A DAC elbukott az elődöntőben, a Ruzomberok jutott a Szlovák Kupa fináléjába

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 17:51
null
(Fotó: Lelkes Ernő)
A Dunaszerdahely 3–0-ra kikapott Rózsahegyen, az MFK Ruzomberok otthonában, így 4–1-es összesítéssel kiesett a Szlovák Kupa elődöntőjében. A vendégcsapat magyar légiósa, Vida Máté egy ártalmatlannak tűnő szituációban térdsérülést szenvedett, hordágyon hagyta el a játékteret.

 

SZLOVÁK KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Ruzomberok (Rózsahegy)–Dunaszerdahely 3–0 (1–0)
Rózsahegy, 200
néző. Vezette: M. Smolak
RUZOMBEROK: Macík – Curma, Maslo, Mojzis – Dungel (Kojnok, 83.), Brenkus (Filinsky, 69.), Múdry, Takác (Kmet, 83.), Madlenák (Twardzik, 77.) – Almási (Gerec, a szünetben), Regáli. Vezetőedző: Ján Haspra
DAC:
Jedlicka – Blackman, Kruzliak, Simic, Davis – Vida M. (Fábry, 43.) – Schäfer (Zuberu, 55.), Kalmár, Balic (Bednár, 81.) – Divkovic, Ramírez. Vezetőedző: Bernd Storck
Gólszerző:
Madlenák (20.), Gerec (80., 88.)
Továbbjutott: a Ruzomberok, 4–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ!

Közvetlenül atalálkozó előtt dőlt el, hogy Schäfer András bokasérülése ellenére tudja vállalni ajátékot. Felépült Lorenco Simic is, aki visszakerült avédelem tengelyébe.

Amikor kivonultak acsapatok, astadionon kívülről sárga-kék füstfelhő emelkedett fel és megjelentek az óriási zászlók. Mintegy húsz DAC-drukker is elkísérte acsapatot. Mivel a meccsre nem mehetnek be a járványügyi szabályok miatt, így a kerítésen kívülről követték az eseményeket és szurkoltak a csapatuknak.

Rögtön az első perctől lehetett látni, miről fog szólni ameccs. ADAC volt aktívabb, ahazaiak tízen védekeztek. Ha megszerezték alabdát, akkor csak előre vágták ajátékszert. Egy ilyen labda után Simic teljesen fölöslegesen szabálytalankodott, és abeívelt beadásból aMadlenák megszerezte avezetést aRuzomberok számára. Ahazaiaknak az első félidőben ez volt az egyetlen lövésük.

Avendégek próbálták amegszokott, sok passzos játékot játszani, de legtöbbször ahazai csapatkapitány, akétméteres Ján Maslo mindent kivágott.

Amikor pedig lövési lehetőséghez jutottak avendégek, pontatlanul céloztak. Csak Divkovic gyenge próbálkozása találta el akaput, Kalmár Zsolt szabadrúgásból jól tekerte el alabdát, de asorfal egyik tagjáról szögletre vágódott alövés. Közvetlenül a szünet előtt a vendégek elvesztették Vida Mátét, aki térdsérülést szenvedett.

A fordulás után a Ruzomberok még jobban betömörült. Az 52. percben a vendégkapus Jedlicka tartotta életben a DAC-ot, amikor megfogott egy óriási helyzetet. Igyekezett, próbálkozott a vendégcsapat, de nem találta meg megoldást a hazai védelem feltöréséhez. Sőt a Ruzomberok még két gólt szerzett és bejutott a Szlovák Kupa döntőjébe, ahol július 8-án a Slovan Bratislava ellen lép pályára.

Legközelebb aDunaszerdahely nem vasárnap, hanem csak július elsején lép pályára. Afelvidéki csapat vezetősége intenzíven kereste amegoldást, hogyan tudná aDAC nézők előtt fogadni az örök rivális pozsonyi Slovant. Végül zseniálisat húzott! Az eredetileg június 28-ára tervezett Fortuna-Ligás meccset, melyen az előírások szerint csak ötszázan lehettek volna jelen, a Slovan belegyezésével is július 1-jére halasztották! Így több mint hatezren lehetnek ott aMOL Arénában!

PERCRŐL PERCRE

II. FÉLIDŐ

92. perc: VÉGE! A rózsahegyi együttes jutott a döntőbe!

90. perc: Kettő perc a ráadás!
88. perc: ITT A KEGYELEMDÖFÉS!
Bedobás után egy sarkazással és némi szerencsével kerül a labda Kojnok elé, aki a 16-os jobb csücskétől középre passzol, ott pedig a védőjét megelőző Gerec érkezik és 6 méterről a kapuba perdít. 3–0
85. perc: Davis lő 17 méterről, takarásból, Macík nagyot véd a bal alsónál!.
83. perc:
Kettős csere a hazaiaknál Kmet és Kojnok be, Takác és Dungel le.
81. perc:
Bednár beáll, Balic helyét vette át. Ez volt a DAC utolsó cserelehetősége.
80. perc: GÓL! Eldőlt?! Gerec
veszi át a labdát a 16-oson belül, egy igazítás után pedig 15 méterről a kapu bal oldalába lő! 2–0
77. perc:
Újabb csere a Ruzomberoknál: Madlenák le, Twardzik be!
73. perc: A hazaiak mestere térdre ereszkedett az előbbi helyzet után, érzi ő is: most eldőlhetett volna a párharc.
72. perc:
Ez megint veszélyes volt! Az előre húzódó Blackman helyén kontrázik a Ruzomberok, három a kettőben érkeznek a hazaiak a DAC tizenhatosa elé, végül a balról befelé húzódó Madlenák kapja a labdát, aki ziccerben, 14 méterről fél méterrel a bal alsó sarok mellé lő!
70. perc: A drukkerek Brenkust éltetik, aki az odavágón egyenlítő gólt szerzett, most pedig gólpasszt jegyzett, így jelen állás szerint a rózsahegyiek hőse az elődöntőben...
69. perc:
Cserélnek a hazaiak: Brenkus le, helyette Filinsky folytatja!
68. perc: Kalmár beadása tekeredik veszélyesen középre, de Macík magabiztosan mozdul ki a kapujából és lehúzza a labdát.
65. perc: A második félidőben sokkal több a pontatlanság a DAC játékában, mint az elsőben volt.
63. perc: A DAC az elmúlt percekben ismét kezdeményezőbbé vált a hazai csapatnál, de nagy helyzet nem alakult ki a vendégek előtt...
58. perc: Regálit ugratják ki a bal szélen, a 16-oson belül jobbal, befelé húz, majd 10 méterről lő, a jobb alsót veszi célba, de csak az oldalhálót találja el.
55. perc:
A kisebb sérüléssel küzdő Schäfer eddig bírta, a helyén Zuberu folytatja!
51. perc: Ezt most megúszta a DAC! Regáli indul meg ziccerben, kicselezi a védőjét, jó 15 métert vezeti a labdát, egy az egyben csak a kapussal áll szembe, Jedlicka azonban remek ütemben mozdul ki és óriási bravúrral védeni tudja a 13 méterről eleresztett lapos lövést. A kipattanót aztán kapu fölé vágja Regáli.
46. perc:
Szünetben volt egy csere a hazaiaknál: Almási le, Gerec be!
46. perc:
Folytatódik az összecsapás! A DAC indította útjára a labdát!

I. FÉLIDŐ

45+3. perc: Vége az első félidőnek!
45+2. perc: Ramírez próbált meg a védők szorításából, a kaputól 9 méterre, félfordulatból kapura emelni egy labdát, de eltévesztette a célt.
45. perc: Kettő perc a ráadás!
45. perc:
Kalmár tekerte kapura 17 méterről, középről, szabadrúgásból a labdát. A lövés a sorfal egyik tagjának fejéről szögletre vágódik!
45. perc: Kalmár tolná el a labdát Múdry mellett, aki a 16-ostól jó egy méterre, kézzel elüti előle azt. Szabadrúgás, remek helyről!
44. perc: Vida a pálya szélén, még mindig a hordágyon, a stábtagokkal beszélget, nagyon fogja a fejét. Nem túl jó jel...


43. perc: Kényszerű csere a vendégeknél, Vida helyén Fábry.
41. perc:
Vida egy ártatlannak tűnő szituáció végén a földön marad. A térdét fájlalja, Kalmár pedig mutatja hogy csere lesz... Hordágyon viszik le a magyar középpályást.
39. perc: Kalmár vette észre remekül a 16-os jobb szélénél Balicot, aki egy befelé csel után 14 méterről lőtt, labdája viszont eltekeredett a jobb felső mellett!
37. perc:
Kalmár érkezik jól Davies beadására, majd Mojzis mellett eltűnik a levegőből. Hiába reklamálnak a vendégek tizenegyest, nincs büntető. Davies berobban, lecsapna a lecsorgóra, Brenkussal ütközik, utóbbi a földön marad. Ez már szabadrúgás kifelé...
36. perc: Újra tizenegy emberrel a DAC.
35. perc: Eltelt két perc, Kruzliakot pedig még mindig a kispadnál ápolják. Felrepedhetett a fejbőre.
33. perc:
Kruzliak kapott felugrás közben egyet Almásitól, a hazai támadóé a meccs második sárga lapja.
31. perc:
A gól óta dunaszerdahelyi mezőnyfölénnyel telik az idő, a ziccerek azonban elmaradnak. Igaz, ez nem újdonság, a gól előtt is pont így nézett ki a játék képe. A DAC 63 százalékban birtokolta eddig a labdát.
26. perc: Blackman labdáját Balic veszi át a 16-os előterében, majd 19 méterről, középről, jobbal a bal felső sarok fölé emel. Ezúttal sem hiányzott sok a gólhoz... Egyelőre nincs szerencséje a vendégcsapatnak.
24. perc: Vida gyorsít fel középen, két csel után 22 méterről lő, a labdája felperdül a blokkon, s végül majdnem bedobásra vágódik... kár érte, a megindulás szép volt!
20. perc: GÓL!
Vezet a rózsahegyi csapat! Brenkus ívelte be a szabadrúgást balról, szinte sarokrúgással ért fel, élesen a rövidre száll a labda, ott Madlenák tud csúsztatni, ez pedig a kapus kezei mellett a hálóba vágódik!
1–0
19. perc:
Simic kapja a meccs első sárgáját, Madlenákot állította meg szabálytalanul.
18. perc: Balról középre lőtt labda, a második hullámban Divkovic érkezik, 13 méterről, a védő takarásából lő, de Macík leér a bal alsóba tartó löketre.
17. perc: Ez micsoda lehetőség volt! Divkovic kanyarítja laposan a labdát a 16-oson belülre érkező Balic elé, aki megelőzi a védőjét, viszont a 11-es pont magasságában hosszan veszi át, így oda a lehetőség...
14. perc: Blackman cselez az alapvonal felé a jobb szélen, majd laposan centerezne az ötös sarkától, ám a hazai védők menteni tudnak az érkező Ramírez elől.
12. perc: A helyzetek eddig finoman szólva sem sorjáznak... A DAC viszont 58 százalékos labdabirtoklást mondhat magáénak így a meccs elején.
10. perc: Élet a kapu mögött – a szó több értelmében is.



6. perc: Eddig a DAC a lendületesebb és a veszélyesebb a két csapat közül.
3. perc: Balic vette át a labdát a 16-os előterében, majd középről, jobbal lőtt, nem sokkal a bal felső sarok fölé.
1. perc: A DAC szokásos sárga-kék szerelésében, a hazaiak narancssárga mezben és fekete nadrágban futballoznak ma.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Ha a mai mérkőzés is 1–1 lesz, úgy hosszabbítás nélkül, tizenegyesekkel dől el, ki jut az alsó ágról a kupadöntőbe.

Duducz Tibor, a Nemzeti Sport helyszíni tudósítója jelenti: mintegy húsz DAC-drukker is elkísérte a csapatot, mivel a meccsre nem mehetnek be a járványügyi szabályok miatt, így a kerítésen kívülről igyekeznek követni az eseményeket és szurkolni a csapatukért. „Fanatikusok” – írta.

A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)
A bemelegítés pillanatai (Fotó: Duducz Tibor)

ELŐZMÉNY

A Dunaszerdahely eddig hétszer jutott be a legjobb négy közé a Szlovák Kupában, legutóbb a 2014–2015-ös idényben.

Az eddigi hét kísérletből háromszor verekedte be magát a fináléba, amit 1987-ben meg is nyert, míg 1993-ban és 1995-ben ezüst érmesként zárt.

A két együttes először 1997-ben találkozott egymással. A szlovák bajnokságban 7 dunaszerdahelyi győzelem mellett 16 döntetlen és 15 rózsahegyi siker a mérleg. A gólkülönbség 35–43. A kupában a múlt heti meccsük volt az első, vagyis „egálra” állnak.

„Történelmet akarunk írni – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a DAC csapatkapitánya, Kalmár Zsolt. – Nagyon jó a hangulat a csapatnál. Bernd Storck vezetésével intenzíven készültünk az idény befejezésére, sikerült is remek eredményeket elérnünk. Mind a három meccsünket uraltuk, jól játszottunk, sok gólt szereztünk. A Szlovák Kupa elődöntőjének első összecsapásán is megvoltak a helyzeteink, de csupán egyszer találtunk be. Nagyon bízom benne, hogy Rózsahegyen jobban használjuk ki a lehetőségeinket. A hazaiaknak csak a védekezésre kell összpontosítaniuk, e téren bizony nagyon erősek, én azonban nagyon bízom a csapatban.”

Emlékeztetőül:

SZLOVÁK KUPA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
DAC–Ruzomberok (Rózsahegy)
1–1 (1–0)
Dunaszerdahely,
Mol Aréna, 391 néző. Vezette: Kruzliak
DAC 1904:
Jedlicka – Blackman, Kruzliak, Simic, Davis – Vida M. – Fábry (Zuberu, 79.), Schäfer, Kalmár – Ramírez (E. Boateng, 79.), Divkovic (Bednár, a szünetben). Vezetőedző: Bernd Storck
RUZOMBEROK: M. Macík – Curma, J. Maslo, Mrva (Madlenák, 80.) – Dungel (Kmet, 72.), Kostadinov (Filinsky, a szünetben), Múdry (Brenkus, 80.), Takác, Mojzis – Regáli, Almási (Gerec, 72.). Vezetőedző: Ján Haspra
Gólszerző:
Schäfer (10.), ill. Brenkus (84.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik