Szoboszlait kiállították, a Leipzig kikapott Leverkusenben

Vágólapra másolva!
2023.04.23. 17:22
null
Ez nem Szoboszlai napja volt, a magyar játékos összehozott egy tizenegyest és piros lapot kapott (Fotó: Getty Images)
A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 29. fordulójában a Bayer Leverkusen 2–0-ra legyőzte az RB Leipziget.

 

NÉMET BUNDESLIGA
29. FORDULÓ
Bayer Leverkusen–RB Leipzig 2–0 (1–0)
Leverkusen,
BayArena. V: Schlager
LEVERKUSEN: Hradecky – Kossounou, Tah, Hincapié (Fosu-Mensah, 78.) – Frimpong, Andrich, Demirbay, Bakker – Diaby (Amiri, 68.), Hlozek (Azmun, 68.), Adli (Bellarabi, 90+1.). Vezetőedző: Xabi Alonso
LEIPZIG: Blaswich – Klostermann (Laimer), Orbán, Gvardiol – Henrichs, Kampl (Nkunku, a szünetben), Haidara (Forsberg, 81.), Halstenberg (Simakan, 60.) – Szoboszlai, Werner (A. Silva, 81.), Olmo. Vezetőedző: Marco Rose
Gólszerző: Hlozek (40.), Amiri (86. – 11-esből)
Kiállítva:
Szoboszlai (85.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem hozott túl sok látnivalót a mérkőzés első félideje, de gól így is láthatott a szinte telt házas BayArena közönsége. Az első percekben Werner tette próbára Hradecky reflexeit, majd fél óra játék után Hincapié döntött úgy, hogy távolról megpróbál gólt rúgni – a labda a keresztlécen csattant. A gól öt perccel a szünet előtt érkezett: Andrich tanári módon ugratta ki Diabyt, aki középre lőtte be a labdát – a tizenegyespont magasságában Adam Hlozekérkezett, és a hálóba lőtt. 1–0

A szünetben Nkunku beállása jelezte, hogy komoly ostromra készül a Lipcse. Ez így is történt, Marco Rose tanítványai több periódusban is beszorították saját kapuja elé a Bayert, de a legtöbb esetben nem sikerült eltalálniuk Hradecky kapuját – amikor ez sikerült, akkor Nkunku közeli lövését bravúrral védte a finn, majd Hincapié tisztázott, nem sokon múlott a lipcsei gól.

Xabi Alonso eközben kontrákra rendezkedett be (sokatmondó adat, hogy a Leipzig a meccs során 26 kapura lövéssel próbálkozott, viszont ebből csak nyolc találta el a kaput), Frimpong pedig kétszer is életveszélyesen tudott elrobogni a jobb szélen. A villámléptű holland az első alkalommal még Blaswichba rúgta a ziccert, másodszor viszont jött Szoboszlai Dominik, aki tizenegyest érően csúszott oda a 22 esztendős szélsőnek. Jogos volt a sárga lap, de mivel a magyar játékosnak már volt egy, Daniel Schlager játékvezető kiállította. A tizenegyest Nadiem Amiri berúgta – ezzel eldőlt, hogy a kevesebbet támadó, de helyzeteivel jobban sáfárkodó Levekusen gyűjti be a három pontot. 2–0

Xabi Alonso együttese ezzel visszajött a 6. helyre, négy pontra megközelítve mostani ellenfelét, amely a Freiburg győzelme miatt visszacsúszott az ötödik pozícióba.

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! A Bayer Leverkusen pragmatikus futballal legyőzte az RB Leipziget.

90+3. perc: Újabb hazai kontra, Bellarabi ívelt az ötösre, Orbán a kapu torkából mentett.

90+1. perc: Utolsó cserelehetőségét is kihasználta Xabi Alonso. Adli le, Bellarabi be.

4 perc a ráadás.

86. perc: GÓÓÓÓÓL! AMIRI BELÖVI A BÜNTETŐT! Higgadtan, erősen a jobb alsóba, Blaswich érezte az irányt, beleért a lövésbe, de nem tudott hárítani.

85. perc: Szoboszlainak ez volt a második sárga lapja, Schlager játékvezető kiállította a magyar játékost – jogosan.

85.perc: TIZENEGYES! Ismét Diaby robogott el, Szoboszlai utolsó emberként elkaszálta a kapura törő hollandot.

84. perc:a változatosság kedvéért a hazaiak mestere, Xabi Alonso kapott sárga lapot.

83. perc: FRIMPONG ELDÖNTHETTE VOLNA! A villámléptű holland szélső lerázta a védőjét, de ordító helyzetben Blaswichba lőtt.

81. perc: utolsó cseréit használta ki a Leipzig. Werner és Haidara le, André Silva és Forsberg be.

A Leipzig beszorította saját kapuja elé a Leverkusent, de hiába jönnek a beadások egymás után, nem sikerült megdolgoztatniuk Hradeckyt.

78. perc: Hincapié sérült meg, nem tudta folytatni, Fosu-Mensah érkezett a helyére.

75. perc: A frissen beállt Laimer is kapot egy sárga lapot – Frimpongot buktatta.

72. perc: újabb cseréjét is meglépte Marco Rose: Klostermann helyére Laimer állt be.

71. perc: Haidara is besárgult, taktikai szabálytalanságot követett el – ez volt a francia ötödik sárgája, így kihagyja a kövtkező, Hoffenheim elleni bajnokit.

70. perc: Daniel Schlager játkvezető egyszerre két sárga lapot is kiosztott, Hincapié szabálytalanságért, Simakan reklamálásért kapta.

68. perc: Kettős cserét hajtott végre Xabi Alonso: Diabyt Amiri, a gólszerző Hlozeket pedig Azmun váltotta.

67. perc: Szoboszlai Dominik kapta a mérkőzés első sárga lapját.

65. perc: MI MARADT KI?! Nkunku köveli lövését bravúrral védte Hradecky, a kipattanót viszont nem sikerült a kapuba kotorni, végül Hincapié vágta ki a labdát.

62. perc: NKUNKU! Szoboszlai szögletét követően nem tudott felszabadítani a hazai csapat, a csereként beálló francia lövése egy védőn gellert kapa szédült ki szögletre. Ez utóbbi sarokrúgásból kontrázni próbált a Bayer, de Klostermann határozottan állította meg Frimpongot.

60. perc: Második cseréjét is melgépte Marco Rose: Halstenberg helyére Simakan érkezett.

A második játékrész elején a Leipzig birtokolta a labdát, de egyelőre nem tudott komoly nyomást helyezni a hazai kapura.

52. perc: Gvardiol fejelt nagyon rosszul egy szöglet után, kirúgás következik.

A szünetben Nkunku érkezett Kampl helyére.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

2 perc ráadást ítélt meg a játékvezető.

40. perc: GÓÓÓÓÓL! VEZET A LEVERKUSEN! Diaby robogott egy egy kiváló ütemű indítással a jobb oldalon, centerezésére Hlozek érkezett, aki a tizenegyespont magasságából védhetetlenül lőtt a jobb alsó sarokba.

32. perc: KERESZTLÉC! Hincapié eresztett meg egy távoli bombát, Blaswich csak nézni tudta kapufáról visszapattanó labdát.

31. perc: Szoboszlai tekert 16 méterről a hosszú sarok irányába, a nem túl erős lövést könnyen fogta Hradecky.

27. perc: Szoboszlai lövése egy védőről pattant ki, szöglet következik. A sarokrúgást követő kontrában három leverkuseni támadó vezethette rá a labdát egy védőre, de nem sikerült lövésig vinni az akciót, utólag még lest is intett a partjelző.

26. perc: Adli felé érkezett egy hosszú labda, Blaswich gond nélkül begyűjtötte.

22. perc: A pályára már visszatért Olmo kakaskodott az őt korábban elkaszáló Andrich-val, a játékvezető mindkét játékost szóban figyelmeztette.

18. perc: Olmót kaszálta el egy leverkuseni, ápolás következik. A spanyol támadót a pályán kívül fogják ápolni a korábbiakban.

Az első negyedórában jó iramú meccset produkáltak a csapatok, de komoly gólhelyzetet még nem láthattunk.

8. perc: Hlozek iramodott meg, de a tizenhatoson szerelte őt Orbán. Az ellenakciót Szoboszlai lövése zárta, a labda centikkel gurult el a kapu mellett.

7. perc: HELYZET! Halstenberg adott egy okos passzt Wernernek, aki éles szögből Hradeckybe lőtt.

5. perc: Folytatódik a lipcsei támadássorozat, ezúttal Olmo lövése akadt el a blokkban.

4. perc: Henrichs próbált helyzetbe kerülni a tizenhatoson belül, lövését Tah blokkolta.

3. perc: Haidara próbálta szöktetni Wernert, Kossounou remek ütemben kapcsolta le az átadást.

Piros felsőben, fehér nadrágban a Leverkusen, fehérben a Leipzig.

ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Florian Wirtz gyomorrontás, Tapsoba pedig izombántalmak miatt nincs ott a Leverkusen mai meccskeretében.

Ez pedig a hazai gárda kezdője.


Itt a Leipzig kezdőcsapata.


 

ELŐZMÉNYEK

Két, remek formában levő csapat fog összecsapni vasárnap délután a BayArena gyepén. A hazai együttes zsinórban kilenc veretlen mérkőzést számlál a bajnokságban és a tabella hatodik helyén tanyázik – mindezt úgy, hogy Xabi Alonso érkezésekor még kieső helyen volt a sokkal többre hivatott kerettel rendelkező gárda. A „gyógyszergyáriakat” jelenleg hét pont válaszja el a BL-indulást jelentő negyedik helyen álló soros ellenféltől, így nagyobb esélye van arra, hogy Wirtzék az Európa-liga megnyerésével kvalifikálják magukat a legrangosabb kontinentális sorozatba.

Ezzel szemben a Leipzig kiheverte a Manchester City elleni BL-pofont, valamint annak utózöngéit (lásd a Bochum és Mainz elleni vereségek), és sorozatban három győzelemmel (a Dortmund, a Hertha és az Augsburg volt Szoboszlaiék áldozata) visszakapaszkodott a legjobb négy közé. A lipcsei együttes magyar légiósai közül Szoboszlai és Orbán rendre pályára léptek csapatukban (Orbán a Dortmund ellen gólt is szerzett), Gulácsi pedig még mindig sérült.

A Marco Rose-féle Lipcse egy leverkuseni sikerrel ideiglenesen átvenné a harmadik helyet az Union Berlintől, míg Xabi Alonso gárdája visszavenné az Ekl-indulást érő hatodik helyet a szombaton a Bayern Münchent legyőző Mainztól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik