DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.11.30 00:06 Frissítve: 2021.11.30 00:09

Berlin felett az ég – Deák Zsigmond jegyzete

 

Ha egy csapat a tizennegyedik helyen áll a tizennyolc csapatos bajnokságban, egyetlen pontra az osztályozós pozíciótól, nagy pofonokat is kapva az idény során, a legutóbbi két hazai meccsén pedig a hajrában packázta el a győzelmi esélyét, ott előfordulhat, hogy útilaput kötnek az edző talpára. Ám ha ezt az edzőt Dárdai Pálnak, a csapatot pedig Herthának hívják, mondhatjuk, némileg más a leányzó fekvése. Például azért, mert honfitársunk immár negyedszázada szolgálja a berlinieket, odaadóan és eredményesen: futballistaként szereplési csúcstartó és klublegenda lett, edzőként pedig az utóbbi évek legsikeresebbje. A két fél kapcsolata olyan (volt), mint az immár ezüstlakodalomnál járó házasság, hullámhegyekkel és -völgyekkel, de alapvetően békében és hűségben.

 
Hertha: már nem Dárdai Pál az első csapat vezetőedzője – hivatalos

Egyelőre nem tudjuk pontosan, miként folytatódik a viszony, de bizony előfordulhat, hogy válás lesz a vége. Dárdai játékos-pályafutása végeztével végigjárta a szakmai szamárlétrát az utánpótlásban, majd négy és fél eredményes évet töltött a fővárosiak felnőttcsapatának kispadján. Aztán szusszant egyet, majd megint az U16-osoknál dolgozott egészen addig, míg az év elején tűzoltónak visszahívták a „nagyokhoz”. A lángokat megfékezte, ám az új idényben egyelőre elmaradt a továbbfejlődés. A szerteágazó okok közül szemezgethetünk a rossz igazolásoktól (nem ő hozta a csalódást keltőket) az új sportigazgató, Fredi Bobic antipátiáján át az indiszkrét tulajdonosig sok mindent, s nyilván a magyar szakembernek is megvan a maga szelete az elrontott tortából; a csapatait mindig jellemző kohézió például az utóbbi időben már nem működött igazán.

Korábban mindig volt maradása és helye a klub berkein belül, ez most információink szerint korántsem biztos, Bobic állítása szerint az elbocsátott stáb szerződése jövő nyáron jár le, tagjaival tavasszal ül le tárgyalni a hogyan továbbról. Könnyen elképzelhető, hogy Dárdai Pál örök berliniből „rendes edző” lesz, akit elbocsátanak, majd leszerződtetnek más klubhoz, válogatotthoz, bárhová. S bár a Hertha-szurkolók a mostani helyzetben is kiálltak mellette, meglehet, legközelebb közöttük ül majd a nézőtéren, a fiaiért szorítva.

Megnéztem a meteorológiai előrejelzést, Berlin felett az ég napokig felhős marad és folyamatosan esik a havas eső. Rossz idők járnak.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.01.15 12:45:26

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Mégpedig idegenben, tavaly április óta győztek újra otthonuktól távol a Bundesligában a lipcseiek.

2022.01.13 00:24:32

Német labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2022. Raiola nem üzletel a bajorokkal, Coman marad, de mi lesz Zakariával és Ginterrel?

2022.01.08 14:47:19

Német labdarúgás K. T. I.

Gulácsi Péterék a három pontnak köszönhetően megelőzték a Mainzot és pillanatnyilag a nyolcadik helyen állnak a tabellán.

2022.01.05 20:21:21

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Uli Hoeness szenzációs csatárpárost alkotott Gerd Müllerrel, mégsem a pályán elért eredményei miatt lett legenda Münchenben.

2021.12.29 15:31:03

Német labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Akadt ugyan egy-egy botlás, de a bajor gépezet ősszel ismét olyan mutatókat hozott, mint mikor Hansi Flickkel letarolta Európát.