Kimmich bizarr gólja döntött, a Bayerné a német Szuperkupa is!

Vágólapra másolva!
2020.09.30. 20:24
null
Joshua Kimmich (6) egészen különös gólt szerzett a hajrában (Fotó: AFP)
A Bayern München ötödik trófeáját is megszerezte a 2020-as naptári évben: a Bundesliga, a Német Kupa, a Bajnokok Ligája és az európai Szuperkupa után a német Szuperkupát is megnyerte, mivel az Allianz Arénában 3–2-re legyőzte a Borussia Dortmundot.

NÉMET SZUPERKUPA
BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND 3–2 (2–1)

München, Allianz Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: Steinhaus
Bayern München: Neuer – Pavard (C. Richards, 76.), Süle, L. Hernández, A. Davies – Kimmich, Javi Martínez (Musiala, 83.), Tolisso – Th. Müller, Lewandowski (Zirkzee, 83.), Coman (Gnabry, 53.). Vezetőedző: Hansi Flick
Borussia Dortmund: Hitz – Can, Hummels (Piszczek, 76.), Akanji – Meunier (N. Schulz, 67.), Dahoud, Delaney, Passlack – Brandt (Bellingham, 76.), Reus (Reyna, 72.) – Haaland (Reinier, 67.). Vezetőedző: Lucien Favre
Gólszerző: Tolisso (18.), Th. Müller (32.), Kimmich (82.), ill. Brandt (39.), Haaland (55.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A játékvezetéstől ezzel a mérkőzéstől búcsúzó Bibiana Steinhaus sípszavára „nagyszabású semmittevésbe” kezdett a két német élcsapat, legalábbis az első tizenöt percben helyzetre emlékeztető dolgot még csak nem is láttunk, csak mezőnyjátékot, abból sem a legszínvonalasabbat. Persze a Bayern és a Dortmund szintjéhez viszonyítva...

Az első nagyobb lehetőség a Dortmundé volt, Marco Reus lövése perdült szögletre. A sarokrúgás veszélyes volt – önveszélyes, mert gólt kapott belőle a Borussia... A Bayern védői elhárították a szögletet, Alphonso Davies felgyorsított, majd Kingsley Coman érintésével Thomas Müllerhez került a labda. Müller felnézett, és kiugratta a jobb szélen Robert Lewandowskit, ő laposan centerezett, Corentin Tolisso elsőre még elhibázta a ziccert, de másodikra már a kapuba lőtt (1–0). A Dortmund szögletéből a Bayern szerzett gólt!

Ugyan a Dortmundnak volt egyenlítési lehetősége, a Bayern egyre inkább irányítása alá vonta a mérkőzést, és a 32. percben megszerezte második gólját is: Davies bal oldali remek beadására a hosszún nagy lendülettel érkezett Thomas Müller, és erős fejese nyomán a labda a bal oldali kapufát érintve került a kapuba (2–0).

Egyre inkább úgy tűnt, a rekordbajnok azt tesz, amit akar, a házigazda elhibázott egy három a kettő elleni kontrát. Egyből megbűnhődött ezért: rossz labdajáratás után a Dortmund a Bayern térfelén szerzett labdát (már nem először – gondjai akadtak a bajoroknak az agresszív letámadással), villámgyorsan ziccerig játszott, Julian Brandt pedig a jobb oldalról kilőtte a hosszú fölső sarkot (2–1).

A második félidő óriási Dortmund-helyzettel kezdődött (Thomas Meunier kihagyta, ennek láttán Lucien Favre kis híján lefordult a technikai zónában), s Dortmund-góllal folytatódott. A Bayern megint elveszítetta a labdát saját térfelén, Thomas Delaney remekül ugratta ki Erling Haalandot, aki magabiztosan értékesítette a ziccert (2–2). Az 59. percben fordíthatott volna a BVB, ám Haaland ziccerénél Manuel Neuer káprázatos mentést mutatott be! Világklasszis kapusmegmozdulás és kulcsfontosságú jelenet volt.

Favre hamarosan kettőt is cserélt, lehozta a második félidőben nagyon virgonc Haalandot is, akit Reinier váltott. Sorra jöttek a változtatások, ez nem tett jót sem a játék színvonalának, sem a folyamatosságának – feltűnő volt viszont, hogy a Bayern mennyire nem tud helyzetet kialakítani. Ilyet azért ritkán látunk, pláne az Allianz Arénában...

A „helyzettelenség” egészen a 82. percig tartott, amikor Joshua Kimmich agresszívan letámadva labdát szerzett Delaneytől a felezővonalnál, majd a jobbján futó Lewandowskihoz játszott. A lengyel csatár visszapasszolt neki, Kimmich elsőre még Hitzbe lőtte a ziccert, ám a kipattanó labda a lábára, onnan pedig a kapuba perdült, ritkán látható (és ritka szerencsés, illetve a BVB szemszögéből balszerencsés) gól volt (3–2)! Ez döntött, a Fortunával sem hadilábon álló Bayern újabb trófeát szerzett 2020-ban – immár az ötödiket –, és 1987, 1990, 2010, 2012, 2016, 2017, valamint 2018 után nyolcadszor lett a német Szuperkupa győztese!

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+4. perc. VÉGE, BAYERN MÜNCHEN–BORUSSIA DORTMUND 3–2, HANSI FLICK CSAPATA AZ EURÓPAI UTÁN A NÉMET SZUPERKUPÁT IS MEGNYERI!

90+3. perc. Akanji kis híján bajba kerül saját tizenhatosán belül, de el tudja rúgni a labdát.

90+2. perc. Dortmundi szöglet, a kapus Hitz is előrejött! Majd még egy korner. Középen lökés, szabadrúgás kifelé.

90. perc. HÁROM PERC A RÁADÁS.

89. perc. Bayern-szabadrúgás balról, elég jó szögből, bár nincs közel a labda. Olyan 24-25 méter lehet a távolság. Müller méri fel. Jó is a lövés, de kevéssel a kapu mellé csavarodik!

83. perc. BAYERN-CSERÉK.Lewandowski le, Zirkzee be, Javi Martínez le, Musiala be.

82. perc. TE JÓ ÉG, MICSODA GÓL, KIMMICH, 3–2 A BAYERNNEK! Kimmich letámad a félpályánál, labdát szerez Delaneytől. Kitolja a jobbján futó Lewandowskinak, aki önzetlenül visszapasszol. Kimmich ziccerben lő, Hitz véd, a kipattanó a már hasra vágódó és fekvő Kimmich lábára pattan, onnan pedig a kapuba!

81. perc. Gnabry tolja ki a labdát a jobb szélen felrohanó Richardsnak, a szélsőhátvéd beadását mentik a védők.

76. perc. BAYERN-CSERE, KETTŐS DORTMUND-CSERE. Pavard helyére Richards jön be, Hummels helyére Piszczek, Brandt helyére Bellingham.

72. perc. ÚJABB DORTMUNDI CSERE. Reus helyére Reyna érkezik.

69. perc. Reinier passzol a jobb oldalra áthúzódott Passlacknak (Schulz bal oldali szárnyvédőbe állt be), a lövés kapu mellé megy. De les is volt.

67. perc. KETTŐS DORTMUNDI CSERE.Meunier helyére Schulz jön be, Haaland (hmmm...?) helyére Reinier.

66. perc. SÁRGA LAP! Haaland megy be a darálóba, Lucas Hernández le is darálja a norvégot. Kap is egy sárga lapot Steinhaustól, szópárbaj! Persze nem a játékosé az utolsó szó.

Haaland (jobbra) a második félidőben egyenlíthetett, és utána fordíthatott is volna, ám ziccerét Neuer védeni tudta (Fotó: AFP)
Haaland (jobbra) a második félidőben egyenlíthetett, és utána fordíthatott is volna, ám ziccerét Neuer védeni tudta (Fotó: AFP)

59. perc. FORDÍTHATNA A DORTMUND, DE NEUER ÓRIÁSI BRAVÚRT MUTAT BE! Megint Haaland kap kiugratást, megint ballal csavarna a kapu jobb oldalába, de most Manuel Neuer nyeri a párharcot, hatalmas védéssel megőrzi a 2–2-es eredményt! Káprázatos kapusbravúr!

58. perc. Bayern-szabadrúgás a bal oldalról, a tizenhatos oldalvonala mellől, Kimmich a labda mögött. Jobbal a kapu felé csavar, Hitz könnyedén lekapja a beadást.

55. perc. KIEGYENLÍT A DORTMUND, HAALAND A GÓLSZERZŐ, 2–2!!! Már megint elveszít egy labdát saját térfelén a Bayern, Delaney kiugratja középen Haalandot, a norvég ifjonc pedig ballal, magabiztosan a hálóba lő.

53. perc. BAYERN-CSERE. Coman helyére Gnabry. Minőségi váltás.

52. perc. Akanji és Dahoud próbálja meg a bal szélről, a tizenhatoson belülről középre préselni a labdát, egyiküknek sem sikerül, viszont les is volt.

47. perc. MIT CSINÁL MEUNIER?! Dahoud kiugratásával meglép a jobb szélen a belga szárnyvédő, ajtó-ablak ziccer, az égbe durrantja. A másik oldalon Haaland csapkod dühében, Favre el sem akarja hinni a kispadon ezt a rontást.

46. perc. CSERE NÉLKÜL FOLYTATJÁK A CSAPATOK!

Tolisso közvetlen közelről megszerzi a Bayern első gólját (Fotó: AFP)
Tolisso közvetlen közelről megszerzi a Bayern első gólját (Fotó: AFP)

1. FÉLIDŐ

45. perc. NINCS HOSSZABBÍTÁS, JÖHET A SZÜNET! A Bayern úgy tűnt, teljes kontroll alá tudja vonni a mérkőzést, Corentin Tolisso és Thomas Müller góljával már 2–0-ra vezetett, elrontott egy 3 a 2 elleni kontrát, a Dortmund egy védelmi hibát kihasználva egyből büntetett és csökkentette a különbséget Julian Brandt góljával. 2–1, PIHENŐ!

39. perc. GÓÓL, SZÉPÍT A DORTMUND, BRANDT, 2–1! Támadásépítés közben, saját térfelén szór el egy labdát a Bayern, egyből lecsapnak a vendégek. Reus Haalandhoz passzol, Haaland kitolja a labdát jobbra, Brandtnak, aki tiszta ziccerben áll Neuerrel szemben, s nem is hibázik. Erős lövés, kipúpozza a hosszú fölső sarkot.

38. perc. Három a kettő ellen kontrázik a Bayern, de Coman rossz labdaátvétele bedönti az akciót, ezt megúszta a Dortmund!

36. perc.„Minden évben ugyanaz, a Dortmund oda is adhatná akár előre a pontokat, ha Münchenben játszik” – írja az ismert németfutballszakíró Manuel Veth a Twitteren. Hát, igen. Jó, itt nem pontokért küzdenek, de már megint nagyon sima Bayern-győzelem irányába tartanak a dolgok…

34. perc. A Dortmund jóformán percenként ad el egy labdát saját térfelén, ebből a Bayern ellen semmi, de semmi jó nem sülhet ki. Favre arcán aggodalom látszik. Nem csoda.

32. perc. ES MÜLLERT! THOMAS MÜLLER, 2–0, REMEK FEJES!!! Járatja a labdát a Bayern, majd Davies bead a bal szélről, mégpedig tökéletesen. A hosszú saroknál Müller érkezik, erős fejese a bal oldali kapufát érintve a kapuban köt ki, szép gól! Passlack védekezése kicsit mulya volt, Müller sokkal agresszívebben támadta a labdát.

28. perc. Szépen kijátszott müncheni akció, Pavard lövésébe Lewandowski jégkorongos módon belelép, de a megpattanó labda nem a kapuba megy, hanem szögletre perdül. Hummels menti Kimmich beadását.

24. perc. REUS EGYENLÍTHETNE! De nem egyenlít, mert Neuer védi a lövését.

22. perc. Kimmich kínálja meg Hitzet egy lövéssel, de a „távpárbajban” a kapus nyer.

21. perc. Szép dortmundi kombináció után Dahoud lő a kapu fölé.

18. perc. DE, VESZÉLYES A DORTMUNDI SZÖGLET! ÖNVESZÉLYES, MERT A KONTRÁBÓL MEGSZERZI A VEZETÉST A BAYERN, TOLISSO, 1–0!!! A tisztázott szöglet után megindulnak a müncheniek, Davies hozza fel a labdát. Thomas Müller kapja, tökéletes kiugratás a jobb szélre, Lewandowskinak. Lewandowski középre passzol (nincs les), érkezik Tolisso, elsőre még nem rúgja be a ziccert, másodikra igen.

17. perc. DORTMUNDI LEHETŐSÉG! Reus bújik be Süle elé a bal oldalon, lövése Lucas Hernándezről pattan szögletre. A korner veszélytelen.

15. perc. Láttunk már jobb Bayern–Dortmundot, mondhatni, lehet hová fokozni a tempót és a színvonalat is. A látottak alapján eddig „teljesen megérdemelt” az eredményjelzőn látható két nulla.

11. perc. Pavard ment szép becsúszással egy bal oldalról belőtt labdát. Aztán Davies pocsék helyre fejeli a labdát, így Haaland majdnem ziccerbe kerül, de közben szabálytalankodtak Tolissóval szemben. Szabadrúgás kifelé.

9. perc. Bal oldali Bayern-szöglet, a találkozó első sarokrúgása. Kimmich végzi el, ebből közvetlenül nincs még helyzet, aztán viszont a másik oldalról visszaívelt labdát Kimmich stukkolja rá, Hitz simán hárít.

8. perc. Eddig nincs sok akció a kapuk előtt. A Bayern türelmesen adogat, a Dortmund fegyelmezetten zár.

2. perc. Davies kavar a bal szélen, beadása lepattan. Aztán Davies pattan meg a bal szélen, laposan keresztbe megy a belőtt labdája.

1. perc. Bibiana Steinhaus sípszavára a Bayern kezdte a játékot! Mindkét csapat hagyományos mezében, pirosban a Bayern, sárga-feketében a Dortmund.

Bibiana Steinhaus a német Szuperkupa-mérkőzésen búcsúzott a játékvezetéstől (Fotó: AFP)
Bibiana Steinhaus a német Szuperkupa-mérkőzésen búcsúzott a játékvezetéstől (Fotó: AFP)

Az előző hétvégén mindkét csapat kapott egy pofont: a Dortmund 2–0-ra kikapott Augsburgban, a Bayern hosszú, 2019 decembere óta tartó veretlenségi sorozatának pedig a Hoffenheim vetett véget egy 4–1-gyel.

A Német Labdarúgóliga (DFL) által kiírt Szuperkupát 1987 óta rendezik meg, igaz, 1997 és 2009 között nem játszottak érte. 2019-ben a Dortmund hódította el a trófeát a Bayern 2–0-s legyőzésével.

Robert Lewandowski és Thomas Müller 9-9 Szuperkupa-mérkőzést játszott eddig, ezzel rekorderek. Lewandowski öt meccsen gólt is szerzett, de ezen aligha lepődik meg bárki...

• A Bundesliga hivatalos honlapjának statisztikája szerint az eddigi 20 Szuperkupa-mérkőzés gólátlaga 3.2 volt (64 gól esett).

• A Bayernből hiányzik Leroy Sané (térdproblémák) és Leon Goretzka (hátfájdalmak), a Dortmundból pedig Jadon Sancho és Roman Bürki (mindketten légzőszervi betegséggel küszködnek, de mindkettejük koronavírus-tesztje negatív lett). David Alaba szintén nem volt teljesen egészséges, Jérome Boatenggel és Serge Gnabryval együtt a kispadon találta magát. A másik oldalon Axel Witsel, Raphaël Guerreiro, Lukasz Piszczek a kispadon. Azért van rotáció...

• A mérkőzés játékvezetőjének ez az utolsó mérkőzése: Bibiana Steinhaus ezzel a találkozóval fejezi be aktív hazai és nemzetközi pályafutását.

JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! Szerda estére német Szuperkupa: a Bayern és a Dortmund mérkőzik meg a 2020–2021-es németországi idény első trófeájáért. Tartsanak velünk!

A német Szuperkupa a mérkőzés előtt az Allianz Arenában (Fotó: AFP)
A német Szuperkupa a mérkőzés előtt az Allianz Arenában (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik