MTI 2017.09.25 10:32 Frissítve: 2017.09.27 11:32

NFL: felháborodás és tiltakozás Donald Trump szavai miatt

Donald Trumpnak a himnusz alatt térdelő futballistákat bíráló szavai óriási felháborodást váltottak ki a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosainak és klubvezetőinek körében, s a vasárnapi játéknapon minden meccsen tiltakoztak az elhangzottak ellen.

 

Az Egyesült Államok elnöke pénteken nyilvánosan beszélt arról, hogy a csapattulajdonosoknak ki kellene rúgniuk azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt a himnusz alatt letérdelnek. Az elnök vasárnap – tovább súlyosbítva a helyzetet – azt írta közösségi oldalán, hogy gyorsan megszűnnének a térdelések, ha válaszul a szurkolók tüntetőleg nem mennének ki a meccsekre.

Trump bírálata láthatólag visszafelé sült el, ugyanis vasárnap a játékosok nagy többsége valamilyen formában tiltakozott az ellen. Voltak csapatok, amelyek ki sem mentek a himnuszra a meccsük előtt, ahol pedig „idejében” kivonultak a pályára, a futballisták többsége térdelt vagy ült, megint más együtteseknél a játékosok összekulcsolt karral jelezték, hogy támogatják egymást és kiállnak társaikért.

A klubtulajdonosok is felháborodásuknak adtak hangot, külön hangsúlyozva, hogy tiszteletben tartják futballistáik véleményét, és senkit sem büntetnek, amiért kiáll azért, amiben hisz.

„Azt hiszem, picivel több bölcsességre lenne szükségünk abból az irodából. Talán durván hangzik, de ezt gondolom – fogalmazta meg talán legsarkosabban véleményét Sean Payton, a New Orleans Saints vezetőedzője. – Én azt szeretném, hogy az, aki azt a hivatalt betölti, az egyik legokosabb ember legyen. Viszont úgy tűnik, ő bármikor kinyitja a száját, csak megosztja ezt az országot, és nem egyesíteni próbálja.”

Ugyanakkor továbbra is akad olyan, aki nem ért egyet a himnusz alatti tiltakozással, ilyen például Drew Brees, a Saints klasszis irányítója. Azt azonban ő is hangsúlyozta vasárnap, hogy egyetért társaival, mert „Trump szavai nem méltóak az Egyesült Államok elnökéhez”.

A térdelés az előző szezonban kezdett elterjedni a ligában. A színes bőrű játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható.

2014.01.28 01:55:36

NFL nemzetisport.hu

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga bajnokai az 1966-os szezon óta.

2017.10.26 11:16:13

NFL nemzetisport.hu

A Steelers újonc tehetsége hamar bizonyította, nem most jött le a falvédőről.

2017.10.18 15:21:48

NFL nemzetisport.hu

A bűvészfellépéseivel híressé váló Dorenbos nyílt szívműtéten esett át, amiről képeket is közölt.

2017.09.28 00:09:24

NFL BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Miért lenne ezért hibás a nemzeti himnusz?