb játékosának tartott Leonard Williams lett az első védő, hanem Dante Fowler Jr., akitől az irányítók kergetésének magas szintű űzését reméli a Jacksonville.

A Raiders sem sokat gondolkodott, a tavaly draftolt Derek Carr segítségére elvitte az egyik legjobb elkapónak tartott Amari Coopert.

A Redskins támadófalát erősítette meg a legjobb jelölt Brandon Scherff-fel, a Jets pedig nem hagyta tovább csúszni Leonard Williamst. Mondjuk, hogy hol játszik majd, amikor a 3–4-es fal szélén Wilkerson és Richardson is a liga legjobbjai között volt, az jó kérdés.

A kisebb meglepetések után visszatértünk a várható húzásokhoz, a Brandon Marshallt elcserélő Chicago Bears a sokak által a legjobb elkapónak tartott, villámgyors Kevin White-ot választotta, a krónikus sackhiányban szenvedő Atlanta Falcons pedig az egyik legatletikusabb passzsiettetőt, Vic Beasleyt vitte el.

Kövessen minket a Facebookon is!
Kövessen minket a Facebookon is!
A Giants a gyengécske támadófalát erősítette meg Ereck Flowersszel, majd jött az újabb meglepetés, a St. Louis Rams elvitte az első futót a drafton, Todd Gurleyt. A Kosoknál nem volt égető RB-hiány, ráadásul az elmúlt években az első körben sem igen vitték a poszton szereplőket, de a súlyos sérülésből lábadozó Gurleyt okkal tartják az új Adrian Petersonnak, és a legtehetségesebbnek a Vikings-játékos draftolása óta.

A következő két csapat egyaránt védelmét turbózta fel, a Vikings nagy hiányposztjára – szélső hátvéd – elvitte a legjobb cornerbacknek vélt Trae Waynest (szükség is lesz rá Calvin Johnson, Jordy Nelson és most már Kevin White csoportjában), a Cleveland Browns pedig gyenge futás elleni védelmét javította a kiváló belső védőfalember Danny Sheltonnal.

DeVante Parker Miamiban folytatja
DeVante Parker Miamiban folytatja
A New Orleanshoz sokan vártak elkapót, de végül inkább Drew Brees védelmére koncentráltak, a Miami pedig köszönte szépen, és megállította DeVante Parker csúszását.

Az első cserére meglepően sokáig, az 1/15-ig kellett várni, ekkor a Chargers szánta el magát lépésre, és – a 4/18+2016/5-ös csomagot hozzátoldva az 1/17-hez – feljött Melvin Gordon futóért.

A következő három választásban két cornerback is kiment, Kevin Johnson Houstonban, Marcus Peters Kansas Cityben folytatja pályafutását, kettejük között pedig a San Francisco 49ers Arik Armsteaddel kezdte meg védőfala újjáépítését. A lehető legjobb helyre került, hogy kiaknázzák félelmetes potenciálját.

Három védekezőre három támadó jött válaszül, az Eagles elvitte a Jeremy Maclin-klónnak beállított Nelson Agholort, a Cincinnati és a Cleveland pedig támadófalát javította. Ez a lépés tőlük már csak azért is előrelátó volt, mert a várakozásoknak megfelelően a csoportrivális Steelers irányítósiettetőt választott, méghozzá az idei talán legjobb tehetséget, Bud Dupree-t.

A második cserére a Denver szánta el magát, feljött a sokat csúszó Shane Rayért, aki az ellenfelek irányítóit zaklathatja majd lelkesen, cserébe az 1/28 mellé az 5/7-et, a 2016/5-öt és Manny Ramirez belső támadófalembert adta a Broncos a Detroitnak.

Az Arizona Cardinals az irányító védelmét helyezte előtérbe, a Carolina Panthers a linebackerként és söprögetőként is bevethető Shaq Thompsonnak szavazott bizalmat, a Baltimore Ravens pedig megtalálta Torrey Smith tökéletes utódját, a szintén szélvészgyors Breshad Perriman személyében.

Brownt húzták ki az első napon utolsóként (usafootball.com)
Brownt húzták ki az első napon utolsóként (usafootball.com)
A Dallas a helyből távolugrás világrekordját megdöntő cornerbacket, Byron Jonest vitte el, a Detroit Laken Tomlinsonnal tette még erősebbé támadófalának belsejét (három év alatt ez már a harmadik magas húzás ide!), az Indianapolis pedig az osztály egyik legsebesebb elkapóját vitte el Phillip Dorsett személyében.

Az első nap hajrájában még három védő kelt el, a Green Bay Packers 2014-hez hasonlóan ezúttal is söprögetőt vitt az első körben, a Saints a második húzásával belső linebackert szerzett, a bajnok Patriots pedig védőfalának belsejét javította a hatalmas termetű Malcom Brownnal.

Egyelőre ennyi, hajnali 1 órától folytatjuk a 2–3. kör élő tudósításával!

Edzőváltások, hosszabbítások, átigazolások, sérülések – minden, ami a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2015-ös idénye előtti uborkaszezon során történik.

NFL DRAFT 2015
1. KÖR
1. 1 Tampa Bay Buccaneers (2–14) Jameis Winston, QB (Florida State)
2. 2 Tennessee Titans (2–14) Marcus Mariota, QB (Oregon)
3. 3 Jacksonville Jaguars (3–13) Dante Fowler Jr., DE (Florida)
4. 4 Oakland Raiders (3–13) Amari Cooper, WR (Alabama)
5. 5 Washington Redskins (4–12) Brandon Scherff, OT (Iowa)
6. 6 New York Jets (4–12) Leonard Williams, DE (USC)
7. 7 Chicago Bears (5–11) Kevin White, WR (West Virginia)
8. 8 Atlanta Falcons (6–10) Vic Beasley, OLB (Clemson)
9. 9 New York Giants (6–10) Ereck Flowers, OT (Miami, FL.)
10. 10 St. Louis Rams (6–10) Todd Gurley, RB (Georgia)
11. 11 Minnesota Vikings (7–9) Trae Waynes, CB (Michigan State)
12. 12 Cleveland Browns (7–9) Danny Shelton, DT (Washington)
13. 13 New Orleans Saints (7–9) Andrus Peat, OT (Stanford)
14. 14 Miami Dolphins (8–8) DeVante Parker, WR (Louisville)
15. 15 San Diego Chargers (8–8) Melvin Gordon, RB (Wisconsin)
16. 16 Houston Texans (9–7) Kevin Johnson, CB (Wake Forest)
17. 17 San Francisco 49ers (9–7) Arik Armstead, DE (Oregon)
18. 18 Kansas City Chiefs (9–7) Marcus Peters, CB (Washington)
19. 19 Cleveland Browns (7–9) Cameron Erving, OG (Florida State)
20. 20 Philadelphia Eagles (10–6) Nelson Agholor, WR (USC)
21. 21 Cincinnati Bengals (10–5–1)* Cedric Ogbuehi, OT (Texas A&M)
22. 22 Pittsburgh Steelers (11–5)* Bud Dupree, OLB (Kentucky)
23. 23 Denver Broncos (12–4)* Shane Ray, OLB (Missouri)
24. 24 Arizona Cardinals (11–5)* D. J. Humpries, OT (Florida)
25. 25 Carolina Panthers (7–8–1)* Shaq Thompson, LB (Washington)
26. 26 Baltimore Ravens (10–6)* Breshad Perriman, WR (UCF)
27. 27 Dallas Cowboys (12–4)* Byron Jones, CB (Connecticut)
28. 28 Detroit Lions (11–5)* Laken Tomlinson, OG (Duke)
29. 29 Indianapolis Colts (11–5)* Phillip Dorsett, WR (Miami)
30. 30 Green Bay Packers (12–4)* Damarious Randall, FS (Arizona State)
31. 31 New Orleans Saints (7–9) Stephone Anthony, ILB (Clemson)
32. 32 New England Patriots (12–4)* Malcolm Brown, DT (Texas)
*Rájátszásba jutott csapatok. Minél tovább jutott egy együttes, annál később húzhat.
1/19: A Buffalo Bills adta a Cleveland Brownsnak a 2014-es drafton
1/31: A Seattle Seahawks adta a New Orleans Saintsnek a Jimmy Grahamet érintő cserében
DRAFTNAPI CSERÉK
1/15:
A San Francisco 49ers adta a San Diego Chargersnek az 1/17+4/18+2016/5-ért cserébe
1/17:
Lásd az 1/15-ös cserénél
1/23:
A Detroit Lions adta az 1/28+5/7+2016/5+Manny Ramirezért cserébe
1/28:
Lásd az 1/23-as cserénél

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik