Berlin felett az ég – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2021.11.30. 00:06

Ha egy csapat a tizennegyedik helyen áll a tizennyolc csapatos bajnokságban, egyetlen pontra az osztályozós pozíciótól, nagy pofonokat is kapva az idény során, a legutóbbi két hazai meccsén pedig a hajrában packázta el a győzelmi esélyét, ott előfordulhat, hogy útilaput kötnek az edző talpára. Ám ha ezt az edzőt Dárdai Pálnak, a csapatot pedig Herthának hívják, mondhatjuk, némileg más a leányzó fekvése. Például azért, mert honfitársunk immár negyedszázada szolgálja a berlinieket, odaadóan és eredményesen: futballistaként szereplési csúcstartó és klublegenda lett, edzőként pedig az utóbbi évek legsikeresebbje. A két fél kapcsolata olyan (volt), mint az immár ezüstlakodalomnál járó házasság, hullámhegyekkel és -völgyekkel, de alapvetően békében és hűségben.

Egyelőre nem tudjuk pontosan, miként folytatódik a viszony, de bizony előfordulhat, hogy válás lesz a vége. Dárdai játékos-pályafutása végeztével végigjárta a szakmai szamárlétrát az utánpótlásban, majd négy és fél eredményes évet töltött a fővárosiak felnőttcsapatának kispadján. Aztán szusszant egyet, majd megint az U16-osoknál dolgozott egészen addig, míg az év elején tűzoltónak visszahívták a „nagyokhoz”. A lángokat megfékezte, ám az új idényben egyelőre elmaradt a továbbfejlődés. A szerteágazó okok közül szemezgethetünk a rossz igazolásoktól (nem ő hozta a csalódást keltőket) az új sportigazgató, Fredi Bobic antipátiáján át az indiszkrét tulajdonosig sok mindent, s nyilván a magyar szakembernek is megvan a maga szelete az elrontott tortából; a csapatait mindig jellemző kohézió például az utóbbi időben már nem működött igazán.

Korábban mindig volt maradása és helye a klub berkein belül, ez most információink szerint korántsem biztos, Bobic állítása szerint az elbocsátott stáb szerződése jövő nyáron jár le, tagjaival tavasszal ül le tárgyalni a hogyan továbbról. Könnyen elképzelhető, hogy Dárdai Pál örök berliniből „rendes edző” lesz, akit elbocsátanak, majd leszerződtetnek más klubhoz, válogatotthoz, bárhová. S bár a Hertha-szurkolók a mostani helyzetben is kiálltak mellette, meglehet, legközelebb közöttük ül majd a nézőtéren, a fiaiért szorítva.

Megnéztem a meteorológiai előrejelzést, Berlin felett az ég napokig felhős marad és folyamatosan esik a havas eső. Rossz idők járnak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik