Bundesliga: Meg akarom mutatni, hogy itt a helyem! – Schäfer András

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.05. 09:57
null
Schäfer András, az Union Berlin középpályása (balra) jó erőben és elszántan várja a Bundesliga-idényt, és reméli, hogy szombaton pályára léphet a városi rivális Hertha ellen (FOTÓ: AFP)
A péntek esti Eintracht Frankfurt–Bayern München meccsel elkezdődik a Bundesliga 2022–2023-as idénye, de mi most figyeljünk a szombatra: a fővárosban derbit rendeznek! Beszélgetés Schäfer Andrással, az Union Berlin 23 éves középpályásával a kőkemény felkészülésről, a könnyen menő beilleszkedésről és a célokról.

 

– Jó volt a németóra?

– Jó, bizony! – vágta rá az edzést követő nyelvlecke után lapunknak nyilatkozó Schäfer András, az Union Berlin 23 éves, 20-szoros magyar válogatott középpályása. – Az iskolában ugyan tanultam egy évig németül, abból nem sok maradt meg. Berlinbe érkezve újra nekiveselkedtem, már csak azért is, mert szeretném minél hamarabb tökéletesen megértetni magam a társakkal. Fél év elteltével már egész jól megy.

– Ha nem a Nemzeti Sportnak, hanem a Berliner Zeitungnak adna interjút, már arra is vállalkozna, hogy németül feleljen a kérdésekre?
– Arra még nem, de meccs utáni rövid értékelésre igen.

– Én hosszabb helyzetjelentésre kérném: jól sikerült a felkészülés?
– Ma már válaszolhatok igennel. A júniusi válogatott mérkőzések után kaptam extra pihenőt, ezért valamivel később csatlakoztam a többiekhez. Emiatt volt némi lemaradásom az elején, idővel utolértem őket. Ha két-három héttel korábban beszélünk, még nem jelenthettem volna ki, hogy százszázalékos állapotban érzem magam, most már igen. Ez annak is köszönhető, hogy életem legkeményebb alapozásán vagyok túl. Tudom, sokan szokták ezt mondani a felkészülés végén, de elhihetik nekem, ilyen kiképzésben még nem volt részem. Voltak fárasztó időszakok, de minden pillanatáért megérte: készen állok a rajtra. Sok játékos érkezett hozzánk a nyáron, egyik edzőmeccset vívtuk a másik után, mindenki megkapta a lehetőséget a bizonyításra. Én, ha csereként is, de a főpróbának tekinthető utolsó felkészülési mérkőzésen, majd a hétfői Német Kupa-meccsen is lehetőséghez jutottam, szerintem ez biztató a jövőre nézve. Főleg úgy, hogy hozzá tudtam tenni a játékunkhoz.

– Ha az a fejes bemegy a Chemnitz ellen…
– Már bent láttam a labdát, fogalmam sincs, hogyan szedte ki a kapus. Ha nem véd bravúrral, alighanem már a rendes játékidőben megnyerjük a mérkőzést, aminek gólszerzőként nyilván örültem volna, de hogy őszinte legyek, azt sem bántam, hogy csak a hosszabbításban dőlt el a javunkra a csata, mert így harminc perccel többet játszhattam.

– A tavaszt már az Unionnál töltötte – az a fél év elegendő volt ahhoz, hogy beilleszkedjen és felvegye a Bundesliga ritmusát?
– Már néhány hét után azt éreztem, befogadtak a társak. Ritka, hogy ilyen gyorsan megy valakinek a beilleszkedés, örülök, hogy nekem sikerült. Az idény hajrájában már az volt a benyomásom, a pályán is úgymond megérkeztem, amiben jelentős szerepe volt a szakmai stábnak. Jókora ugrás volt a szlovák bajnokságból, a DAC-ból a németbe igazolni, sok mindent meg kellett tanulnom. Ebben nagy segítségemre voltak az edzők, akik minden lehetőséget megragadva igyekeztek csiszolni rajtam. Ha kellett, kemények voltak, sőt még most is azok, de ez így van rendjén. Foglalkoznak velem, sokat tesznek azért, hogy fejlődjek, hálás vagyok nekik. Úgy vélem, az elmúlt hónapokban tényleg fejlődtem, mindamellett tisztában vagyok vele, még mindig van hova. Várom, hogy kezdődjön az idény, remélem, sok időt tölthetek a pályán.

– Amiatt nem aggódik, hogy négy középpályást is szerződtetett a klub?
– Kilencen vagyunk három helyre, ez nem hangzik túl jól, de nincs rajtam plusznyomás. Nem idegeskedek ezen, pozitívan gondolkodom. A felkészülés során apait-anyait beleadtam, a meccseken meg is kaptam az esélyt a bizonyításra, amivel, úgy hiszem, éltem is. Ettől függetlenül biztosan lesznek olyan mérkőzések, amelyeken nem játszom, amiként olyanok is, amelyeken – lekopogom – kezdő leszek. Fejben kell jól kezelni ezt a helyzetet, de nem félek, mert az elmúlt években ezen a téren is előreléptem. Már nem ijedek meg semmitől, bízom magamban, illetve abban a munkában, amit eddig beletettem a futballba!

– A nyitányon mindjárt a városi rivális Herthát fogadják. Ha nem tévedek, az utóbbi napok már felfokozott hangulatban teltek.
– Persze. A derbi mégiscsak derbi, amelyből évente csak kettő, ha netán összekerülünk a kupasorozatban, három van. Eddig egyen léptem pályára, azt az Olimpiai Stadionban rendezték, hazai környezetben ez lesz az első. Kíváncsi vagyok, mi vár rám. Nehéz összecsapás lesz, a Hertha nyilván tanult az előző idényben elkövetett hibáiból, ráadásul erősödött a nyáron. Nem kívánok mást, mint hogy játsszunk egy jó meccset – és nyerjünk!

– A Bundesligában eddig mindössze egy gól és egy gólpassz áll a neve mellett, utóbbit éppen a Hertha ellen adta…
– Az nagyon fontos volt nekem, az a találkozó vízválasztó volt. A válogatottból tértem vissza néhány nappal korábban, de a szakmai stáb bevetett a derbin, fél órát játszottam, amit gólpasszal tudtam viszonozni. De ettől még nem tartom magam Hertha-specialistának, majd ha öt mérkőzés után lesz, mondjuk, két gólom és három gólpasszom, esetleg akkor…

– Ezek szerint hosszabb távra tervez Berlinben?
– Így van! Nem csupán megszoktam, megszerettem a várost, otthon érzem magam. A legnagyobb örömmel tértem vissza az Unionhoz a nyaralás után. Szeretek itt lenni, minden reggel boldogan lépek az öltözőbe. Jobb helyen nem is lehetnék!

– A tavalyinál jobb helyezést elérhetnek?
– Az ötödik helyet nehéz lesz felülmúlni, de azért megpróbáljuk. Az elsődleges cél a negyven pont megszerzése, ha az megvan, kitűzhetünk újabbat.

– Tehát a bennmaradás az elvárás?
– Első lépésben az. Fantasztikus, amit a három éve kiharcolt feljutás óta a klub alakít, újra és újra csodát tesz. Amiből főzhet, abból a legtöbbet hozza ki, talán még annál is többet. Jó látni, hogy a sikerek ellenére senki sem szállt el, aki az Unionhoz tartozik, továbbra is két lábbal jár a földön. Lenyűgöz ez a hozzáállás, ezért is tartom magam szerencsésnek, hogy ehhez a csapathoz tartozhatok. Tudjuk, persze, hogy nem a Bayern München vagyunk, hanem az Union Berlin, ettől függetlenül a mi esetünkben bármi elképzelhető, lehet, hogy a végén épphogy meglesz a negyven pont, de az is megtörténhet, hogy túlszárnyaljuk az előző évi ötvenhetet.

– Önmagától mit vár az idényben?
– Szeretnék stabil Bundesliga-játékossá válni, ez újabb lépcsőfokot jelentene a karrieremben. Az eddiginél is jobb teljesítménnyel akarom segíteni a csapatomat, szerintem alkalmas vagyok rá. Félreértés ne essék, nem szeretném fényezni magam – a gyepen úgyis csak a tettek számítanak. Minden játékpercet meg akarok becsülni, feltett szándékom ugyanis, hogy megmutassam: itt a helyem!

A BUNDESLIGA MEZŐNYE
Augsburg (14.), Bayer Leverkusen (3.), Bayern München (1.), Bochum (13.), Borussia Dortmund (2.), Borussia Mönchengladbach (10.), Eintracht Frankfurt (11.), Freiburg (6.), Hertha BSC (16.), Hoffenheim (9.), 1. FC Köln (7.), Mainz (8.), RB Leipzig (4.), Schalke 04 (újonc), VfB Stuttgart (15.), Union Berlin (5.), Werder Bremen (újonc), Wolfsburg (12.)
Zárójelben az előző idényben elért helyezés.

 

BUNDESLIGA, 1. FORDULÓ
PÉNTEK

20.30: Eintracht Frankfurt–Bayern München (Tv: Arena4)
SZOMBAT
15.30:
Augsburg–Freiburg
15.30: BorussiaMönchengladbach–Hoffenheim
15.30: Union Berlin–Hertha BSC (Tv: Arena4)
15.30: Bochum–Mainz
15.30: Wolfsburg–Werder Bremen
18.30: Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen (Tv: Arena4)
VASÁRNAP
15.30:
VfB Stuttgart–RB Leipzig (Tv: Arena4)
17.30: 1. FC Köln–Schalke 04 (Tv: Arena4)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik