Vb 2022: Figyelmeztető a magyarok elleni meccs – Dalic

Vágólapra másolva!
2021.03.22. 16:38
null
Zlatko Dalic a két évvel ezelőtti budapesti Eb-selejtező előtt (Fotó: Dömötör Csaba)
A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, Horvátország labdarúgó-válogatottja is három mérkőzéssel kezdi meg a 2022-es katari vb selejtezőit. Zlatko Dalic szövetségi kapitány – akinek legénysége március 24-én, szerdán Ljubljanában Szlovénia ellen játszik, március 27-én, majd 30-án előbb Ciprust, majd Máltát fogadja a HNK Rijeka pályáján – a magyaroktól két évvel ezelőtt elszenvedett vereséggel is példálózott.

 

„Négy hónap után találkozhattunk újra a kerettel, s már nagyon vártuk ezt a pillanatot – fogalmazott nyitásként Zlatko Dalic, a horvát szövetség által szervezett hétfői sajtótájékoztatón. – Ante Rebic mellett vasárnapi sérülése miatt sajnálatos módon Bruno Petkovic is kiesett a játékból, rá sem számíthatunk, ezzel két fontos labdarúgónkat vagyunk kénytelenek mellőzni. Azonban örömmel tölt el minket, hogy az Intertől Ivan Perisic és Marcelo Brozovic is csatlakozhatott hozzánk, már a mai tréningre is várjuk őket. Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen elsőként éppen a talán legerősebbnek tekinthető Szlovéniával mérkőzünk meg úgy, hogy ma van az első közös napunk, szerdán pedig már meccs. Igaz, ezzel ellenfelünk is így van.”

A cél persze a legutóbbi világbajnokság ezüstérmesénél egyértelmű: mindegy, milyen módon, de a legtöbb pontot gyűjteni ahhoz, hogy a 2022-es katari hely biztosítva legyen – ehhez pedig a jó rajt elengedhetetlen.

Az elmúlt napok egyik legfelkapottabb játékosa lett a Dinamo Zagreb csatára, Mislav Orsic, erre a Dalicnak szóló kérdések is kitértek.

„Mislavról mindenki, így ő maga is ismeri véleményemet, beszéltem vele, nagyot játszott az utóbbi hetekben is. Alaposan át kell azonban gondolnunk mindent, s látjuk, mennyire meg tud változtatni helyzeteket egy-egy sérülés. A Szlovénia elleni elképzeléseimben természetesen szerepel, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy múlt csütörtökön még egy olyan ellenfél, mint a Tottenham ellen játszott 120 percet, aztán következett vasárnap a horvát bajnokság harmadikja elleni találkozó. Okosan kell ezért beosztani az energiánkat, hiszen az elkövetkezendő napokban pokoli ciklus következik számunkra pokoli ritmusban.”

Ami az első, Szlovénia elleni ljubljanai meccset illeti, Dalic nem titkolta: emlékezni kell a két esztendővel ezelőtti, Magyarország elleni budapesti Eb-selejtezőre, és tanulni kell belőle.

„Mi vagyunk a találkozó esélyesei, de Jan Oblaktól Josip Ilicicig olyan egyéniségeik vannak, akikkel roppant egységes válogatottat alkot szomszédunk nemzeti együttese. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmesei vagyunk, érthető, hogy ellenünk mindenki bizonyítani akar, főleg egy szomszédos ország válogatottja. Ilyen volt például két éve a Magyarországgal szembeni összecsapásunk, amelyet elveszítettünk. A selejtező kezdetén amúgy sem tudhatjuk pontosan, melyik válogatott milyen állapotban van. A szlovénok erősek, agresszív futballra képesek, ugyanakkor nincs kiemelt meccs, csak a pontok számítanak, hogy mielőbb kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra.”

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
H-CSOPORT
Március 24., szerda
20.45:
Málta–Oroszország, Ta'Qali
20.45: Ciprus–Szlovákia, Sztrovolosz
20.45: Szlovénia–Horvátország, Ljubljana
Március 27., szombat
15.00: Oroszország–Szlovénia, Szocsi (Tv: Sport2)
18.00: Horvátország–Ciprus, Fiume
20.45: Szlovákia–Málta, Nagyszombat
Március 30., kedd
20.45:
Ciprus–Szlovénia, Nicosia
20.45: Horvátország–Málta, Fiume
20.45: Szlovákia–Oroszország, Nagyszombat

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik