Mainz: Szalai ismét az első kerettel edzhet – hivatalos

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.10.05. 13:46
null
Szalai Ádám a válogatottól visszatérve a Mainz első csapatával készülhet majd (Fotó: AFP)
Szalai Ádám a válogatott mérkőzések után visszakerül a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő FSV Mainz első keretéhez – minderről a klub hivatalos honlapja adott tájékoztatást. Mint emlékezetes, az elmúlt napokban edzőváltáson is áteső klubnál bő két hete döntöttek úgy, hogy a 32 éves támadót kiteszik az első csapat keretéből. Szalai a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre is hol egyedül, hol az U23-as kerettel tudott készülni.

A döntést Rouven Schröder sportigazgató jelentette be a Mainz hivatalos honlapján. Ő volt az, aki két héttel ezelőtt a Kickernek még arról beszélt, Szalait azért tették ki a keretből, mert „nem passzol a szakmai elképzelésekhez”, és a „válogatott valamint a több játéklehetőség szempontjából hasznosabb minden fél számára, ha továbbáll.”

Schröder ezúttal már úgy fogalmazott, az elmúlt hetek történései komolyan megviselték a csapatot, ezért fontosnak érezték, hogy minél hamarabb tisztázzák a nézeteltéréseket, és miután Szalai egyértelműen kijelentette, hogy továbbra sem akar más klubot keresni magának, és nem kéri sem szerződése módosítását, sem felbontását, marad a Mainz játékosa.

„Örülök, hogy újra a csapat tagja lehetek és továbbra is készen állok arra, hogy mindent megtegyek a Mainzért. Szeretném a történteket magunk mögött hagyni és arra koncentrálni, hogy mind jobban teljesítsünk a sportpályán” – idézte a mainz05.de Szalait.

A két fél szeptember végén még a pereskedést sem zárta ki. Szalai ügyvédjét, Markus Schützöt akkor a Bild szólaltatta meg. „Valóban, vasárnap a mainzi munkaügyi bírósághoz fordultunk, hogy kötelezze a klubot: Szalai Ádám azonnali hatállyal visszatérhessen az első csapat edzéseire” – szólt a lényegre törő nyilatkozat.

Schröder aztán már másnap arról beszélt, mindent el tud képzelni az ügy kimenetelével kapcsolatban – akár azt is, hogy Szalai valóban visszatérhet az első csapathoz. „Meg szeretnénk oldani a problémát, a cél a peren kívüli egyezség” idézte őt a Bild.

A Mainz honlapja számolt be arról, hogy Szalai újra az első kerettel edzhet majd, ha visszatér a magyar válogatottól
A Mainz honlapja számolt be arról, hogy Szalai újra az első kerettel edzhet majd, ha visszatér a magyar válogatottól

Már Szalai „felfüggesztése” és annak kommunikációja is több kérdést feldobott a német sajtó számára. A helyzet egyik furcsasága az volt, hogy a magyar csatár nem sokkal korábban még a Német Kupában csereként pályára lépve fontos gólt szerzett csapatában. A két héttel ezelőtti beszámolók szerint a Mainz felmentette az edzéslátogatás alól a játékost, akinek ugyanakkor lehetőséget biztosítottak arra, hogy önállóan, vagy a tartalékcsapattal tréningezve megpróbálja magát formában tartani addig, amíg másik klubot nem talál. A Bild nem hagyta annyiban a dolgot, a lap azt írta, a valódi ok egy elmérgesedő pénzügyi vita, amelynek során a magyar csatár csapattársai szószólójaként vehemensen követelte a koronavírus-járvány miatt korábban visszatartott fizetések átutalását.

A keretből eltanácsolt játékos két nappal később megjelent a gyakorlópályán, és a gárda erőnléti edzőjével, Axel Busenkell-lel egyéni feladatokat végzett. Egyúttal jelezte, egy pillanatra sem áll le a munkával. Délután folytatódott a történet: a csapatedzés elmaradt. A Bild arról értesült, a klub játékosai sztrájkba léptek, így kifejezve szolidaritásukat Szalai Ádám iránt. Elmondták az öltözőben, amíg nem rendeződik az ügye, nincs normális munkavégzés. Ezt később írásba is foglalták, s elküldték a klubvezetőségnek.

A klubelnök, Stefan Hofmann a történtek után adott interjújában nem tagadta, hogy a klub nincs jó anyagi helyzetben, de jelezte, szerinte a magyar légiós ügye ezzel csak annyiban függ össze, hogy az ő keretből történt kirakása, „elkülönített” edzése volt az utolsó csepp a pattanásig feszült játékosok poharában.

A klubelnök szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban visszatartott fizetések későbbi folyósítása csak egy lehetőség volt, annak függvényében, hogy javul a klub pénzügyi helyzete – az viszont nemhogy nem javult, még tovább romlott.

„Azt azonban elképzelni sem tudtam volna, hogy a játékosok az edzés bojkottálására határozzák el magukat. Ez alapjaiban rázta meg a klubot, a vezetőség még most is a hatása alatt van, és nem lehetséges úgy folytatni a közös munkát, mintha mi sem történt volna” – mondta Hofmann, aki akkor még úgy fogalmazott, hosszú hetek munkája lesz helyreállítani a bizalmi kapcsolatot a játékosokkal.

A klubházon belüli feszültség odáig fajult, hogy egy héttel ezelőtt, azaz szeptember 28-án, hétfőn a Mainz bejelentette az eddigi vezetőedző, Achim Beierlorzer távozását. A tréner helyét az addigi segédedző, Jan-Moritz Lichte vette át, aki jelen állás szerint az idény végéig vezetheti a csapatot.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik