Lothar Matthäus: Nincs elég egyéniség a német futballban!

Vágólapra másolva!
2008.01.10. 13:16
Újfent kritizálta a német labdarúgókat Lothar Matthäus. Az egykori 150-szeres válogatott játékos úgy véli, kevés az igazi egyéniség a Nationalelfben, valamint egyesek túl korán akarnak külföldre szerződni. Szerinte a német válogatott nem esélyes a végső győzelemre az Eb-n.
Lothar Matthäus nem elégedett a német válogatottal
Imago
Lothar Matthäus nem elégedett a német válogatottal
Lothar Matthäus nem elégedett a német válogatottal
Imago
Lothar Matthäus nem elégedett a német válogatottal

A Stuttgarter Zeitung című lapban nem éppen előnyösen nyilatkozott utódjairól, a jelenlegi német válogatott tagjairól Lothar Matthäus. Az egykori kiváló futballista úgy érzi, a jelenlegi futballisták mentalitásával van a probléma, ezért nem tudnak külföldön igazán komoly karriert befutni.

Arra a kérdésre, hogy a német játékosok azért nem tudnak érvényesülni külföldön, mert gyengék lennének, így felelt a legendás játékos.
„Hogy rosszak lennének, azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy a játékosok az én időmben több egyéniséggel rendelkeztek, ezért is tudták megállni a helyüket külföldön. A mostaniak közül vegyük Andreas Hinkelt és Timo Hildebrandot: nekik nem volt meg az a tapasztalatuk, hogy egy erősebb bajnokságban meghatározó emberek legyenek, ezért is voltak problémáik a Sevillánál és a Valenciánál.”

Michael Ballackra is kitért Matthäus, szerinte a Chelsea középpályása egy egyéniség – csak éppen rossz klubba igazolt. Más csapatnál sokkal többet elért volna, de ez a klubcsere a pénzről szólt. Azt is hozzátette, hogy Ballacknak nem sikerült nemzetközi trófeát nyernie sem a válogatottal, sem a Bayernnel, míg neki (Matthäusnak) ez összejött.

A nyolcvanas-kilencvenes években ők sem voltak angyalok, ezt elismeri. Példának okáért Klaus Augenthaler gyakran két doboz cigarettát is elszívott naponta, meccsek előtt Stefan Effenberg hajnalig diszkózott, valamint Paul Breitner gyakran három napig nem járt edzésre. De ennek ellenére is teljesítettek, akkor nagyon jól szerepelt a német válogatott.

A volt magyar szövetségi kapitány egyébként a Nationalelf szereplésével sincs megelégedve. Egyrészt csalódásnak tartja, hogy egy hazai rendezésű vb-n csak a harmadik helyet sikerül megszerezni, ráadásul két másik európai csapat mögött, valamint az Eb-selejtezőkön is a jó kezdés ellenére csak a második pozíciót sikerült megszerezni. Ilyen előjelek után úgy érzi, senki nem tarthatja esélyesnek a németeket.

Matthäus nem ért egyet azzal, hogy egyesek túl korán szerződnek külföldre, itt Hinkel mellett Odonkor nevét is megemlíti. Ő 27 éves szerződött Olaszországba, és bár volt ajánlata a Napolitól, az AC Milantól, a Juventus és a Barcelonától is, ő azért választotta az Intert, mert ott jobban kiteljesedhetett a pályafutása. Fontos volt a pénz is, de nem elsősorban az motiválta.

A 46 éves szakember szerint a jelenlegi válogatott játékosok közül Mario Gomez, Philip Lahm és Bastian Schweinsteiger futhat be komoly karriert külföldön. Ehhez azonban kell egy olyan edző is, aki sokat törődik velük – mint Matthäus interes időszakában Giovanni Trapattoni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik