MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2022.06.24 23:15 Frissítve: 2022.06.25 22:09

Házassági hirdetés – Malonyai Péter jegyzete

 

Most éppen az a hír járja, hogy Cristiano Ronaldo a Bayern Münchenhez szerződhet.

Most éppen... Mert mindig akad egy bennfentesnek kinevezett információ, amely időlegesen felkorbácsolja az érdeklődést. Esetünkben a Bayern és CR7 iránt.

Világmárka mind a kettő, a hozzájuk közelálló körök pedig értenek hozzá, hogyan kell a szenzáció csapját kinyitni, jól kifolyatni az áradó aranyat, időnként a szennyet, majd aztán eltekerni jobbra a korongot – és vége.

Esetünkben a Bild adta hírül a készülődő Bayern–Ronaldo frigyet. A lappal szemben lehetnek fenntartásaink – legyen elég csak a Nobel-díjas Heinrich Böll 1974-es regényére (Katharina Blum elvesztett tisztessége) utalnom, a könyv, amelynek a Bild volt a mintája, remekül bemutatja, mire képes a bulvársajtó, főként, ha rágörcsöl egy témára.

Ezzel együtt ne legyintsünk, hiszen – és ez már szakmaibb megállapítás – jól járnának egymással. A Bayern az a Bayern, ehhez nem szükséges különösebb magyarázat, igaz, Ronaldo méltatásához sem kell keresni az érveket, a kézenfekvő tények is bivaly­erősek. Hiszen ha valaki három topligában már volt gólkirály, 641 bajnokin 497-szer talált be a kapuba, az Aranylabdára akkor is esélyes, amikor nem, s ha ráadásul a tudatosnál is tudatosabb futballista, azt joggal várhatják tárt karokkal mindenütt.

A Bayern sem kivétel, főként most, amikor lerúgta magáról a hűtlen szerető, nevezett Robert Lewandowski, ami presztízsveszteség, de egy jó Ronaldo helyreállíthatja a világ rendjét.

Persze vannak korlátai is a nagy egymásra találásnak, kezdjük a megváltoztathatatlannal, a portugál klasszis életkorával: 37 esztendős, mondják, futballban ez már több a soknál, veteránkor. Erre csak azt mondhatom, hogy bár látnék egy fél húszesztendőst a közelemben olyan mutatókkal, mint amilyen az övé, nyilván értik, mire gondolok... A másik akadály már kevésbé megugorható, hát persze hogy a pénzről van szó. Nem fillérekről, milliókról, euróban és annyi nullával, hogy nem tudom, elbírná-e a jó öreg laptopom billentyűzete.

Hát... Majd meglátjuk... Mindenesetre idáig eljutva rájöttem, hogy mondhatok én akármit a Bildről, Herr Böll ide, Nobel-díj oda, csak beugrottam én is a hírének.

Olyannyira, hogy csalódnék, ha nem lennének egymáséi a szereplők.

Hiába, a szerző is ember.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.13 23:40:58

Német labdarúgás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A tradíció ugyanis a földkerekség összes pénzéért is megvásárolhatatlan. Mert az maga az idő, a generációk által és alatt felhalmozott tudás, tapasztalat, mentális és morális erő. A szinte minden téren hanyatló Európa e nyilvánvaló tényt hagyta figyelmen kívül, amikor az önfelszámolás, az önfeladás útjára lépett. A futball még kivétel, a sporton belül is.

2022.08.13 23:40:58

Német labdarúgás KISS ANTAL

ALAPVONAL. Anno a keleti blokk egyik nevesincs együttese, az Union Berlin útját Európába lehet meseszerűnek nevezni, de tudjuk, hogy azok a mesék a legszebbek, amelyek igazak. (...) Jómagam talán Schäfer Andrást irigylem a legjobban a külföldön kenyeret kereső labdarúgóink közül, mert ő a két lábbal földön járók igazi közösségének focimennyországában szerepelhet.

2022.08.13 14:30:54

Német labdarúgás R. P.

Kétszer szerzett vezetést a lipcsei csapat, de a vendégek szerencsés góllal pontot mentettek.

2022.08.10 22:13:05

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Egyre kevesebben merik vállalni adott esetben sarkos – de saját! – véleményüket, inkább belevágnak a biztonsági játékba, az »idegenben jó az iksz« hülyeségébe, és csak olyasmit hajlandók mondani, amiből nem lehet bajuk.

2022.08.08 18:21:45

Német labdarúgás H. Á.

Fordulóról fordulóra a német bajnokság teljes programja, eredmények, állás.