L. M. 2022.05.23 22:30 Frissítve: 2022.05.23 23:43

Bundesliga: megfordította a párharcot a Hertha, bent maradt

Ugyan előnyben érkezett a Hamburger SV a Bundesliga osztályozójának visszavágójára, de Tim Walter együttese nem tudta megtartani előnyét. Boyata révén már az első percekben ledolgozták a hátrányukat a berliniek, Plattenhardt gyönyörű szabadrúgásgóljával pedig meg is tudták fordítani a párharcot. A Hertha marad az első osztályban, míg a Hamburg a következő idényt is a 2. Bundesligában kezdi meg.

Idegenbeli 2–0-s győzelmének köszönhetően megnyerte az osztályozót a Hertha, és a következő idényben is a Bundesliga tagja lesz (Fotó: GettyImages)

 

BUNDESLIGA
OSZTÁLYOZÓ, VISSZAVÁGÓ

Hamburger SV–Hertha BSC 0–2 (0–1)
Hamburg,
Volksparkstadion, 55 000 néző. Vezette: Aytekin
Hamburger SV: Heuer Fernandes – Heyer (Gyamerah, 82.), Vuskovic, Schonlau, Muheim – Reis, Meffert, Rohr (Vagnoman, 58.) – Jatta (Kaufmann, 75.), Glatzel, Kittel. Vezetőedző: Tim Walter
Hertha BSC: Christensen – Pekarik, Boyata, Kempf, Plattenhardt (Björkan, 82.) – S. Serdar (Stark, 86.), Ascacíbar, Tousart, K.-P. Boateng (Darida, 90.) – Belfodil (Maolida, 82.), Jovetic. Vezetőedző: Felix Magath
Gólszerző: Boyata (4.), Plattenhardt (63.)
Kiállítva: Tousart (90+6.)
A párharcot a Hertha 2–1-es összesítéssel megnyerte

ÖSSZEFOGLALÓ

Már a negyedik percben, egy szögletet követően megszerezte a vezetést a Hertha BSC, Plattenhardt labdájára a belga hátvéd, egyben csapatkapitány, Boyata érkezett remek ütemben, és kiválóan fejelt a kapu jobb oldalába (0–1). A játék ezt követően inkább a mezőnyben zajlott, helyzeteket a vendégek tudtak kialakítani, a Hamburg csupán egy lövéssel zárta az első játékrészt.

A második félidőt már jobban kezdték a hazaiak, több veszélyes támadást is vezettek. A 63. percben mégis jött a hideg zuhany a Hamburgnak, amikor Plattenhardt jobb oldali szabadrúgásnál nem a beadást, hanem a lövést választotta, és hatalmas gólt rúgott a hosszú sarokba. A HSV, hogy vissza tudjon jönni a meccsbe, kénytelen volt kitámadni, ami lehetőséget adott a Herthának a kontrák vezetésére. Jovetic a 74. percben el is dönthette volna a mérkőzést, de nem tudta bevenni Fernandes kapuját.

A 90+6. percben Tousart-nak a játékvezető felmutatta a második sárga lapját, így az utolsó egy percre emberhátrányba kerültek a berliniek. A Hamburg végül nem tudott gólt szerezni, így a 2022–2023-as idényt is a 2. Bundesligában töltheti, míg a Hertha marad az első osztályban. 0–2

 

PERCRŐL PERCRE

90+7. perc: Véget ért a mérkőzés! A Hertha BSC marad a Bundesligában!

90+6. perc: Egy kiállítás még érkezik a meccs végére, Tousart kapja meg a második sárgáját. 

90. perc: Darida a beállása után nem sokkal már helyzetbe is kerül. A Hamburg a saját térfelén vesztett labdát, Darida pedig a tizenhatoson belülre érve ballal eresztett meg egy lövést, de Fernandes fogni tudta a labdát. 

90. perc: 6 perc lesz a ráadás!

90. perc: Boateng számára is véget ér a találkozó, Darida érkezik a helyére. 

89. perc: Reis tört be a tizenhatoson belülre, ígéretes helyzetbe is került de az utolsó labdaérintése túl hosszú volt, így nem tudott lőni. 

86. perc: Ismét berlini csere, Stark érkezik Serdar helyére.

 83. perc: Nagyon csúnya szabálytalanság, Tousart csúszott rá Schonlaura és el is találta a lábát. Szerencséjére csak egy sárgát kap, de ez könnyen lehetett volna piros is. 

82. perc: Csere a mindkét oldalon. A vendégek kettőt is változtatnak, a megsérült Plattenhardt és Belfodil is lejön, a helyükön Bjorkan és Maolida folytatják. A hazaiaknál Heyer számára ér véget a mérkőzés, Gyamerah érkezik a helyére. 

81. perc: Reis beadását követően kipattan a labda, pont Vagnoman elé, aki közelről lő a blokkba. Nagy helyzet maradt ki!

75. perc: Hazai csere ismét, Jatta helyett Kaufmann érkezik.

74. perc: Mi maradt ki!? Jovetic kapott egy remek labdát, majd egy az egyben vihette kapura, de a tizenhatoson belül közepre lőtt, Fernandes a testével hárított. Itt akár a párharc is eldőlhetett volna. 

68. perc: Meffert tesztelte távolról Christensent, de a vendégek kapusa magabiztosan fogta a nagyjából 30 méterről eleresztett lövést.


 63. perc: GÓÓÓÓÓL! Micsoda gólt szerez Marvin Plattenhardt! A Hertha balhátvédje onnan rúgta rá a szabadrúgást, ahonnan a legtöbben inkább a beadást választják és milyen jól tette, hogy ezt választotta! Jobb oldalról, nagyjából tizenöt méterre az alapvonalról lőtt Plattenhardt, a labda pedig elszállt Fernandes felett és a hosszú sarokban kötött ki. 0–2

 62. perc: Egy keresztlabdát reflexből tett középre Jatta, a hazaiak szélsőjének beadása nem találta meg a középen helyezkedő Glatzelt. 

58. perc: Érkezik a mérkőzés első cseréje, a hazaiak változtatnak, Rohr helyére érkezik Vagnoman.

54. perc: Egy remek bal oldali váltást követően Plattenhardt került helyzetbe, majd azt gondolta, hogy a kapus beadásra számít, így éles szögből lőtt, de nem tudott túljárni Heuer Fernandes eszén, a hálóőr védeni tudott. 

49. perc: Reis után Heyer is kapura lőtt, ő már kicsit jobban megtornáztatta a vendégek kapusát, Christensenről ki is pattant a labda, de a csapattársai ki tudták segíteni. 

A szurkolókra ezúttal sem lehetett panasz, remek volt a hangulat a Volksparkstadionban (Fotó: GettyImages)

48. perc: Reis került helyzetbe, a tizenhatos vonaláról lőtt, ráadásul középről, de Christensen kezeiben landolt a lövése. 

47. perc: Tousart lógott meg a jobb oldalon egy jó passzt követően, de nem tudta bevenni a kaput, a próbálkozása elég gyengére sikerült. 

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

Szünet. Többet birtokolja a labdát a hazai csapat, de a kapu előtt az első játékrész egészében veszélyesebb volt a Hertha. A kapura lövések száma: 1–10

45+3. perc: Lefújja az első félidőt a játékvezető! 

45+2. perc: Ismét ápolás, Boyata és Heyer fejeltek össze, utóbbinak fáj jobban.

45. perc: Két perc lesz a ráadás!

40. perc: Belfodil remekül vesz le egy keresztlabdát , majd megtáncoltatja a védőjét az alapvonal mellett, a visszatett labdája azonban pontatlan, így nagy helyzetet puskáz el a Hertha.

37. perc: Csúnya szabálytalanság. Jovetic a labdát akarta elrúgni, de elkésett, így az ellenfél lábát találta el. A játékvezető sárga lapot mutat fel neki. 

35. perc: Percekig úgy tűnt, hogy Vuskovic nem fogja tudni folytatni a játékot, de a védő végül sántikálva ugyan, de újra a pályán. 

31. perc: Nagy helyzet marad ki! Tousart kap egy remek passz a tizenhatos előterében, majd a kapu bal oldalát veszi célba, de Heuer Fernandes hárítani tud. Tousart a lövést követően szerencsétlenül érkezett ésrálépett Vuskovic lábára aki megsérül és ápolásra szorul. 

31. perc: Villan a meccs első sárga lapja, Kevin-Prince Boateng kapja, rossz ütemben lépett oda ellenfelének. 

29. perc: Kempf lépett oda Glatzelnek. Ez a megmozdulás egy másik játékvezetőnél már könnyen sárga lapot érhetett volna, de nem Aytekinnél!

26. perc: Kittel a rövid sarkot célozta meg egy szögletnél, a beadásra Jatta érkezett, de a csatár inkább csak az ellenfél kapusát zavart. Ez még többet is ért, mivel olyan éles szögből nem sok esélye lett volna a kapura tenni a labdát. 

24. perc: Ismét egy ígéretes Plattenhardt beadás a bal oldalról, ezúttal a védők tudnak közbelépni és tisztázni. 

22. perc: Jovetic és Heyer találkozott szerencsétlenül a hazaiak térfelének közepén. Mindkét játékos lent marad, de az orvosi stábnak nem kell jönnie. Szabadrúgással jöhet a Hamburg. 

18. perc: Jovetic próbálkozott meg egy lövéssel harminc méterről, de a Hamburg védői blokkolni tudnak. 

12. perc: Plattenhardt adta be a labdát a bal oldalról élesen. Belfodil védővel a nyakán próbált belecsúsztatni, de nem járt sikerrel. 

8. perc: Jatta passzolt középre Rohrnak, aki húsz méterről próbálkozott, de a labda a kapu felett szállt el. 

6. perc: Ascacibar elé pattant a labda egy jobb oldali szögletet követően, de a ballábas lövése a nem talált kaput. 

Boyata (csapatkapitány) révén már a negyedik percben ledolgozta hátrányát a Hertha (Fotó: Twitter/@HerthaBSC)

4. perc: GÓÓÓL! Nagyon korán ledolgozza a hátrányát a Hertha! Plattenhardt ívelte be a szögletet a bal oldalról, amire Boyata érkezett remek ütemben és fejelt a hálóba. 0–1.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A hazaiak fehér-piros-kékben, míg a vendégek sötétkék-fehérben futottak ki a pályára. 

ELŐZMÉNYEK:

Ludovit Reis (középen) góljának köszönhetően előnyben érkezett a visszavágóra a Hamburg (Fotó: AFP)

NÉMET BUNDESLIGA
OSZTÁLYOZÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Hertha BSC–Hamburg 0–1 (Reis 57.)

Hátrányból kell felállnia a Herthának a Bundesliga osztályozójában, miután a berliniek hazai pályán alulmaradtak a Hamburger SV-vel szemben. A Dárdai Pált márciusban menesztő Hertha számára hatalmas a tét, a csapat tíz év után eshet ki ismét a másodosztályba, akkor a Düsseldorf ellen játszottak osztályozót. Az első mérkőzésen, hazai pályán 1–2-re maradtak alul, a visszavágón pedig 2–2-es döntetlent játszottak, így a Hertha a 2012–2013-as idényre a másodosztályba került.

A Hamburg 2018-ban búcsúzott az élvonaltól, miután a 17. helyen zárta az idényt. Azóta háromszor is a 2. Bundesliga negyedik helyén végzett, kétszer csupán egy pontra lemaradva az osztályozótól.

A találkozó előtt igazi pszichológiai hadviselés kezdődött meg a Hertha edzőjének, Felix Magathnak a részéről, aki korábban tíz évig a Hamburgot erősítette játékosként, majd edzőként is. A 68 éves szakember hétfőn így nyilatkozott a Kickernek: "A nyomás most a HSV-n van." A Hertha jelenlegi rossz formáját tekintve ez kissé merész kijelentésnek tűnik, Magath később korrigált is: "A helyzet most más, mint csütörtökön. Most a HSV-nek van mit veszítenie, mi csak nyerhetünk."

A Hamburg vezetőedzője, Tim Walter megpróbált beszállni ebbe a "meccsbe", ő azonban más hangnemben fogalmazta meg a gondolatait: "Meg fogunk tenni mindent, amit csak lehet azért, hogy a szurkolókat és a várost boldoggá tegyük."

A Hertha sportigazgatója, Fredi Bobic így nyilatkozott a Kickernek a találkozó előtt: „Csak ez az egy mérkőzés maradt, olyan ez nekünk, mint egy döntő.”

Érdekességek a mérkőzésről:

• A Hamburg még sosem veszített Bundesliga-osztályozót, két győzelem mellett három döntetlen a mérlegük, ráadásul még nem kaptak egy gólnál többet egy meccsen.

• Nincs másik olyan klub, amelyet a Hertha ne győzött volna le többször, mint a Hamburg (30-szor).

• Az párharcok során az első osztályú csapatok kerekedtek többször felül, a 23 összecsapásból 17-szer, az elmúlt kilenc csak egyszer fordult elő, hogy a másodosztályú együttes került ki győztese. (Az Union Berlin 2019-ben.

• A Hertha egyszer már kiesett az oda-vissza vágós párharc során, ha ez ismét megtörténik, ők lesznek az első csapat, akik kétszer is osztályozó után búcsúztak.

2022.06.24 22:18:04

Német labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Egy jó Cristiano Ronaldo helyreállíthatja a világ rendjét.

2022.06.23 12:03:31

Német labdarúgás HEGYI TAMÁS

Kilencven éve, 1932. június 12-én a Bayern München története első német bajnoki címét nyerte meg.

2022.06.10 23:27:31

Német labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A ZDF riporterét kioktatta, ám visszavonulása után televíziósként próbálná ki magát Toni Kroos.

2022.06.09 20:58:10

Német labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Ha a Bayern enged, az új vezérkar szavahihetősége veszik oda, hiszen külön-külön elmondták már mindannyian, őhisztisége nem megy sehova, hanem kitölti a jövő nyárig érvényes megállapodását. Azt meg aligha akarják átélni, hogy néhány héten belül Lewandowski szemberöhögje őket egy barcelonai szerződéssel a zsebében.

2022.05.21 10:44:10

Német labdarúgás BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Sallai és Orbán is gólpasszt adott a Német Kupa döntőjében, Gulácsi bravúrja és szerencse is kellett a történelmi sikerhez.