Johnny Manziel és a jövő futballja az Alabama ellen

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.11.14. 15:21
null
Johnny Manziel, a Heisman-díj új esélyese Heisman-pózban
Címkék
Johnny Football. Lényegre törő becenevet aggattak Johnny Manzielre, a Texas A&M Aggies újonc irányítójára. Az idén a Délkeleti (SEC) Konferenciába átnyergelt Texasi Őstermelők vezére egy személyben testesíti meg csapata korábbi csoportja, a Big 12 legjobb hagyományait: az erős, irányítóközpontú támadójátékot, a passz és a futás azonos hőfokon üzemeltetését és a kiváló quarterback nevelést. Manziel, aki a tavaszi edzőmeccsen még labdavesztéseket produkált, őszre elnyerte a kezdő QB pozícióját, és ő vezethette harcba csapatát az NCAA legerősebb konferenciájának rettegett arénáiban.

Manziel hamar letette a garast az SEC-ben: történelmi rekordokat adott át a múltnak, konferenciája és a liga egyik legjobban futó irányítójává nőtte ki magát. Ami megkülönbözteti őt a nagy elődöktől, Michael Vicktől, Vince Youngtól vagy Tim Tebow-tól, az a kiváló passzképesség. Átadásainak 67%-át célba juttatta, idei 18 TD-ja mellett mindössze hatszor hibázott, elképesztő sebességgel és mobilitással képes pontosan megszabadulni a labdától.

Aki Manziel teljesítményét éles helyzetben is látni akarta, elég volt végignéznie a Texas A&M Aggies és a ligaelső Alabama Crimson Tide csúcstalálkozóját. Az egyetemi bajnoki cím védője, a védelmével mindenkit a földbe döngölő Elefántok az első negyedben csak távcsővel nézhették a háromszor is hatpontos akcióig száguldó Manzielt. A texasiak nyitó drive-jában 29 yardos futással kígyózott át a Crimson Tide védőóriásai között, a támadássorozat végére Christine Michael RB tette fel a koronát (0–7). Az ellentámadásnál az LSU-meccs egyik hőse, AJ McCarron irányító (Alabama) csapattársa helyett Sean Porter vendégvédő kezébe dobta a labdát, újra a Texas A&M-et juttatva pontszerző esélyhez. Manziel ihletett játéka ekkor egy 10 yardos TD-átadásban tetőzött vezető elkapója, Ryan Swope irányába (0–14). A negyedbeli harmadik Aggies-akciónál pedig 32 yardos futással hagyta állva a védőket, a végén újra Christine Michaelt segítve TD-hez (0–20).

A második negyed elején kezdett csak ébredezni a Bama. Eddie Lacy hazai RB negyvenyardos futása vezette be a drive-ot, aminek a végállomása Lacy RB-társa, T.J. Yeldon hatpontosa lett (7–20). A hazai pontszerzés érezhetően megfogta a vendégeket, Manziel 32 yardra az alabamai végzónától sikertelenül futott az első kísérletért, amivel fordulhatott a Crimson Tide. McCarron ismét megcsillogtathatta a passztudását: Christon Jones és Amaroi Cooper eredményes elkapásaival, majd Lacy 2 yardos, TD-t érő erőfutásával 14–20-ra zárkózott fel a ligaelső, nyílttá téve a mérkőzést.

A nagyszünet után első jelentős momentum, Manziel sackje (Damion Square és Jesse Williams vitte földre) folytatta a reménybeli Bama-feltámadást. Az első két negyed elképesztő tempója után szemmel láthatólag visszavettek a csapatok, Jeremy Shelley 28 yardos mezőnygólja Alabama-oldalon csak a felzárkózást segítette (17–20), a fordítást nem.

A Texas A&M ezt követő négy és fél perces, a döntő negyedre átnyúló drive-ja David Bartolet vendégrúgó sikeres field goaljával végződött (17–23), majd a mérkőzés végjátékának első drámáját is Bartolet szolgáltatta: a szezonban sokat bizonytalankodó texasi rúgó éles helyzetben, 37 yardról kihagyta következő pontszerző kísérletét, egérutat nyitva az Alabamának veretlensége megőrzéséhez. De ahogyan T.J. Yeldon a múlt heti LSU-meccs hősévé avanzsált, úgy lett az e heti dráma bukott mellékszereplője. 10 perccel a vége előtt 8 yardos futásra vállalkozott, de Steven Terrell texasi DB kiütötte a kezéből a bőrt és a fumble utáni szabad labdát a vendégeknek sikerült visszaszerezniük. Az Aggies oldalára került momentumot pedig a pályára visszatért Johnny Football (24/31, 253 yard, 2 TD) alaposan kihasználta. 42 yardos átadás Swope, majd 24 yardos TD-passz Malcome Kennedy kezébe és máris 29–17-es vendégvezetést jelzett a százezres Bryant-Denny Stadion eredményjelzője.

A hazai szurkolókat még utoljára feltüzelte a Bama gyors ellendrive-ja és Amari Cooper 54 yardos TD-elkapása (24–29), de McCarron második labdaeladása 4 perccel a vége előtt már az Alabama-bukás szirénhangja volt. 40 másodperccel a lefújás előtt még jöhetett volna a hazai támadóalakulat a labdával, de a vendég Aggies negyedik kísérletes puntjánál az Alabama linebackere, Tyler Hayes idő előtt belépett a semleges zónába, automatikusan első downhoz juttatva a vendégeket. így vetve véget az ütközetnek. 29–24-es vereségével az Alabama a veretlenségével együtt nagydöntős reményeit is tovatűnni látja, a negyedik helyre estek vissza az aktuális BCS ranglistán.

ALABAMA–TEXAS A&M


Az Alabama vereségének haszonélvezői hibátlanul teljesítették a heti kötelezőt. A Kansas State Wildcats a Texas Christian (TCU) otthonába látogatott és a Heisman-trón várományosa, Collin Klein ismét megmutatta, ki az úr a Big 12 konferencia háza táján. 50 yardnyi futás két touchdownért, hozzá 145 yardos passzmennyiség. Klein teljesítményét az sem árnyékolta be, hogy idén először passzjátéknál hibázott és eladta a labdát. A vendég Vadmacskák védelme nagyszünet után elképesztő játékot nyújtott, Adam Davis, Vai Lutui és Meshak Williams sackjei, a játékmester LB, Ty Zimmerman kiváló játéka csak a vége előtt engedte hatpontoshoz jutni a hazaiak Trevone Boykin-irányította támadógépezetét. 23–10-es vendéggyőzelmével a futballtörténete során először a Kansas State átvette a vezetést az országos tabellán, reális esélyekkel a végső győzelemre.

TEXAS CHRISTIAN (TCU)–KANSAS STATE


Az Oregon Ducks kaliforniai vendégszerepléséhez egy név és néhány szám: Marcus Mariota, 27/34, 377 yard, hat (!) TD és nulla labdaeladás. A Kacsák irányítója élete meccsének nevezte a Golden Bears elleni pontzuhatagot, az 59–17-es Oregon-győzelem nem is fejezi ki eléggé a két csapat közti különbséget. Az Oregon (veretlensége megtartásával) a nemzeti nagydöntő másik szereplője lehet, a Csendes-óceáni (Pac-12) konferencia bajnoki címének bezsebelése mellett.

CALIFORNIA–OREGON



Amerika legnépszerűbb egyetemi csapata, Notre Dame Fighting Irish az NCAA első osztályának másik katolikus egyetemi csapatával, a Boston College Eagleszel vívott Szent Háborút. 1993-ban a veretlen Írek levesébe sikerült beleköpnie a Sasoknak egy utolsó másodperces mezőnygóllal, de az idők és a futballprogramok változnak: a 2–7-es mérleggel kifutó Sasok még csak megszorítani sem tudták a hibátlanul lépdelő Notre Dame-ot. A Harcoló Írek a meccs első tíz harmadik kísérletét eredményesen fejezték be, a csapatot kiválóan mozgató Everett Golson TD-t futott, majd Troy Niklas tight endet találta meg egy végzóna-passzal. A harmadik negyed újabb Irish-hatpontosa után a 21–6-os Notre Dame-győzelem már nem változott, Manti Te’o szezonbeli hatodik labdaszerzése a felzárkózást reményét is elvette a Boston College-tól.

BOSTON COLLEGE–NOTRE DAME


A forduló legelképesztőbb végjátékát és majdnem meglepetését a Florida Gators és a mezőny leggyengébb konferenciája, a Sun Belt által delegált Louisiana-Lafayette Ragin’Cajuns elvileg papírforma ütközete hozta. A louisianai kiscsapat nevéhez híven minden dühét kiadta neves riválisa ellen és méltatlanul alulértékelt irányítójuk, Terrance Broadway kiválóan mozgatta csapatát a nagynevű Aligátorok ellen. Jeff Driskel Florida quarterback könyöksérülése után Jacoby Brisset osztotta ki azt az átadást Quinton Dunbar irányába, ami 20–20-as döntetlent és az utolsó szalmaszálat jelentette a véghajrában. Már mindenki a hosszabbításra készült, amikor a vendégek puntkísérletét a hazai CB, Loucheiz Purifoy a meccs során másodszor is blokkolta és a szabadon pattogó tojáslabdát Jelani Jenkins felkapva 36 yardon keresztül cipelte a végzónába. A 27–20-as Florida-siker még nyitva hagyott egy kiskaput a Gators számára egy újévi BCS-bowl-szereplés reményében.

A BLOKKOLT PUNT
A BOWL CHAMPIONSHIP SERIES (BCS) TOP 25 EREDMÉNYLISTÁJA
Texas Christian (TCU) Horned Frogs–Kansas State Wildcats (1.) 10–23
California Golden Bears–Oregon Ducks (2.) 17–59
Boston College Eagles–Notre Dame Fighting Irish (3.) 6–21
Alabama Crimson Tide (4.)–Texas A&M Aggies (8.) 24–29
Auburn Tigers–Georgia Bulldogs (5.) 0–38
Florida Gators (6.)–Louisiana-Lafayette Ragin’ Cajuns 27–20
Louisiana State (LSU) Tigers (7.)–Mississippi State Bulldogs 37–17
South Carolina Gamecocks (9.)–Arkansas Razorbacks 38–20
Clemson Tigers (11.)–Maryland Terrapins 45–10
Oklahoma Sooners (12.)–Baylor Bears 42–34
Stanford Cardinal (13.)–Oregon State Beavers (16.) 27–23
Nebraska Cornhuskers (14.)–Penn State Nittany Lions 32–23
Texas Longhorns (15.)–Iowa State Cyclones 33–7
Washington State Cougars–California-Los Angeles (UCLA) Bruins (17.) 36–44
Southern California (USC) Trojans (18.)Arizona State Sun Devils 38–17
Syracuse Orange–Louisville Cardinals (19.) 45–26
Texas State Bobcats–Louisiana Tech Bulldogs (20.) 55–62
Michigan Wolverines (21.)–Northwestern Wildcats 38–31 – h.u.
Rutgers Scarlet Knights (22.)–Army Black Knights 28–7
Texas Tech Red Raiders (23.)–Kansas Jayhawks 41–34 kétszeri h.u.
Oklahoma State Cowboys (24.)–West Virginia Mountaineers 55–34
Washington Huskies (25.)–Utah Utes 34–15
A hét televíziós meccsei:
Virginia Cavaliers–North Carolina Tar Heels (Digi Sport 1, csütörtök éjjel 1:25 óra élő és ESPN America, péntek 10.30 óra, Digi Sport 2, péntek 14.15 és szombat 11.45 óra felvételről)
Michigan Wolverines–Iowa Cyclones (ESPN America, szombat 18 óra élő)
Clemson Tigers–North Carolina State Wolfpack (ESPN America, szombat 21.30 óra élő)
Notre Dame Fighting Irish–Wake Forest Demon Deacons (Eurosport 2, szombat 22 óra élő)
Oregon Ducks–Stanford Cardinal (ESPN America, szombat éjjel 2 óra élő)
San Jose State Spartans–Brigham Young (BYU) Cougars (ESPN America, vasárnap reggel 5.30 óra élő)
Michigan State Spartans–Northwestern Wildcats (ESPN America, vasárnap reggel 9 óra felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik