POLGÁR LÁSZLÓ 2021.03.22 16:38 Frissítve: 2021.03.22 16:38

Vb 2022: Figyelmeztető a magyarok elleni meccs – Dalic

A legutóbbi világbajnokság ezüstérmese, Horvátország labdarúgó-válogatottja is három mérkőzéssel kezdi meg a 2022-es katari vb selejtezőit. Zlatko Dalic szövetségi kapitány – akinek legénysége március 24-én, szerdán Ljubljanában Szlovénia ellen játszik, március 27-én, majd 30-án előbb Ciprust, majd Máltát fogadja a HNK Rijeka pályáján – a magyaroktól két évvel ezelőtt elszenvedett vereséggel is példálózott.

Zlatko Dalic a két évvel ezelőtti budapesti Eb-selejtező előtt (Fotó: Dömötör Csaba)

 

„Négy hónap után találkozhattunk újra a kerettel, s már nagyon vártuk ezt a pillanatot – fogalmazott nyitásként Zlatko Dalic, a horvát szövetség által szervezett hétfői sajtótájékoztatón. – Ante Rebic mellett vasárnapi sérülése miatt sajnálatos módon Bruno Petkovic is kiesett a játékból, rá sem számíthatunk, ezzel két fontos labdarúgónkat vagyunk kénytelenek mellőzni. Azonban örömmel tölt el minket, hogy az Intertől Ivan Perisic és Marcelo Brozovic is csatlakozhatott hozzánk, már a mai tréningre is várjuk őket. Nem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen elsőként éppen a talán legerősebbnek tekinthető Szlovéniával mérkőzünk meg úgy, hogy ma van az első közös napunk, szerdán pedig már meccs. Igaz, ezzel ellenfelünk is így van.”

A cél persze a legutóbbi világbajnokság ezüstérmesénél egyértelmű: mindegy, milyen módon, de a legtöbb pontot gyűjteni ahhoz, hogy a 2022-es katari hely biztosítva legyen – ehhez pedig a jó rajt elengedhetetlen.

Az elmúlt napok egyik legfelkapottabb játékosa lett a Dinamo Zagreb csatára, Mislav Orsic, erre a Dalicnak szóló kérdések is kitértek.

„Mislavról mindenki, így ő maga is ismeri véleményemet, beszéltem vele, nagyot játszott az utóbbi hetekben is. Alaposan át kell azonban gondolnunk mindent, s látjuk, mennyire meg tud változtatni helyzeteket egy-egy sérülés. A Szlovénia elleni elképzeléseimben természetesen szerepel, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy múlt csütörtökön még egy olyan ellenfél, mint a Tottenham ellen játszott 120 percet, aztán következett vasárnap a horvát bajnokság harmadikja elleni találkozó. Okosan kell ezért beosztani az energiánkat, hiszen az elkövetkezendő napokban pokoli ciklus következik számunkra pokoli ritmusban.”

Ami az első, Szlovénia elleni ljubljanai meccset illeti, Dalic nem titkolta: emlékezni kell a két esztendővel ezelőtti, Magyarország elleni budapesti Eb-selejtezőre, és tanulni kell belőle.

„Mi vagyunk a találkozó esélyesei, de Jan Oblaktól Josip Ilicicig olyan egyéniségeik vannak, akikkel roppant egységes válogatottat alkot szomszédunk nemzeti együttese. A legutóbbi világbajnokság ezüstérmesei vagyunk, érthető, hogy ellenünk mindenki bizonyítani akar, főleg egy szomszédos ország válogatottja. Ilyen volt például két éve a Magyarországgal szembeni összecsapásunk, amelyet elveszítettünk. A selejtező kezdetén amúgy sem tudhatjuk pontosan, melyik válogatott milyen állapotban van. A szlovénok erősek, agresszív futballra képesek, ugyanakkor nincs kiemelt meccs, csak a pontok számítanak, hogy mielőbb kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra.”

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
H-CSOPORT
Március 24., szerda
20.45:
Málta–Oroszország, Ta'Qali
20.45: Ciprus–Szlovákia, Sztrovolosz
20.45: Szlovénia–Horvátország, Ljubljana
Március 27., szombat
15.00: Oroszország–Szlovénia, Szocsi (Tv: Sport2)
18.00: Horvátország–Ciprus, Fiume
20.45: Szlovákia–Málta, Nagyszombat
Március 30., kedd
20.45:
Ciprus–Szlovénia, Nicosia
20.45: Horvátország–Málta, Fiume
20.45: Szlovákia–Oroszország, Nagyszombat

2021.05.14 22:21:03

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A 2016-os Európa-bajnokság döntőjében a Portugália–Franciaország mérkőzésen a győztes válogatott kezdőcsapatában nyolc olyan futballista szerepelt, aki a Sporting akadémiáján (is) pallérozódott.

2021.05.14 14:11:19

Minden más foci CSILLAG PÉTER

„Azt mondtam magamban: ha a futball munkává válik, akkor ki kell lépnem ebből a világból.”

2021.05.14 15:20:58

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A forduló előtt még a Radnik volt kedvezőbb helyzetben, de a sima TSC-siker vége helycsere lett a tabellán.

2021.05.11 23:30:12

Minden más foci CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az sem sokkal jobb, ha egy labdarúgóról már januárban kiderül, hogy nem hosszabbítja meg az évad végén lejáró szerződését.

2021.05.11 12:44:37

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

Holland beteljesülés, spanyol duplázás és az Európa-bajnokságok legnagyobb stratégái.