Robert Griffin már a múlté, trónkövetelők rekordhalmozása

MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)MÉSZÁROS GERGELY (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.10.03. 12:39
null
Glasco Martin látványos TD-je is kevés volt a Baylor sikeréhez (Fotó: sbnation.com)
Címkék
Az elmúlt játékhét Oklahoma–Kansas State meccsének Collin Klein-showműsora után nem kellett soká várni az újabb irányítói sztárparádéra. A közép-nyugati államokat tömörítő Big 12 konferencia keleti betolakodója, a West Virginia Mountaineers az elmúlt évi Heisman-győztes és azóta Redskins QB Robert Griffin focisuliját, a Baylor Bearst látta vendégül. A Mackók quarterbackgyára szünetmentes tápegységként működik, Nick Florence hiba nélkül vette át a nagy RG3 örökségét és az eddigi öt forduló elég volt ahhoz, hogy neves elődje iskolarekordját is megdöntse. Florence 29/47-es passzmutatóval, öt TD-átadással és 581 yarddal minden idők legjobb Baylor-irányítóteljesítményét nyújtotta azon a meccsen, ami egy átlagos szombat délutánon talán még egy nagyarányú győzelemhez is elég lett volna.

A West Virginia és vezérzsenije, Geno Smith azonban mindezt másként gondolta. A Hegylakók irányítója felvette a kesztyűt és eszeveszett adok-kapokba bonyolódott texasi riválisával. Az első negyed végén 14–14-es, a nagyszünetben 35–35-ös döntetlent mutatott az eredményjelző, a karmesterek csúcsra járatták a kezük alá dolgozó elkapókat. Smith két vezető elkapója, Stedman Bailey és Tavon Austin 303 és 215 yarddal, 5, illetve 2 hatpontossal zárták a derbit, míg a Baylor vezető elkapója, Terrance Williams termése konferenciarekordot jelentő 314 yard és 2 TD volt, de Tevin Reese 65 yardos, pontot hozó elkapása is életben tarthatta a vendégreményeket.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Mégis, a mérkőzés és a forduló játékmestere Geno Smith lett: a hazai nyugat-virginiaiak vezéregyénisége végzős évére tökéletesen beilleszkedett a vezetőedző és támadóguru Dana Holgorsen játékrendszerébe. Karrierje eddigi csúcspontjára érve Smith 8 (!) touchdownt passzt és 656 yardot szórt a Bailey, Austin tandem irányába. Elképesztő precizitására jellemző, hogy, 51 átadási kísérletéből negyvenötöt célba juttatott, azaz több hatpontos átadása volt, mint rontása. A harmadik negyedben egymás után két hosszú átadással is megtalálta Tavon Austint, míg az utolsó játékrészben előbb Stedman Bailey volt a kiszemelt célpont, a meccs legszebb momentumát pedig J. D. Woods egykezes elkapása jelentette.

J. D. WOODS PARÁDÉS ELKAPÁSA

„Keményen tartottuk magunkat, de nem tudtunk elégszer válaszolni" – fogalmazott velősen Art Briles, a vendég Baylor mestere a 70–63-as West Virginia-siker láttán.

„Klasszikus texasi pisztolypárbaj volt. – viccelődött Geno Smith, a meccs hőse – Méltó a Big 12 konferencia hagyományaihoz. Nem érdekel a Heisman-díj, csak a következő meccsre koncentrálok. Küldetésünk van, a végső győzelemre hajtunk."

GENO SMITH MEGÁLLÍTHATATLAN VOLT A BAYLOR ELLEN


A Délkeleti Konferencia legélesebb ütközetét a Georgia Bulldogs szentélyében, a Sanford Stadiumban vívta a vendég Tennessee Volunteers, Peyton Manning egykori alma matere. Amíg az előző derbi passzparádéba torkollott, ez a déli meccs igazi romboló futásorgiát és 51–44-es Georgia-győzelmet eredményezett, köszönhetően a Bulldogok újonc RB-párosának, Todd Gurleynek és Keith Marshallnak. A kétfejű fenevad hatvan percen keresztül terrorizálta a Vols védelmét, Gurley 130 yarddal és 2 TD-nal, míg legjobb barátja és kollégiumi szobatársa, Marshall 164 yarddal és három hatpontossal iratkozott fel az eredményjelzőre. A két kiváló irányító, Aaron Murray (Dawgs) és Tyler Bray (Vols) végig játékban tartották csapataikat, de míg a vendég Volunteers védelme a második negyed végén képes volt a nagy játékra és 17 pontos hátrányból 30–30-as egálra hozta a nagyszünetre a meccset, addig Tyler Bray a vége előtt négy perccel először labdát vesztett, majd az utolsó Tennessee-esélynél interceptiont dobott.

„A levegőben jobbak voltunk, de a futás elleni védekezésben alulmaradtunk" – értékelt Derek Dooley, a Vols vezetőedzője.

A GEORGIA SZÉTFUTOTTA A TENNESSEE-T

A forduló további két emlékezetes irányítóteljesítménye Miami városaihoz kötődik. A floridai székhelyű Miami Hurricanes irányítója, Stephen Morris 566 yarddal és 5 hatpontos átadással új Atlanti-óceáni (ACC)-konferenciarekordot állított fel, amellyel csapata 44–37-re felülmúlta a North Carolina State gárdáját. A Canes ezzel a teljesítménnyel és sikerrel a háta mögött reménytelien vághat neki hétvégi csatájának, a Katolikusok a. Rosszfiúk ellen becenévre hallgató rivalizálásnak a Notre Dame Fighting Irish ellen a chicagói Soldier Fielden.

STEPHEN MORRIS ACC-REKORDJA

Az Ohio államban található kisebbik Miami az Akron Zips otthonába látogatott és a vendég RedHawks vezére, Zac Dysert 516 yardot és 6 TD-t hintett az 56–49-es győzelem és Zippy, a hazai kabalakenguru ugrándozásának megállítása érdekében. Dysert az NFL-játékosmegfigyelők egyik kedvence, minden képessége és esélye megvan arra, hogy a Miami-Ohio korábbi legendája, Ben Roethlisbeger nyomdokaiba lépjen.

BIG BEN MÉLTÓ UTÓDJA
NCAA, A TOP 25 EREDMÉNYEI
5. FORDULÓ
Alabama Crimson Tide (1.)–Mississippi (Ole Miss) Rebels 33–14
Washington State Cougars–Oregon Ducks (2.) 26–51
South Florida Bulls–Florida State Seminoles (3.) 17–30
Louisiana State (LSU) Tigers (4.)–Towson Tigers (másodosztályú) 38–22
Georgia Bulldogs (5.)–Tennessee Volunteers 51–44
Kentucky Wildcats–South Carolina Gamecocks (6.) 17–38
West Virginia Mountaineers (8.)–Baylor Bears 70–63
Oklahoma State Cowboys–Texas Longhorns (11.) 36–41
Michigan State Spartans–Ohio State Buckeyes (12.) 16–17
Arizona Wildcats–Oregon State Beavers (14.) 35–38
Boston College Eagles–Clemson Tigers (15 h.) 31–45
Southern Methodist (SMU) Mustangs–Texas Christian (TCU) Horned Frogs (15 h.) 16–24
Washington Huskies (23.)–Stanford Cardinal (18.) 17–13
Southern Miss Golden Eagles–Louisville Cardinals (19.) 17–21
Nebraska Cornhuskers (21.)–Wisconsin Badgers 30–27
Northwestern Wildcats (24.)–Indiana Hoosiers 44–29
Colorado Buffaloes–California-Los Angeles (UCLA) Bruins (25.) 14–42
A hétvége televíziós meccsei:
Utah Utes–Southern California (USC) Trojans (ESPN America, péntek 16 óra, felvételről)
Penn State Nittany Lions–Northwestern Wildcats (ESPN America, szombat 18 óra, élő)
Purdue Boilermakers–Michigan Wolverines (Eurosport 2, szombatról vasárnapra 1.30, felvételről)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik