Vb 2022: a 13. percre hármat kaptak Svájctól a bolgárok, otthon – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2021.03.25. 20:11
null
Svájci gólöröm Szófiában (Fotó: AFP)
Katasztrofálisan kezdődött a bolgár labdarúgó-válogatott számára a 2022-es világbajnokság selejtezője: Jaszen Petrov csapata a 13. percben már 0–3-ra állt, és végül 3–1-re el is veszítette a Svájc elleni szófiai mérkőzést. A másik csütörtök kora esti meccsen is vendégsiker született: Dánia 2–0-ra legyőzte Izraelt Tel-Avivban.

BULGÁRIA–SVÁJC 1–3

Jaszen Petrov csapata már a 7. percben gólt kapott (Breel Embolo fejelt a hazai kapuba), hamarosan lőtt egyet Haris Seferovic, majd összehozott egy pimasz találatot Xherdan Shaqiri is – utóbbihoz óriási kapushiba is kellett, és végül a labdába a gólvonalon még belerúgó Steven Zubernek jegyzőkönyvezték –, így a 13. percben Svájc már 3–0-ra vezetett. Mindez a bolgár fővárosban, Szófiában…

A háromgólos előny birtokában a vendégek kissé könnyedre vették a második félidő elejét, amit a házigazdák azonnal megbüntettek: a 46. percben Kiril Deszpodov lecsapott egy rossz passzra, és lapos lövéssel szépített. (1–3)

A bolgárok még ennek sem örülhettek felhőtlenül, hiszen Deszpodov a gólnál megsérült, le kellett cserélni. Nélküle is lett volna még lehetőség tovább faragni a hátrányból, de ez nem jött össze, a svájciak időben összekapták magukat, és megtartották a kétgólos fórt.

Egy kis stat: a svájci válogatott még sohasem kezdett meccset három ilyen gyors góllal, azonban vb-selejtezőn már volt példa hasonlóra: 2016 őszén Románia 12 perc elteltével szintén 3–0-ra vezetett Örményország ellen, ugyancsak idegenben – és végül 5–0-ra nyert (Opta, Gracenote).

VIHAROS SVÁJCI KEZDÉS HÁROM GÓLLAL

A BOLGÁR SZÉPÍTÉS

IZRAEL–DÁNIA 0–2

Az izraeli átoltottság lehetővé tette, hogy dacára a világot bezárkózásra kényszerítő koronavírus-járványnak, korlátozott számban beengedjenek nézőket a tel-avivi találkozóra. Más kérdés, hogy Martin Braithwaite egy közeli lövéssel már a 13. percben kedvét szegte a hazai publikumnak (0–1).

A fordulás után az izraeliek játszottak fölényben, ám a 67. percben kihagyott a védelmük, a szemfüles Jonas Wind pedigközelről belőtte a második gólt is (0–2), így a dánok, ha nem is villogtak, hazavitték a három pontot.

EURÓPAI VB-SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Bulgária–Svájc 1–3
(Deszpodov 46., ill. Embolo 7., Seferovic 10., Zuber 13.)
Szófia
Olaszország–Észak-Írország 2–0
Parma

F-CSOPORT
Izrael–Dánia 0–2 (Braithwaite 13., Wind 67.)
Tel-Aviv
Moldova–Feröer 1–1

Chisinau
Skócia–Ausztria 2–2
Glasgow

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik