Sepsi OSK: Több mint felemelő érzés itt lenni – László Csaba

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.05.31. 09:14
null
László Csaba lett a Sepsi OSK vezetőedzője (Fotó: Földi Imre)
A székely vezetőedző, László Csaba szerint több mint felemelő, hogy a Sepsi OSK-t irányíthatja, és a következő idényben szeretne stabil középcsapatot faragni az együttesből.

 

– Rögvest igent mondott a Sepsinek?
– Ez régebbi történet – kezdte László Csaba, akit szerdán neveztek ki a Sepsi OSK vezetőedzőjének. – A klub már két évvel ezelőtt megkeresett, ám akkor a családom miatt a skót Dundee Unitedet választottam, mert azt megelőzően sokat voltam távol a gyerekeimtől. Viszont már akkor ígéretet tettem, ha legközelebb úgy alakul, igent mondok, és tartottam is a szavam. Sokat beszélgettem Diószegi László elnök úrral. Nagyon megtisztelő volt, hogy másodszor is megkerestek a klubtól, érződött, hogy nagyon akarnak, márpedig a bizalom nagyon fontos.

László Csaba
Született: 1964. február 13., Székelyudvarhely
Edzői pályafutása: TuS-Grevenbroich (1996–1997), SV Blau-Weiss Kerpen (1997–1998), Mönchengladbach-utánpótlás (1998–2004) magyar válogatott, másodedző (2004–2005), Ferencváros (2004–2005), FC Sopron (2006), Uganda (2006–2008), Hearts (2008–2010), Charleroi (2010–2011), Litvánia (2012–2013), MTK (2015–2016), DAC (2016–2017), Dundee United (2017–2018), Sepsi OSK (2019–)
Sikerei edzőként: magyar bajnoki ezüstérmes (2005), Magyar Kupa-ezüstérem (2005), UEFA-kupa-csoportkör (2004–2005), skót bajnoki bronzérem (2009)
Elismerései: az év edzője (Magyarország, 2004), az év edzője (Skócia, 2009)

– Más klubtól is volt ajánlata?
– A varsói Legia komolyan érdeklődött, de miután eldőlt, hogy a lengyelek véglegesítik Alekszandar Vukovics szerződését, végképp eldőlt minden. Az, hogy a Sepsit választottam, egyébként sem pénzkérdés volt, itt az érzelem és a szív döntött.

– Székely emberként a Sepsi áll a legközelebb a szívéhez az eddigi klubjai közül?
– Erre majd válaszolok, ha befejeztem a munkát, de egyáltalán nem rövid távra tervezek. Nem messze születtem, tudom, hova megyek. Az, hogy Sepsiszentgyörgyön edzősködhetek, több mint felemelő érzés. Elmondhatatlanul büszke vagyok arra, hogy a Jóisten megadta nekem a lehetőséget, és dolgozhattam a Ferencvárosnál, amelynek hétéves korom óta szurkolok, illetve a magyar válogatottnál, amelynek szintén kiskorom óta drukkolok. Később megadatott, hogy a szlovákiai magyar futball fellegvárának számító Dunaszerdahelyt irányíthattam, most meg a Sepsi edzője lehetek, amely a határon túli magyarság másik szimbóluma. Azt hiszem, hogy ez keveseknek adatik meg.

– Mi a cél az új idényre?
– Az, hogy stabil középcsapat legyünk, vagyis az első hat hely valamelyikén végezzünk, utána lehet merészebb álmokat szőni. A Sepsi történelmi eredményt ért el azzal, hogy hatodik lett, és bejutott a felsőházba, ezt a munkát szeretném folytatni. Viszont fontos, hogy ne legyen akkora törés, mint az előző idényben. Az ősszel szárnyalt az együttes, a második félévben viszont szenvedett. Kicsit hasonló a helyzet, mint amikor átvettem a DAC irányítását: ott sem volt egyszerű a feladat, de megcsináltuk, és elindítottuk a klubot azon az úton, amelyen ma is jár.

– Nehezíti a helyzetét, hogy jóformán teljesen új csapatot kell építenie.
– Sok futballista csak kölcsönben volt nálunk, körülbelül tizenegyen biztosan távoznak, ami a huszonnégy tagú keret esetében óriási változás. Emellett a szakmai stáb is átalakul, kevés időnk van, mert június tizedikén már kezdődik a felkészülés, és öt hét múlva rajtol a bajnokság. Elkezdtük a munkát, remélem, sikerül mindenkivel minél gyorsabban megegyezni.

– Ezek szerint megvannak a kiszemeltjeik?
– Természetesen. Diószegi László elnök úr, Bokor János csapatmenedzser és Hadnagy Attila ügyvezető igazgató maximálisan képben van a román futballt illetően, tudják, kikkel érdemes erősíteni.

– Van olyan NB I-es futballista, akit szívesen igazolna?
– Nevet nem említenék, de lenne négy olyan játékos, akit szó nélkül elfogadnék. A béreket illetően nehéz versenyezni a magyar klubokkal. Viszont a Sepsi stabil anyagi háttérrel rendelkezik. Nálunk mindenki megkapja a teljesítményének megfelelő javadalmat, a tulajdonos, a város üzletemberei nagyon sokat segítenek.

– Visszatérve a magyar válogatottra és a Fradira: miként látja, mennyi esély van az Eb-részvétel, illetve a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutás kiharcolására?
– A horvátok elleni győzelem után a válogatott esetében él a remény, és még abban sem vagyok biztos, hogy a horvátok végeznek a csoport élén. A Fradi esetében fontos, hogy egyben maradjon a keret, és három-négy alapembernél több ne távozzon. Ebben az esetben lehet esélye, és ha a BL-főtáblára jutás nem is jön össze, az Európa-liga-csoportkörrel szerintem elérné a célját a klub.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik